HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Cezaevlerine satranç sınıfları geliyor

Düzenleyen: /
Cezaevlerine satranç sınıfları geliyor
Satranç, Haber

YAŞAM Haberleri

Türkiye Satranç Federasyonu, İş Bankası’nın katkısıyla gerçekleştirdiği proje kapsamında 31 cezaevine 40 satranç sınıfı açacak. Proje ile 2 binçocuğa ulaşılması hedefleniyor

Ömer TEMÜR

Ortaöğretimden itibaren seçmeli ders olarak okutulan satranç cezaevlerindeki çocuklara da öğretilecek. Türkiye Satranç Federasyonu’nun İş Bankası desteği ile gerçekleştirdiği “Yeni Hayata Bir Hamle” projesi kapsamında 31 Ceza İnfaz Kurumunda 40 satranç sınıfı açılacak. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen proje hakkında bilgi veren Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay en az 2.000 çocuğa ulaşmayı hedefledikleri belirterek, “İş birliği protokolünü geçtiğimiz ay imzaladık. Önümüzdeki aydan itibaren de eğitmelere başlayacağız. Çocukların topluma kazandırılması çok önemli. Cezaevlerinden bize gelecek isimlere psikolog eşliğinde antrenörlük eğitimleri vereceğiz. Haftada en az 3 gün 2’şer 3’er saat eğitim vermeyi planlıyoruz. Oradaki çocuklar 4 yaştan başlayıp 18 yaşına kadar. Annesinin yanında olan çocuklara ayrı bir programla ulaşmayı istiyoruz. Projemizi duyurduktan sonra, hükümlü tutuklu çocukların ailelerinden, hiç yakını olmayan kişilerden çok güzel geri dönüşler geldi. Gönüllü olarak antrenörlük yapmak isteyenlerin sayısı inanılmaz fazla, çok büyük talep var. Gelen talepleri değerlendireceğiz. Zaten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalarda çok titiz ve hassas davranıyoruz. Çocukların yeni hayatlarından bir hamle yapmalarını istiyoruz” dedi. Cezaevlerinin yanı sıra Sevgi Evi, Çocuk Evi, Çocuk ve Yetiştirme Yurdu, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezlerinde 305 İş Bankası satranç sınıfı açtıklarını anlatan Tulay, “Burada 250 kişiye antrenörlük eğitimi verildi. Bin 178 satranç takımı hediye ettik” diye konuştu. 

HEDEF 1 MİLYON SPORCU

Türkiye Satranç Federasyonu’nun toplam 698 bin 270 lisanslı sporcu ile Türkiye’nin en büyüğü olduğunu dile getiren Tulay şu bilgileri verdi: “Lisanslı sporcu sayısı 2005 yılında 30 bin iken şu an sporcu sayısı bakımından tüm federasyonların önünde yer alıyoruz. Antrenör sayısında 80 bin 769, hakem sayısında da 7 bin 990’a ulaştık. 2005 yılından bu yana 81 ilde toplam 16 bin 841 satranç sınıfı açtık. 2005 yılında 400 turnuva yapılırken bugün bu sayı 5 bin 260’a çıktı.  Ülkemize kazandırdığımız toplam madalya sayısı ise 344. Satrancı daha da yaygınlaştırılıp 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmayı hedefliyoruz.” 

700'DEN FAZLA SPORCU KATILACAK

Bu yıl 42.si düzenlenen “Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası” Gürcistan’ın Batum kentinde başladı. 66 ülkeden 700’ü aşkın sporcunun katıldığı turnuvada Türkiye’yi Sıla Çağlar, Kerem Erten, Ediz Gürel, Elif Keskin, Ekin Barış Özenir, Efe Hakan Öztürk, Suğra Tepeli, Ahmet Utku Üzümcü, Elif Zeren Yıldız temsil ediyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...