Türkiye Gazetesi E-Gazete
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete 15:06
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Anasayfa
  2. Yasam
  3. Serin sulardan sıcak kebaplara
Yasam

Serin sulardan sıcak kebaplara

Son Güncelleme: 05 Ağustos, 2018 - 04:12
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Serin sulardan sıcak kebaplara
Fotoğraf BaşlığıSerin sulardan sicak kebaplara

Sinop ve civarını gezecekseniz yolunuzu Erfelek’e çevirin bir ara, Tatlıca şelalelerini atlamayın üzülürsünüz sonra.

Kaydet
a- | +A

İRFAN ÖZFATURA

Bir yamaçta art arda dizilen 28 şelale.. Erfelek Tatlıca Ağustosta bile serin oluyor

Sarp bir yamaç düşünün, peş peşe sıralanmış 28 çağlayan çıkacak karşınıza. Su sesi, ıslak serpintiler ve sizi güneşten saklayan yüksek ağaçlar...
Aklınızda olsun köy pazarından bir kara lastik alıp geçirin ayağınıza. Hem ıslanmasına aldırmazsınız, hem de tutkal gibi yapışır kaymaz yosunlu kayalıklarda.
Aman dikkat ıslanmış toprak da bazen tavadaki yağa dönüyor, aklınızda ola.
Evet yukarılara ahşap platform ve merdivenler sayesinde de çıkmak mümkün ama keyfini çıkarayım derseniz ıslanmayı göze alın, su yatağından tırmanın doruklara.
Bazı yerlerde kayalar katman katman, elle tutacak, ayakla basacak yer buluyorsunuz mesele olmuyor. Sıkıntılı kısımlara da düğümlü halat bırakmışlar, asılıp çıkıyorsunuz biraz zorlamayla.
Yanınızda mutlaka fotoğraf makinesi olsun, kaçırdığınız kareler aklınızda kalır, pişman olursunuz yoksa.
Peki gezi ne kadar sürüyor?
O sizin performansınıza kalmış ama iki üç saat ayırsanız fena olmaz. Aldığınız oksijene değer, bronşlarınız bayram eder. Yazın en sıcak ayında bile suyun serinliği hissediliyor, sabah erkenden gelebilirseniz çok sakin, çiçek böcek ve kuş sesleri ile kalabilirsiniz baş başa.
Şelaleler döküldüğü kayaları kurna misali oymuşlar, bazıları kuyu gibi derinleşmiş, insan boyunu geçiyor. Yüzmek isterseniz birkaç kulaç atabilirsiniz, fazlası zaten mümkün değil, su iliklerinizi donduruyor zira.
Peki buraya nasıl gelebilirim?
Düzgün bir yolu var. Sinop merkezden 40 km, bir saat bile çekmiyor.
Çıktınız, indiniz, yoruldunuz. Alanda çay çorba ve gözleme var. Ama size sırık kebabı göz kırpacaktır ihtimal.

Sırık kebap Sinop ve kazalarına has bir lezzet; ete tuzdan başka şey katılmıyor
Önce yanık bir odun kokusu duyuyorsunuz ve kulağınıza tatlı cızırtılar geliyor. Bakıyorsunuz sırıklara geçirilmiş gövdeler ağır ağır dönüyor.
Ahmet Göksu işinin ehli bir usta, kebap olacak kuzuyu gözünden tanıyor.
Şelaleleri ilk keşfedenlerden biri oymuş, on yıl evvel “burası turist kaynayacak” demiş de inanmamışlar ona. Lakin olacakları hissetmiş, sebat etmiş, o gün bu gündür ziyaretçi ağırlıyor.
Soruyoruz bu işin incelikleri nedir? “Bir kere körpe bir kuzunuz olacak” diyor ve “hayli sabrınız. En az 2,5 - 3 saat ateş başında bekleyeceksiniz zira.
Kuzuyu kesip soymalı, güzelce yıkayıp paklamalısınız, bir gün buzdolabında dinlendirmelisiniz sonra. Karın boşluğuna sadece kaya tuzu atıp dikmeniz kafi, bizim için et tadı önemlidir, biber baharat kullanmıyoruz asla. Yani hem kasaplık, hem terzilik, hem de aşçılık var sanatımızda.
Ateşi iki başta yaksanız yeter, beli incedir, but ile kol pişerken, o zaten kıvamını bulur, olur helva. Bence yağlı tarafından yiyin, korkmayın yağ çalışan adama dokunmaz. Eğer dokunsa bana dokunurdu, bunca yıl yiyorum kilom ortada. Kahvaltımı bile kebapla yaparım ağırlık hissetmem asla.
Kebabımıza özen gösteriyor, odunları bile seçiyoruz itinayla. Bilhassa kayın yakıyoruz, çünkü kayın alevlendi mi çatlamaz patlamaz. Sırık için ise karaçamı tercih ediyoruz, hem kolay kolay alev almıyor, hem de eğilmiyor yamulmuyor. Bir sırığı 10 kere kullanabiliyoruz anca, onun da bir ömrü var sonunda.
Ben 50 yıldır bu işin içindeyim. Ünlü usta Aşçı Hamdi’nin yanında yetiştim. Rahmetli, amcam olurdu, küçük yaşta yetim kalınca çırak aldı yanına. Masa silerek, dükkân süpürerek, çay söyleterek başlattı. Ufak ufak elimi bıçağa alıştırdı zamanla. On altı yaşıma geldiğimde kuzuyu kesip yüzüp hallederdim tek başıma. Eskiden bir kuzuyu yiyenler olurmuş, ben üç dört kilo yiyenine rastladım. Erfelek ekmekleri ekşi mayayla yapılır, etin yanına güzel yakışır. Keşke su değirmenlerinde öğütülen unlardan olsa. Onların lezzeti daha başka. Soğanı da seçiyoruz, Sinop’un beyaz soğanı çıtır çıtır olur, kebaba lezzet katar. Domates biber de veriyoruz yanında. Çatal bıçak kullanmasanız iyi yaparsınız, parmağını yalayacaksın ki, tadı çıka.
Günde 8-10 kuzu çevirdiğimiz oluyor. Makineyi Boyabatlı ustalara yaptırdık, elektrik motoru sırıkları ağır ağır döndürüyor. Eskiden elimizle çeviriyorduk. Sağ olsunlar, bizi ateşten kurtardılar.”
Kebabı yediniz diyelim, peki üstüne tatlı? Hiç uğraşmayın civardaki böğürtlenleri toplayın, lezzeti kalacak damaklarınızda.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Ağustos, 2018 - 04:12
Haberle İlgili Daha Fazlası
Yasam
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipucu! İşte milyonları bekleyen zam
    Mehmet Şimşek'ten memur ve emekli için kritik ipuc...
    Kaydet
  • 2
    Söylemezsem Olmaz neden yok? 1 Aralık'ta ekrana gelmedi
    Söylemezsem Olmaz neden yok?
    Kaydet
  • 3
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf eseri Muğla Seydikemer'de bulundu!
    12 kişi güçlükle taşıdı! Çoban tarafından tesadüf ...
    Kaydet
  • 4
    Rusya'dan Türkiye uyarısı! 'Ankara'nın egemenliğine doğrudan saldırı yapıldı'
    Rusya'dan Türkiye uyarısı!
    Kaydet
  • 5
    14 yaşında başladı, bedeli ağır oldu! Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Sönmüş akciğerini görünce hayatının şokunu yaşadı
    Kaydet
YAZARLAR
  • Gökhan Karataş
    Gökhan Karataş Tedesco daha maç başlamadan iki puan kaybetti!
    Kaydet
  • Hasan Sariçiçek
    Hasan Sariçiçek Tedesco’nun korkusu şampiyonluğa bedel
    Kaydet
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Sahi köpek meselesi çözülebilecek mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İlham Tohti'ye Nobel Barış Ödülü!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ukrayna üzerine realpolitik…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Lübnan, Rumlar'ı yanına alıp Türkiye ve KKTC’nin haklarını yok saydı
    Kaydet
  • Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Ukrayna'dan Rusya'ya geniş çaplı saldırı
    Kaydet
  • Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü kaza yaptı!
    Kaydet
  • Korucunun yerine 'kırsal bekçi' geliyor
    Korucunun yerine 'kırsal bekçi' geliyor
    Kaydet
  • Akaryakıtta indirim rüzgarı! Benzin ve motorinde tabela değişiyor
    Akaryakıtta indirim rüzgarı! Benzin ve motorinde tabela değişiyor
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Skandal paylaşımı unutmadı! Gürsel Tekin'den Berkay Gezgin'e bomba sözler
Gürsel Tekin'den Berkay Gezgin'e bomba sözler
Kaydet
Türkiye'nin havası en kirli ili değişmedi! Oksijen değil zehir soluyorlar
Havası en kirli il değişmedi! Oksijen değil zehir soluyorlar
Kaydet
Hakemi darbeden futbolcu ve babası tutuklandı
Hakemi darbeden futbolcu ve babası tutuklandı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası