HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Kilosu üreticide 5, toptancıda 35 lira: Kestaneye büyükşehir tarifesi

Düzenleyen: /
Kilosu üreticide 5, toptancıda 35 lira: Kestaneye büyükşehir tarifesi
Sinop, Kestane, , Haber

YAŞAM Haberleri

Bu sene yaşanan kesnate bolluğu üreticiyi mutlu etmeye yetmedi. Toptancıların kilosunu 5 ya d a10 liradan aldığı kestaneleri büyükşehirlerde 35-40 liradan satması üreticileri isyan ettirdi.

Ürünlerin, pazar ve çarşı alım fiyatlarındaki farklar hem üreticinin hem de alıcının canını sıkmaya devam ediyor. Hasat ettikleri ürünleri makul fiyatlarda satan üreticiler, toptancıların büyük farklarala pazara sunmasından oldukça rahatsız. Öyle ki Sinop'ta kilosunu 5-10 liraya sattıkları kestanenin, büyükşehirde 35-40 liraya satıldığını öğrenen üreticiler bu duruma isyan etti. 

EMEĞİN KARŞILIĞINI GÖREMİYORLAR
Sinop’ta geçen sene kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğu kestane bu sene patlama yaptı. Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, geçen seneki 200 ton rekoltenin aksine bu sene 500 ton rekolte beklentisi olduğunu söyledi. Kestane bolluğu fiyatıyla tüketiciyi memnun ederken kestane toplayan köylü ise aynı oranda memnun kalmadı.
Erfelek’te kestane piyasasının döndüğü kestane pazarında yüzler gülmüyor. Köylerden topladıkları ürünlerini buraya getiren vatandaşlar toptancıların ürünü ucuza almak istediğinden yakınıyor. Ufak kestanenin fiyatının 10- 12 TL, orta kestanenin 15 TL, büyük kestanenin 20 TL olması lazım gelirken toptancıların büyük kestaneyi 12 TL’ye, ufak kestaneyi 7-8 TL’ye almaya çalıştığı belirtiliyor. Kestanenin büyükşehirlerde 35-40 TL’den satıldığını belirten köylü kendilerinden 5-10 TL’ye alınmak istenmesini emeğinin karşılığı olarak görmüyor.

Kilosu üreticide 5, toptancıda 35 lira: Kestaneye büyükşehir tarifesiKestane üreticileri emeğinin akrşılığını alamamaktan şikayetçi.

"YİYEN DOYMAMIŞ, SATAN OLMAMIŞ"
Toptancılar ise buna karşın kestanenin sadece Sinop’ta yetişmediğini Karadeniz’de Şile’den Erfelek’e kadar kestane ormanlarının olduğu belirtiyor. Bir iki hafta önce fiyatın 25-30 TL olduğunu belirten toptancılar ürünün bollaşmasıyla fiyatın indiğini savunuyor. Ürün tüketiciye ulaşan kadar başka aracıların da devreye girdiğini bunun da etkili olduğunu belirtiyor. Kestane için geçmişten bu yana “yiyen doymamış satan olmamış” dendiğini bunun ticaretinin yapılıp da mal mülk sahibi olunamayacağını belirtiyorlar. Kestanenin fire veren bir ürün olduğunu 50 kilo çuvalı boşaltıp tekrar tartsan 49 kilo geleceğini hele ki kavrulurken yüzde 40 fire verildiğini ifade ediyorlar. Bu nedenle ürünü 20 TL’den alsan kavrulmuşun 70-80 TL’ye bulunabileceğini belirtiyorlar.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...