Ekmeklerini 'yüksek gerilim'den çıkarıyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ekmeklerini 'yüksek gerilim'den çıkarıyorlar

YAŞAM Haberleri  / AA

Çanakkale'nin Lapseki ilçesi sınırları içerisinden geçen yüksek gerilim hatlarının bakım onarımında çalışan işçiler 80-100 metre yükseklikteki tellerde ekmeğini kazanıyor.

Dünyanın en zor işleri arasında gösterilen "yüksek gerilim hatlarının bakım onarımı"nda çalışan işçiler, ekmeklerine 80-100 metre yükseklikteki tellerde ulaşıyor.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesi sınırları içerisinden geçen yüksek gerilim hattında görev yapan işçiler, metrelerce yükseklikteki tellerde yaptıkları çalışmayla akrobatlara taş çıkarıyor. Çoğu kişinin bakmaya bile korkacağı yükseklikte çalışan işçiler, tellerin üzerinde zaman zaman 6 saat vakit geçiriyor.

Sabah erken saatlerde mesaiye başlayan işçiler, ilk iş olarak yüksek gerilim hatlarında bağlantısı yapılacak ya da onarılacak bölümlerin tespitini gerçekleştiriyor.

Malzeme ve ekipman eksikliklerini tamamlayan işçiler daha sonra metrelerce yüksekliğe tırmanacakları enerji hatlarının bulunduğu mevkiye ulaşıyor.

Birçok insanın bakmaya bile korktuğu yüksekliğe tırmanan işçiler, gün boyunca onarım ve montaj işlemlerini yapıyor. 

"Bizi görüp dua edenleri yüksekten görüyoruz"

Mesleğe 2006'da başladığını anlatan 30 yaşındaki Süleyman Üzüm de ekmek parası kazanmak için kolay olanı değil en zor olanı meslek olarak seçtiğini belirtti.

Bugüne kadar hiçbir tehlike yaşamadığını ama dünyanın en zor mesleklerinden birini yaptığının farkında olduğunu vurgulayan Üzüm, "Elbetteki bütün tehlikenin ve zorluğun farkındayım. Ama bu ekmek parasıdır. Karanlıkta kömür ocağında da olabilirsin, denizin dibinde ya da böyle çok yükseklerde de. İşimiz gerçekten zor. Bizi görüp dua edenleri yüksekten görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Telin üzerinde ilerlemek kolay olmuyor."

İşçilerden Ahmet Çelik de (34) her gün 40 metre aralıklarla 150-200 adet montaj yaptıklarını belirterek, yüksekte çalışmaya alıştığını söyledi.

İnsanın her zorluğa bir şekilde alıştığını ifade eden Çelik, şunları dile getirdi:

"İşimiz tabii ki kolay değil. Ama zamanla buna alıştık. Telden aşağıya indiğimizde bile artık çok yüksekte olduğumuzu anlamıyoruz. Biz burada yüksek gerilim hatlarındaki tellerin birbirine rüzgar ya da çeşitli nedenlerle vurmaması için araya konulan aparatların montajını yapıyoruz. Bunlar 40 metre aralıklarla takılıyor. Ortalama 150-200 adet montaj yapıyoruz. Tabi telin üzerinde ilerlemek kolay olmuyor. Durumun zorluğunun farkındayız."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...