HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Giresunlu balıkçılar palamut ile sevindi, hamsi ile üzüldü

Düzenleyen: /
Giresunlu balıkçılar palamut ile sevindi, hamsi ile üzüldü
Giresun, Hamsi, Palamut, Haber

YAŞAM Haberleri

Türkiye'nin balık ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Karadeniz'de balıkçılar, bu sezon fakirin protein deposu hamsinin çok az av vermesi sonucu kara kara düşünmeye başladı.

Bu sezon özellikle hamsinin habercisi denilen palamudun son 10 yılın en verimli avcılığının yaşanması balıkçıları umutlandırmıştı. Son bir aydır Karadeniz açıklarında başlayan hamsi avcılığında istediklerini alamayan balıkçılar ise yaşadıkları hüsran ile kara kara düşünmeye başladı. 10 lira ile 15 lira arasında oynayan hamsi fiyatları ise vatandaşın alım gücünü olumsuz etkiledi. 

Palamut’ta yaşanılan bolluk sevincinin hamside yerini üzüntüye bıraktığını söyleyen Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, “Geçtiğimiz yıllara göre bu sene hamsi daha erken şekilde kara sularımızı terk edebilir” dedi.1 Eylül ile başlayan avcılık sezonunu değerlendiren Arslan, “Sezon 3 aylık yoğun bir palamut avcılığı ile başladı. Mevsimsel olarak son bir aydır palamut azaldı ve büyük tekneler hamsi avcılığına yöneldi. Son bir aydır Doğu Karadeniz’in batısında hamsi avlanıyor. Palamutta yaklaşık son 10 yılın en yoğun avcılığı bu dönemde oldu. Şuan için Artvin Hopa sınırında azda olsa palamut avcılığı devam ediliyor” ifadelerini kullandı. 

“Hamsi erken gidebilir” 

Hamsi avının bölgede şuanda istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Arslan, “Özellikle de bu dönemlerde bol olması gerekiyor. Kasım, Aralık ayları hamsinin en verimli, en bol olduğu aylardır fakat ne yazık ki son dönemde çok az bir avcılık yapıldı. Bu az av ise fiyatlara yansıdı. Geçtiğimiz yıllara göre bu sene hamsi daha erken şekilde kara sularımızı terk edebilir. Bazı basın yayın organlarından havaların düzelmesiyle hamsinin bol olacağı söyleniyor ama böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Havaların düzelmesiyle avcılık olacak ama bol bir dönem olmayacak” şeklinde konuştu. 
Giresun’da balık pazarındaki tezgahlarda çeşitlilik düşerken, hamsinin fiyatları ise adeta el yakıyor. 10 lira ile 15 lira arasında hareket eden fiyatları gören bazı vatandaşlar sadece tezgaha bakmakla yetiniyor. 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...