Marmara Gölü kurudu, fırsatçılar harekete geçti: Kaçak yapılar tek tek yıkılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Marmara Gölü kurudu, fırsatçılar harekete geçti: Kaçak yapılar tek tek yıkılıyor

YAŞAM Haberleri  / İHA

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından olan ve aynı zamanda göçmen kuşların da konaklama yeri olan Marmara Gölü kurudu. Kuruma sonrası havzada tarımsal işgaller başlarken, aynı zamanda bazı vatandaşların bölgeye hayvan ağılları inşa etmesi üzerine DSİ ve Milli Emlak, kaçak yapılaşmaya son vermek için harekete geçti.

Manisa’nın Salihli ve Gölmarmara ilçe sınırları içerisinde bulunan gölün kuruması ile balıkçılık tamamen sona erdi. Bu durumdan faydalanan ve işgale başlayan bazı vatandaşların inşa ettikleri kaçak yapılar ve tarımsal faaliyetler Manisa İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından tek tek tespit edildi. Düzenlenen tutanaklarla bu kişiler hakkında işlem başlatıldı.

Sadece bu yıl içinde 23 adet hayvan damı ve ağıl tespit edilirken kurulan komisyon eşliğinde yıkım çalışmaları devam ediyor. Manisa İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından bölgede güvenlik amaçlı önlem alınan yıkım çalışmalarına Gölmarmara Kaymakamı Celil Ateşoğlu da katılarak çalışmaları yerinde inceledi. 

Marmara Gölü kurudu, fırsatçılar harekete geçti: Kaçak yapılar tek tek yıkılıyor

"İŞGALLERE SON VERİYORUZ"

Yıkım çalışmalarını yerinde inceleyen Gölmarmara Kaymakamı Celil Ateşoğlu, "Ülkemizin hatta dünyanın yaşamış olduğu küresel ısınmaya bağlı kuraklık sonucu Marmara Gölü’nü besleyen birkaç kaynağa barajlar yapıldı, bu da Marmara Gölü’nün kurumasına neden oldu" dedi.

Gölün zaman zaman dolduğunu, zaman zaman ise çok fazla kuruduğunu belirten Ateşoğlu, "Kuruduğu dönemlerde burada vatandaşların faydalanabileceği ciddi araziler oluşmuş. Devletin tasarrufunda olan bu arazilerden insanlar kanunsuzca faydalanmaya kalkışmışlar. Bu yıllardır devam eden bir sorun. Son yıllarda bu sorun üzerinde kararlılıkla duruyoruz" ifadelerini kullandı.

"Özellikle burada hayvan damı, ahır yapımı, çeşitli bağ bahçe dikimi gibi yapılan tecavüzleri önlemeye çalışıyoruz" diyen Ateşoğlu, "Burası devletin hüküm ve tasarrufunda olan bir alan. Bu alanın izinsiz, herhangi bir kira veya kontrat olmadan kullanılması yasak. Biz de bunu engellemekle yükümlü kurumlarız. Bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Valimizin de bu konuda sıkı talimatları var. Biz de ilçe kaymakamı olarak ilçe jandarma komutanlığı ve ekiplerimizle bu görevi yapıyoruz" dedi.

Marmara Gölü kurudu, fırsatçılar harekete geçti: Kaçak yapılar tek tek yıkılıyor

"BURASI DSİ'YE AİLT BİR ALAN"

Alanın aslında DSİ'ye ait olduğunu ve yer yer hazineye ait olan yerlerin de bulunduğunu belirten Ateşoğlu, "Bunların hepsinin korunması gerekiyor, biz de bu faaliyeti yürütüyoruz. Devlet olarak buraların sahipsiz olmadığını, sahip çıktığımızı gösteriyoruz. Marmara Gölü’nün kurtarılması çalışması DSİ tarafından devam ediyor. Bu gerçekleşirse bu tip sıkıntılara gerek kalmayacak" açıklamasında bulundu.

Ateşoğlu, şu ifadeleri kullandı: Ama o ki Marmara Gölü’nün artık sulama amaçlı kullanılmayacağı ve dolmayacağı kesin netleşirse ondan sonra zaten DSİ, devletimiz bu arazileri hakkıyla kullanabilecekleri bir şekilde, kiralamak suretiyle geri verebilir. Ama bu ileride olabilecek bir durum. Şu anda biz mevcut durumu korumaya çalışıyoruz, yaptığımız işlem de budur. Arkadaşlarımız gayretle çalışıyor. Vatandaşlar da duyarlı herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor ve işgallerine son veriyor.

Marmara Gölü kurudu, fırsatçılar harekete geçti: Kaçak yapılar tek tek yıkılıyor

EKİLİ ALANLAR DA TEMİZLENECEK

Kaymakam Ateşoğlu bu yıl içinde tespit edilen 22-23 adet hayvan damı ve ağılın ardından sıranın ekili alanlara da geleceğini kaydederek, "DSİ’nin bize en son verdiği rakamlarda 22-23 tane ahır tespit edilmişti. Bu senenin başında tespit ettik. Bunların hemen hemen hepsi yıkıldı işgallerine son verildi. Bu bitmiş anlamına gelmiyor. Burada arazi sürmek, tarımsal amaçlı bitkiler ekmek, malum burası üzüm memleketi bağ dikmek şeklinde de işgaller var. Bunları da zaman içinde gireceğiz ve peyderpey ortadan kaldıracağız" dedi.

Yapılan işgalleri tespit eden jandarma ekiplerinin tutanak tutarak ilgili kurumlara durumu bildirdiği ve bunun neticesinde de çok sayıda kişiye milyonlarca lira para cezası uygulandığı öğrenildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...