Tüm yurtta Halep isyanı: 'Artık yeter'

Düzenleyen:
Tüm yurtta Halep isyanı: 'Artık yeter'

YAŞAM Haberleri

Bugün birçok ilde cuma namazının Halep’te ölen Suriyeliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Dünyanın görmezden geldiği katliama isyan vatandaşlar 'Yeter artık' dedi.

Hacı Cümbüş Caminde Cuma namazından sonra Halep’te ölen Suriyeliler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Daha sonra Sivil Toplum Örgütleri önderliğinde Halep’te yaşananları proteste etmek için basın açıklaması yapıldı.

Sivil Toplum Örgütleri adına Memur Sen Kilis Temsilcisi Bekir Şen, basın açıklamasında,
Bugün Srebrenitsa'nın kaderini Halep’in yaşadığını ifade ederek, “Halep'te insanlık ölüyor. Batı yine üç maymunu oynuyor. Bugün insanların, insanlığın ve bütün insani değerlerin katledildiği kentlerden biri Halep! Terörü konvansiyonel silaha dönüştüren devletlerin, bütün dünyadan yalıtarak katliam yaptığı Halep’te can pazarı yaşanıyor. Ve maalesef insanlık bu katliamı kanıksamış durumda. Dünyanın birçok ülkesinde yaşayanlar bu katliamları kendi surları arkasından “bir film izliyormuş gibi” seyrediyor” dedi.

Halep, insanlığın topyekûn öldüğü bir yer olduğunu ifade eden Şen, “kim hangi bahanenin arkasına gizlenirse gizlensin hakikat budur. Bu yüzden Halep, aynı zamanda insanlığın imtihanıdır. Ama insanlık duyarsız, insanlık kayıtsız. En çok da ümmetin sessizliği canımızı acıtıyor. Surların arkasına sığınmış batılıların kahir ekseriyetinin duyarsızlığına Bosna’da, Çeçenistan’da, Afganistan’da, Irak’ta şahit olmuştuk.Fakat ümmet kendinden uzak zannettiği olayın bizatihi ortasında olduğunu nasıl anlamaz? İçindeki yangını nasıl hissetmez? Nasıl susma korosuna katılır? Ölen biziz. Ezilen biziz. Toza dönüştürülerek köle edilmek, yok edilmek istenen biziz.İslam ümmeti, adım adım izlenen ve kendisini yok etmeyi hedefleyen stratejiyi neden görmez? Neden?Yoksa bu köhne sistemin, bu çarpık düzenin kendisine dokunmayacağını mı zannediyor? Her gün ölen yüzlerce insanın istatistiki bir veri olmanın ötesine geçemediği bu bozuk dünya düzeninde, herkes bilmeli ki birgün, insanlığın sığınacak yeri kalmayacak. Çünkü bu çarpık ve bozuk düzen, propaganda araçları marifetiyle, bir avuç kapitalistin, birkaç emperyalist devletin çıkarı için şiddeti meşrulaştıracak söylemler üreterek devamlılığını sağlamaktadır. Trump’un attığı twit, basında Halep’te her gün katledilen insanlardan daha fazla yer alıyorsa bu düzeni başka nasıl açıklayabiliriz ki?İnsani yardımın gidebilmesi için geçici ateşkesin bile Birleşmiş Milletler’de veto edildiği bir dünya daha ne söylenebilir ki? Ölen ve açlıktan kıvranan insanları küçük bir ayrıntıya indiren analistlere, stratejistlere bakınca insan başka ne düşünebilir ki? Bugün insanlık dramının merkezi Halep, aynı zamanda işte bu ve benzeri manzaralardan dolayı bir ahlak imtihanının da merkezidir.Halep bir ahlak meselesidir” dedi.

SİVAS'TAN HALEP'TEKİ SALDIRILARA TEPKİ

Sivas'ta Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve İnsani Yardım Derneği (İHH) ortak basın açıklaması düzenleyerek Halep'teki saldırılara tepki gösterdi.

Kent meydanında toplanan yaklaşık 50 kişilik Memur-Sen'e bağlı sendika üyeleri ve İHH üyesi, Halep'teki Suriye rejimi ve Rus güçlerinin düzenlediği hava saldırılarını kınadı. Basın açıklamasına kentte faaliyet gösteren Uluslararası İmam Hatip okullarında okuyan Afrika asıllı öğrenciler de destek verdi.

Ellerinde 'Halep için ayaktayız', 'Halep seni bekliyor' yazılı dövizler taşıyan ve 'Halep'i açıktan, insanlığı utançtan kurtar' yazılı pankart açan grup adına açıklama yapan Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz, Halep'te sivillere yönelik yaşanan saldıralara karşı Avrupa'nın sessiz kaldığını söyledi.

Temiz, "Halep, insanlığın ve bütün insani değerlerin katledildiği kentlerden biridir. Terörü konvansiyonel silaha dönüştüren devletlerin, bütün dünyadan yalıtarak katliam yaptığı Halep'te can pazarı yaşanıyor. Malesef insanlık bu katliamı kanıksamış durumda. Dünyanın birçok ülkesinde yaşananlar bu katliamları kendi surları arkasından bir film izliyormuş gibi seyrediyorlar. Merhamet ihtiyacı adalet yoksunluğuna dayanır. Biz daha köklü çözümler üretilmesi gerektiğini, adil bir dünyanın vicdanları harekete geçirdiğimiz zaman mümkün olduğuna inanıyoruz. Yani tüm dünya üzerindeki Rachelleri, Malcom X'leri, Gandileri harekete geçirerek Halep'te bir vicdan köprüsü oluşturmak zorundayız. İnşallah bunu başaracağız" dedi.

EDİRNE VE KIRKLARELİ DE AYAKTAYDI

Edirne ve Kırklareli'de Diyanet-Sen öncülüğünde, Suriye'nin Halep kentindeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarda hayatlarını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı

Edirne’de Darül Hadis Camisi’nde, caminin imamı ve Diyanet-Sen Edirne Şube Başkanı Mahmut Eroğlu, cuma hutbesinde, Halep’te medeniyet ve tarihin bütün insanlığın gözü önünde yok edildiğini söyledi.

Kadim bir şehrin haritadan silindiğini ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
"Sözün tükendiği noktadayız. İnsanlık olarak tarihin en büyük acılarından birisine, tarifi imkansız üzüntülere şahit oluyoruz. Egemen güçlerin bölgemizdeki hırs, menfaat ve iktidar kavgası uğruna İslam beldeleri harabeye dönüyor. Bir adım ötemizdeki topraklar feryat, kan ve gözyaşına doydu. Sınırımızın bittiği yerde şiddet ve nefret başlıyor."

Eroğlu, Halepteki çığlıklara tepkisiz kalınmamasını istedi.

Cuma namazının ardından Halep'te yaşanan katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazın ardından hayatını kaybedenler için dua okundu.

Kırklareli’de de Hızırbey Camisi’nde Halep'te yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

ŞANLIURFA’DA HALEP'TE ÖLENLER İÇİN GIYABİ CENAZE

Şanlıurfa'da Memur- Sen öncülüğündeki Sivil Toplum Kuruluşu üyeleri, Suriye'nin Halep kentinde ölenler için gıyabi cenaze namazı kılıp dua etti.

Balıklıgöl platosunda cuma namazının ardından bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşu üyeleri, Suriye’nin Halep kentinde yaşamını yitirenler için hep birlikte saf tuttu. Kılınan cenaze namazının ardından yaşamını yitiren Suriyeliler için dua edildi.

Kalabalık, Memur- Sen İl Temsilcisi İbrahim Coşkun tarafından yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...