19 yaşındaki genç kız kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
19 yaşındaki genç kız kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

YAŞAM Haberleri  / İHA

Hatay’da 19 yaşındaki genç kız kazandığı hukuk fakültesine kayıt yaptıramadan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Kalp krizi vakaları gençler arasında giderek artarken uzmanlar da aileleri belirtiler ve riskler konusunda uyarıyor.

Bu yıl hukuk fakültesini kazan ve okul kaydı için İzmir’e yolculuk planları yapan 19 yaşındaki Sıdıka Merve Canlı, akşam gittikleri düğün dönüşü gece odasına çekilerek uyudu.

Sabah odasına giren küçük kardeşi ablasını uyandırmaya çalıştı ancak genç kız tepki vermeyince aile 112 Acil Servisi'nden yardım istedi.

KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİ TESPİT EDİLDİ

Eve gelen sağlık ekipleri, Sıdıka Merve’nin hayatını kaybettiğini belirlendi. Otopsi için adli tıp morguna kaldırılan ve geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldüğü tespit edilen Sıdıka Merve'nin cansız bedeni, hastane morgundaki işlemlerin ardından Yeşilköy Mahallesi'ndeki evlerine götürüldü.

Burada helallik alınmasının ardından genç kız, kılınan cenaze namazı sonrası gözyaşları arasında toprağa verildi.

GENÇLERDE KALP KİRİZİNİ NE TETİKLİYOR?

İki hafta önce Antalya'da 16 yaşındaki bir lise öğrencisi yüz yüze eğitimin ikinci gününde sınıfta ders dinlerken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Kalp krizi vakaları gençler arasında giderek artarken uzmanlar aileleri de belirtiler ve riskler konusunda uyarıyor.

Son dönemlerde gençlerde görülen kalp krizlerinin endişe verici bir hal aldığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Baydaş, “Bugüne kadar yaşlı hastalığı olarak düşündüğümüz kalp rahatsızlıkları artık gençleri de orta yaş grubunu da tehdit etmeye başlamıştır. Sanayileşmenin getirdiği beslenme bozukluğu, rekabetçi iş ortamının getirdiği aşırı stres yükü, gençlerdeki sigara ve bağımlılık yapan madde alışkanlığındaki artışı gençlerde kalp krizi sıklığını arttıran faktörler olarak düşünülüyor. Bununla birlikte genç ölümlerin çoğu aslında gözden kaçmış doğumsal kalp adelesi hastalıklarına, kalp kapak hastalıklarına veya ani gelişen ritim bozukluklarına da bağlı olabilmektedir. Bu nedenle ailede genç ani ölüm hikayesi varsa mutlaka diğer aile fertleri de kardiyolojik muayene ve tetkiklerle kontrol edilmeli.” dedi.

19 yaşındaki genç kız kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiKalp krizi göğüste ani yanma va baskı hissiyle ortaya çıkıyor.

PEKİ KALP KRİZİ RİSKİ NASIL ORTADAN KALKAR?

Kalp hastalıklarından ölüm, tüm ölümler içinde ilk sırada yer alırken, erken müdahale ise hayat kurtarıyor. 

Kalp krizine yol açabilecek tüm zararlı alışkanlıkları bırakmak da en önemli adımlardan biri. Sigara ve alkolü bırakmak, tansiyon ve kilonuzu kontrolde tutarak, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve stresten uzak durarak kalbinizi koruyabilirsiniz. 

19 yaşındaki genç kız kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiSağlıklı ve dengeli beslenme kalp krizi riskini azaltıyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Bazı durumlarda kalp krizinin hiç hissedilmeden geçirildiğini dile getiren Baydaş, kalp krizi belirtilerini şöyle sıraladı:
“Göğüste tam yeri belli olmayan sıkışma hissi veren ağrı (sanki yüz kiloluk bir kişi göğsünüze oturmuş gibi)olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır. Ağrı: hareket etmekle artar, dinlenirken azalır fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme ve mide bulantısı vardır. Nefes darlığı olur iç sıkıntısı eşlik eder. Bazı insanlarda belirtiler gizli olabilir. Örneğin; diyabet hastaları hiç ağrı duymayabilirler sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri olabilir. Bazı hastalarda mide ülseri ve kas ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir ve yanlış yorumlanabilir.”

Kriz riskini artıran faktörlerin başında sigaranın geldiğini söyleyen Baydaş, “Sigara içmek, kan lipidlerinin (kolestrol, trigliserid) yüksek olması, diyabet hastalığı, hipertansiyon, 65 yaşını geçmiş olmak, stres ve ailesinde kalp krizi hikayesi olması kalp krizi riskini arttırır” diye konuştu.

Ancak en önmeli belirtiler göğüsde ağrı, hareket kabiliyetinde azalma ve nefes darlığı. Bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden uzman bir kardiyoloğa gidilmesi şiddetle tavsiye ediliyor.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...