HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Korkutan açıklama: '7'nin üzerinde bir deprem olacak'

Düzenleyen:
Korkutan açıklama: '7'nin üzerinde bir deprem olacak'
Marmara Deprem, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü , Haber

YAŞAM Haberleri

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. DR. Haluk Özener: " Marmara'da yakın bir gelecekte tarih veremiyoruz ama yedinin üzerinde bir deprem olacak" "Biz Marmara'da deprem beklerken aslında ülkemizin başka bir yerinde, Doğu Anadolu fayında veya başka bir yerde 7'nin üzerinde bir depremle karşılaşırsak buna şaşırmamamız lazım"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, " Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık"dedi. Prof. Dr. Özener, "Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos depreminin 18. yıldönümünde basın toplantısı düzenledi. Kandilli Rasathanesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener,  "Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir Marmara'da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok" dedi.

TSUNAMİ DALGALARI

Özener, tsunami konusunda da açıklamalarda bulunarak, "Tabi ki bu tsunami açık denizlerde olduğu gibi Japonya'da, Uzakdoğu'da olduğu gibi ülkemizde hiçbir zaman yaşanmayacak. Çünkü o büyüklükte bir deprem yani 9.5'luk depremler hayal etmiyoruz ülkemiz ve yakın çevresi için. Ama tsunaminin farkındalığı açısında bir örnek teşkil etti. Marmara için hep sorular soruluyor, tsunaminin olup olmayacağına dair. Bizim Bölgesel Deprem ve Tsunami İnceleme Merkezimiz de yapılan çalışmalar neticesinde Marmara Denizi'nde farklı deprem senaryolar çalışılarak elde edilmiş tsunami senaryoları var. Tsunami dalga yükseklikleri 2 metre, 2 metre 25 santim gibi bazı istisnai bölgelerde bu dalga yüksekliğini görmemiz mümkün olacak. Bu bir senaryo çalışması ama Marmara için olacak tsunami deniz tabanında olası fayın karakterinden dolayı, deniz tabanı heyelanlarında sonra oluşacağını bekliyoruz. Ege ve doğu Akdeniz'de tsunami çalışmasında farklı deprem senaryolarında 3 metreden yüksek tsunamiler beklenebilir. Bu depremin büyüklüğüne bağlı olarak değişmekte" dedi.

ALMAN UZMANA GÖRE TSUNAMİ BOĞAZ’IN SAHİL KESİMİNİ VURACAK

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde iki farklı güncel araştırma projesinin yöneticiliğini yapan Prof. Dr. Marco Bohnhoff gelecek 30 yıl içerisinde Marmara Denizi’nde 7 veya daha üzeri büyüklükte bir deprem meydana gelme olasılığının yüzde 70 olduğunu söylüyor. Potsdam’daki Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin (GFZ) Jeomekanik ve Reoloji Bölümü Başkanı Bohnhoff , DW’nin ‘’Deprem olması halinde Marmara Denizi'nde bir tsunami meydana gelmesi ihtimali nedir?’’ sorusuna şöyle cevap verdi,’’ Marmara Denizi'nin altında meydana gelecek bir depremde tsunami ihtimali genel olarak her zaman vardır. Ancak tahminlere göre 2011 yılında Japonya ya da 2005 yılında Sumatra'da olduğu gibi bir tsunami meydana gelmeyecek. Eğer yerel bir tsunami oluşacak olursa -ki geçmişte oluştuğuna dair tarihi bilgiler var- muhtemelen birkaç metrelik dalgalar oluşacak ve ilk etapta Boğaz’ın sahil kesimini etkileyecek’’

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...