Hayalet köy koruma altında

Düzenleyen:
Hayalet köy koruma altında

YAŞAM Haberleri

Ö­de­miş’teki ta­ri­hî Lüb­bey böl­ge­sin­de ö­nem­li bir ge­liş­me ya­şan­dı. Son yıl­lar­da kendi haline terk e­di­len ve ö­zel­lik­le Os­man­lı dö­ne­min­de as­ker­ler­den ka­çan eş­kı­ya­la­rın sak­lan­dı­ğı böl­ge ol­ma­sı sebebiyle dik­kat­le­ri ü­ze­ri­ne çe­ken ma­hal­le­de, İz­mir 2 No’lu Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan bir ça­lış­ma baş­la­tıl­dı.

Ça­lış­ma­lar­la bir­lik­te, böl­ge­de­ki ca­mi i­le bir­lik­te 54 e­vi tes­cil­li ha­le ge­ti­ril­di. ­Köy­de az sa­yı­da in­sa­nın ya­şa­ma­sı i­se her­ke­sin dik­ka­ti­ni çekiyor. Lüb­bey’de bir e­lin par­ma­ğı­nı geç­me­ye­cek ka­dar az sa­yı­da in­san ya­şar­ken, köy kı­sa bir sü­re ön­ce­de ha­ya­let kent o­la­rak a­nıl­ma­ya baş­lan­mış­tı. ÇE­KÜL Vak­fı Ba­tı A­na­do­lu Ko­or­di­na­tö­rü E­min Ba­şa­ran­bi­lek, “Ül­ke­miz­de kır­sal a­lan­lar, de­ği­şen hayat ko­şul­la­rı kar­şı­sın­da çe­şit­li sebeplerle es­ki can­lı­lı­ğı­nı kaybetmekte, yö­re­ye öz­gü ya­pım tek­nik­le­ri ve mi­ma­ri do­ku da gi­de­rek ye­ri­ni be­ton­laş­ma­ya bı­rak­mak­ta­dır. Te­mel bir sıkıntı o­la­rak kar­şı­mı­za çı­kan kır­sal a­lan­la­rın nü­fus kay­bet­me­si problemi, ba­zı köy­le­rin ta­ma­men bo­şal­ma­sı ya da terk e­dil­me­si so­nu­cu­nu or­ta­ya koy­mak­ta­dır. İn­san­lık ta­ri­hi a­çı­sın­dan kır­sal yer­le­şim­ler­de­ki ya­şan­tı­nın ve öz­gün mi­ma­ri do­ku­nun ge­le­cek ku­şak­la­ra ak­ta­rıl­ma­sı son de­re­ce ö­nem­li­dir” dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...