HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Eber Gölü nasıl kurtulur?

Düzenleyen: /
Eber Gölü nasıl kurtulur?
Eber Gölü, Eber Gölü Nerede, Eber Gölü Kuraklık, Haber

YAŞAM Haberleri

Üçü endemik, onlarca canlı türüne ve 146 kuş çeşidine ev sahipliği yapan göl yaz aylarında büyük oranda kurudu. Uzmanlar ne gibi tedbirler alınabileceğini tartışıyor.

Afyonkarahisar’da, Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından Eber Gölü’nün son yıllarda ortaya çıkan kuraklık tehdidine karşı korunabilmesi için yapılması gerekenler değerlendiriliyor. Üçü endemik, onlarca canlı türüne ve 146 kuş çeşidine ev sahipliği yapan göl, su seviyesinin azalması sebebiyle tehlike sinyalleri veriyor. Sazlıkları keserek gelir elde eden çevre köylüler, gölde kayıklarıyla hareket etmekte zorlanırken, ekonomik balıkçılık da bitme noktasına geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş “Eber Gölü’nde su seviyesinin arttırılması için üç metot üzerinde durulabilir. Bunlardan birisi, göl çevresindeki küçük göletlerin azaltılması, diğeri ise göle başka yerden su aktarılması. Bölgedeki 10 bine yakın su kuyusunun kontrol altına alınması ve dip suyunun yükseltilmesi ile gölü besleyen küçük derelerin kontrolünün yapılması gerekiyor. Bir de gölü besleyen en önemli akarsu olan Aksu Çayı’nın dip çamurunun temizlenmesi gerekiyor. Bu çayın akışkanlığını arttırmadan göle başka yerden su getirmek meselenin çözümünde tek başına yeterli değildir” diye konuştu. Erişmiş, Eber’in çevresindeki sanayi ve turizm tesislerinin yeterli biyolojik arıtma yapmadığı için çevresel kirleticilerin organik maddelerin çok çabuk bozulmasına ve normal süreçten daha hızlı ölmesine sebebiyet verdiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...