Sultanahmet Camii'nin restorasyonu sürüyor

Düzenleyen:
Sultanahmet Camii'nin restorasyonu sürüyor

YAŞAM Haberleri

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Sarı: Bir yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Restorasyonun 4 yıl içinde bitirilmesi hedeflendi. Ancak eski eserlerde bu hedefe uymak kolay değil.

Sultanahmet Camii'nin 6 Temmuz 2017'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyonu devam ediyor. İçindeki 21 bin 43 İznik çinisiyle yabancıların "Blue Mosque" (Mavi Cami) diye tanımladıkları cami, Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camii olarak İstanbul'un siluetine katkı sunuyor. Camide, içine kurulan çelik çalışma platformları sayesinde her gün yaklaşık 30 bin turistin ziyareti ve ibadeti de devam edebiliyor. Restorasyon hakkında bilgi veren İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, şöyle diyor: 

Camide yıllar içerisinde dış etkenler ve malzemenin yorulması sebebiyle bazı hasarlar oluşmuş. Bir yılı aşkın süredir çalışmalar devam ediyor. Konu Sultanahmet olunca çok titiz davranmak, itinalı çalışmak gerekiyor. Cami 6 minaresiyle diğerlerinden ayrılıyor. Restorasyon kapsamında minarelerin statik ölçümleri de yapıldı ve 4'ünün sökülerek yeniden örülmesine karar verildi. Ana kubbede sıva raspaları tamamlanmak üzere. Avlunun güneybatı tarafındaki sıva raspalarının yapılması, kubbelerin kurşunla kaplanması işleri devam ediyor. 

Dönem dönem burada yapılan restorasyonlarda orijinallerin üzerine taklitler yapılmış ama biz 5-6 kat sıva raspası yaparak orijinal kalem işlerine ulaşıyoruz. Şadırvan ile caminin içindeki iki fil ayağında bulunan çeşmelere temiz su akışı ve kirli suyun tahliyesi sağlandı. Restorasyonun 4 yıl içinde bitirilmesi hedeflendi. Ancak eski eserlerde bu hedefe uymak pek kolay olmayabiliyor. Beyazıt Camii inşallah ramazan ayına yetişecek. Yeni Cami ve Rüstem Paşa Camii'nde de çalışmalar sürüyor. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...