Demre'ye bağlı Çevreli Mahallesi'nde oturan Korkmaz ailesi, Orman İşletme Müdürlüğü'nden alınan izinle vatandaşların doğadan topladığı çalba otunu satın alıyor. Çuvallar içerisindeki otlar boş bir alana serilerek birkaç gün güneşte bekletiliyor. Ardından birbiri üstüne yerleştirilen iki bakır kazana çiğnenerek sıkıca dolduruluyor. Kazandaki çalbalar, su ile nemlendiriliyor.Yüz kilo çalbaya yaklaşık 20 litre su konuluyor. Birbiri üstüne kapatan iki kazan arası çamurla sıvanarak aşağıdan verilen ısı ile damıtma işlemi başlıyor.

İki kazana ortalama 100 kilo çalba dolduruluyor. Yaklaşık 3 saat süren damıtma işleminin ardından ortaya çıkan elma yağı bir kapta toplanıyor. 100 kilo çalba bitkisinden yaklaşık 700 gram elma yağı üretilebiliyor.Damıtılan çalba otları ise bir alana yayılarak tekrar kurutuluyor ve kilosu 3- 3.5 liradan ilaç sanayine satılıyor.

BİRÇOK DERDE DEVA

Bir sezonda toplam 100- 120 kilo elma yağı üretimi yapabilen aile bunu kilosu 430- 450 liradan satışa sunuyor. Bu işi yapabilmek için ise İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden ruhsat ve izin almak gerekiyor. Çalba otunu özel izinle toplattıklarını söyleyen Hüseyin Korkmaz, "Getirip imbiklere basıyoruz. Damıtarak elma yağı elde ediyoruz. Elma yağı bebeklerin gaz ağrısına, baş ağrısına, bütün ağrılara şifadır. Türkiye'nin her bölgesine dağıtıyoruz" dedi.

Elma yağının yüzyıllardır Anadolu'da vatandaşlar tarafından ilaç olarak kullanıldığını anlatan Demre'de görev yapan aile hekimi Dr. Eyüp Tezyüksel de "Ancak bilimsel bir ilaç olarak kullanılmamaktadır. Bölgemizde özellikle gazların giderilmesinde, erişkinlerde romatizmal hastalıklarda, cilt güzelleştirilmesinde, kadınların adet düzensizliğinin giderilmesinde daha birçok konuda tedavi amacıyla kullanılıyor" diye konuştu.