İstanbul'dan önce Başakşehir varmış

Düzenleyen:
İstanbul'dan önce Başakşehir varmış

YAŞAM Haberleri

Başakşehir'de Osmanlı döneminden kalan izler kitap oldu. Kayıtlara göre, daha Tarihî Yarımada'da yerleşim yokken Başakşehir sınırları içinde hayat varmış.

Temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı döneminde attığı Başakşehir 12 yıllık bir ilçe. Modern mimarisiyle ve toplu konutlarıyla megakentin yeni gözdelerinden. Başakşehir'in şehircilik geçmişinin en fazla çeyrek asır ötesine gittiği biliniyor. Tarihî kayıtlar ise İstanbul'daki hayata dair ilk izlerin Başakşehir sınırları içinde görüldüğünü gösteriyor.

İstanbul'dan önce Başakşehir varmış
Başakşehir'de Osmanlı döneminde ait belgeler, 582 sayfadan oluşan cüsseli bir kitapla gün yüzüne çıktı. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu ile Ebul Fazıl Önal’ın imzasını taşıyan "Devlet-i Aliyye’den Cumhuriyet’e Osmanlı Arşiv Belgelerinde Başakşehir" adlı çalışmaya göre, İstanbul ve civarında ilk yerleşim birimleri Yarımburgaz Mağaraları civarında kuruldu.  

İstanbul'dan önce Başakşehir varmış
Şamlar: Şam'dan gelenlerin köyü

İstanbul'un çevresindeki önemli çiftliklerden bazıları burada bulunuyordu. Kayaşehir'in kurulduğu Kayabaşı'nda Aya Yorgi isimli gayrimüslim köyü yer alıyordu. Mübadele ile bu nüfus göç etti. Sazlıdere Barajı'nın kıyısında bulunan Şamlar köyünün ilk ismi Şamîler idi. Sultan II. Bayezid Vakfına bağlı olan Şamlar, ismini Şam'dan gelip yerleşenlerden alıyordu. Bölgeye 19. asırda Balkanlardan ve Kırım'dan gelen soydaşlarımız yerleştirildi. Küçükçekme gölü yakınındaki Azadlu köyünde bir baruthane bulunuyordu. Bölgedeki mağaralardan temin edilen yarasa dışkılarıyla en kaliteli barutlar burada imal ediliyordu. Ispartakule civarındaki Kızılay Hastanesi de önemli yerlerden biriydi.

İstanbul'dan önce Başakşehir varmış
Kitabın tanıtımını yapan Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, İkitelli köyündeki Fatih'in askerlerinden Ni’mel Ceyş Abdullah Efendi’nin mezarının etrafına açık mescid yapacaklarını, bent içerisinde yer alan eserleri ve mağaraları turizme kazandıracaklarını açıkladı.


Kütüphanede buluştular

Başakşehir Kaymakamı Uğur Turan, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Başakşehir'in tarihinin anlatıldığı kitabın Başakşehir Millet Kütüphanesi'nde yapılan tanıtımında buluştu. Kütüphanede bir de Osmanlı belgelerinden oluşan sergi açıldı.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...