HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İstanbul'a kötü haber

Düzenleyen: /
İstanbul'a kötü haber
Su Sıkıntısı, İstanbul, Cape Town, Haber

YAŞAM Haberleri

Güney Afrika'nın Cape Town şehri ve aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 büyük şehir için kritik bir uyarı yapıldı.

Dünya yüzeyinin yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen, su, özellikle de içme suyu düşünüldüğü kadar bol değil. Dünya su rezervinin sadece yüzde 3'ü tatlı su.

Bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2,7 milyar kişi yılın en az bir ayında su sıkıntısı çekiyor. 2014'te dünyanın en büyük 500 şehrinde yapılan araştırmada, bu şehirlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler'in "su stresi" diye tanımladığı durumla karşı karşıya. Su stresi yıllık içme suyunun kişi başına 1.700 metreküpün altına düştüğü duruma verilen ad.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSANLARI FAALİYETLERİ ETKİLİ

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Birleşmiş Milletler'in onayladığı uzman araştırmalarına göre dünyada su talebi 2030 itibariyle arzın yüzde 40'ının üzerine çıkacak. Bunda iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının rol oynadığı vurgulanıyor.

Aslında bu durumda Cape Town'ın başına gelen sadece buz dağının görünen yüzü.

Bütün kıtalarda, aralarında İstanbul'un da bulunduğu büyük şehirler su kıtlığıyla karşı karşıya ve bir çözüm bulmak için zamana karşı yarışıyor.

2016’DAN BU YANA SU STRESİ YAŞANIYOR

Türk hükümetinin resmi verilerine göre, ülke kişi başına düşen içme suyu miktarının 1.700 metreküpün altına indiği 2016'dan bu yana teknik olarak su stresi yaşıyor.

Yerel uzmanlar durumun 2030 itibarıyla kötüleşip, su kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gibi yoğun nüfuslu şehirler, yaz aylarında su sıkıntısı yaşamaya başladı.

Şehrin su rezervleri 2014'ün başlarında kapasitenin yüzde 30'unun altına düştü.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...