Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tesadüfen bulduğu yarasa gübresiyle sebze meyve yetiştiriyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Tesadüfen bulduğu yarasa gübresiyle sebze meyve yetiştiriyor

YAŞAM Haberleri  / AA

Elazığ'ın Ağın ilçesinde bir mağarada tesadüfen gördüğü yarasa gübresi ile organik tarıma başlayan Bünyamin Erdem, bu gübreyi tüm çiftçilere tavsiye ediyor. Erdem; "Yarasa gübresi, yetiştirdiğim ürünlerin lezzetine lezzet katıyor. Bu sebzelerle yapılan salatanın kokusunu sokaktan dahi almak mümkün. Bu ürünlerin tadı anlatmakla anlaşılmaz" diyor.

Elazığ'ın Ağın ilçesinde, Bünyamin Erdem'in 16 yıl önce tesadüfen gördüğü bir mağarada bulduğu yarasa gübresi, ürettiği organik ürünlerin lezzetine lezzet katarken, verimi de iki kat artırdı.Keban Baraj Gölü kıyısında 2000 yılında gezinti yaptığı sırada bir mağara olduğunu gören Erdem (43), mağaraya girdiğinde bol miktarda yarasa gübresi buldu. Bu gübreyle organik tarıma başlayan Erdem, aralıksız 16 yıldır temin ettiği gübreyle sebze ve kavun, karpuz yetiştiriyor.

Erdem, yetiştirdiği ürünlerin lezzetini ve verimini artıran bu gübreyi tüm çiftçilere öneriyor.AA muhabirine açıklama yapan Erdem, 1999 yılında İstanbul'da çalışırken köyüne dönmeye karar verdiğini söyledi.Köyünde çiftçilik yapmaya başladığını ifade eden Erdem, çevre gezintisine çıktığı bir gün Keban Baraj Gölü kıyısında bir mağara gördüğünü ve merak ederek mağaraya girdiğini belirtti.Mağarada yarasa gübresi bulduğunu anlatan Erdem, böylece organik tarıma başladığını aktardı.

"ORGANİK GÜBRE SAĞLIK AÇISINDAN DA ÇOK İYİ"

Yarasa gübresinin verim artırıcı özelliğini önceden duyduğunu dile getiren Erdem, "2000 yılından beri bu mağaradan aldığım yarasa gübresini kullanıyorum ve çok verim aldım. Yapay gübrelere nazaran organik olan bu gübre sağlık açısından çok iyi. Yarasa gübresi, yetiştirdiğim ürünlerin lezzetine lezzet katıyor." dedi.

Eski yerli tohumlar ve yarasa gübresi kullanarak yetiştirdiği ürünlerin hem göze hem de mideye hitap ettiğini belirten Erdem, yarasa gübresinin üründe verimi de katladığını kaydetti.

Erdem, organik ürün yetiştirmek isteyen çiftçilerin yarasa gübresini kullanmaları halinde farkı göreceklerine dikkati çekerek, yetiştirdiği ürünlerle çarşıda pazarda satılan ürünler arasında fark gördüğünü aktardı.

Yetiştirdiği ürünleri kendilerinin kullandığını, ihtiyaçtan fazlasını ise komşularına dağıttığını belirten Erdem, "Bu ürünlerin bitkileri her gün sulanıyormuş gibi daha gür ve canlı. Bu sebzelerle yapılan bir salatanın kokusunu sokaktan dahi almak mümkün. Bu ürünlerin tadı anlatmakla anlaşılmaz." diye konuştu.Erdem, yarasa gübresini tarımsal üretim yapan herkese tavsiye ettiğini sözlerine ekledi.

"YARASA GÜBRESİ TAT VE KALİTEYİ ARTIRIR"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Gültekin Özdemir, toprakta organik maddelerin yetersiz olmasının canlı sayısını ve dolayısıyla üretim kapasitesini etkilediğini ifade etti.

 Bu konuda yarasa gübresinin zengin organik madde içeriği ile topraktaki yetersizliği gideren çok önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Özdemir, "Yarasa gübresi içerdiği makro ve mikro besin elementleriyle özelikle organik tarımda sağlıklı bir tarımsal üretim sağlar, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine olumlu etkilerde bulunur." bilgisini aktardı.

"Yarasa gübresi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayımlanan yönetmelikle organik üretim için uygun bir organik madde kaynağı olarak tanımlanmıştır. Bu gübre sebze ve meyvelerde erken olgunlaşmayı teşvik eder, tat ve kaliteyi artırır." diyen Özdemir, bu gübrenin barındırdığı milyonlarca canlı bakteri sayesinde, toprağın mikrobiyal aktivitesini artırdığını, bitkiler için elverişli bir biyolojik ortam hazırladığını anlattı.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...