HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Otizmli babasına erken emeklilik

Düzenleyen: /
Otizmli babasına erken emeklilik
Otizmli Çocuklar, Otizm, Baba, Erken Emeklilik, Haber

YAŞAM Haberleri

Otizmli çocuklar için sadece annelere sağlanan erken emeklilik hakkı, çocukların bakımını üstlenen babaları kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Sürekli bakıma ihtiyacı bulunan otizmli çocuklar için hâlihazırda sadece annelere sağlanan erken emeklilik hakkı, çocukların bakımını üstlenen babalar ile bakmakla yükümlü olan diğer kişileri de kapsayacak şekilde genişletilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan “Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı”na “OSB olan ve sürekli bakıma muhtaç çocuğu olan anne veya baba ile bakmakla yükümlü olan kişilerin erken emeklilikten yararlandırılması sağlanacaktır” hükmü eklendi. Bu kişilerin de söz konusu haktan yararlanmasını sağlamaya yönelik olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yeniden düzenleme yapılması öngörülüyor. Halihazırda sosyal güvenlik sisteminde başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan annelere prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. 
2016-2019 yıllarını kapsayan eylem planında otizmli çocukların eğitimi, toplumsal farkındalığın arttırılması ve otizmli çocukların aileleri için destek mekanizmaları geliştirilmesine yönelik birçok yeni uygulama da yer alıyor. Bu kapsamda sağlık ocaklarının yer aldığı birinci basamak sağlık kuruluşlarında OSB’li çocuklar ve aileleri için “Aile Destek Birimleri” kurulacak, OSB’li çocukların takibi, bakımı, konusunda ailelere danışmanlık ve izleme hizmeti verilecek. Bakanlığın web sitesinde ise ailelerin bilgilendirilmesi amacıyla kolay erişilebilir web portalı oluşturulacak. Ayrıca bu durumdaki öğrenciler için eğitimde “pozitif ayrımcılık” uygulanacak.  AA

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...