HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı
Tunceli, Haber

YAŞAM Haberleri  / AA

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi sınırlarında bulunan ve 47 yıl önce su tutmaya başlayan Keban Baraj Gölü’ndeki suların çekilmesiyle tarihi höyükler gün yüzüne çıktı.

Elazığ’ın Keban ilçesinde elektrik üretimi ve sulama amacıyla 1965 yılında yapımına başlanan Keban Baraj Gölü 47 yıl önce su tutmaya başladı. Baraj göletinin su dolmasıyla birçok yerleşim yeri sular altında kaldı. Bu yıl yaşana kuraklık ve aşırı buharlaşma nedeniyle baraj sularının çekildiği bölgede iki höyük gün yüzüne çıktı. Valilik koordinesinde yürütülen çalışmada Tunceli Müzesi Müdürlüğü ekipleri de höyükler hakkında bölgede inceleme yaptı.

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı

ARKEOLOJİK KALINTILAR TESPİT EDİLDİ

Müze Müdürü Kenan Öncel gözetiminde höyükleri inceleyen akademisyen Umut Parlıtı, arkeolog Özgür Şahin ve Ali Haydar İmre, bölgede halen birçok arkeolojik bulgu ve kalıntının olduğunu tespit etti. Yapılan yüzey araştırması sonucu bölgede taş sanduka mezar, pişmiş toprak mezar, mimari yapı ve temelleri, pişmiş topraktan yapılmış çanak ve çömlek parçaları, obsidyen ok uçları, kazıcı aletler ve taş balta gibi tarihi eserlere rastlandı.

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı

“KURU-ARAS KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Umut Parlıtı, Keban Baraj Gölü'nde suyun çekilmesiyle Pulur Sakyol ve Yeniköy höyüklerinin ortaya çıktığını ve yüzey araştırması yaptıklarını söyledi. Höyüklerde yapılan incelemeler sonucu Kura-Aras Kültürü açısından önemli arkeolojik bulgular elde ettiklerini belirten Parlıtı, "Bunlardan en önemlisi Pulur Sakyol'un kuzeybatısında yer alan yerleşim içi mezarlığıydı.

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı

“MEZARLAR ELİT MEZARLARI”

Biliyoruz ki Kura-Aras kültürü Milattan Önce 3200 ve 2200 yılları arasında Kafkaslardan başlayıp bulunduğumuz coğrafyaya buradan da Suriye'ye kadar yayılım gösteren önemli bir kültür. Anadolu açısından da oldukça önemli. Bu yerleşim içi mezarlar elit mezarlar olması açısından önemli. En yakın buna benzer örneği Arslantepe'de bulunmakta" dedi.

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı“KURTARMA KAZILARINDAN SONRA UNUTULDU”

Parlıtı, höyüklerde yer alan mezarların son derece önemli arkeolojik veriler sunduğunu ve bu mezarların bir an önce arkeoloji dünyasına kazandırılması için kazı çalışmalarının yapılması gerektiğini dile getirdi. Bölgenin 1970 yılında yapılan Keban Barajı kurtarma kazılarından sonra unutulduğunu ifade eden Parlıtı, şöyle konuştu:

"Kura-Aras Kültürü'nün kuzey yayılımında en uç noktalarından birini Pulur Sakyol ve Yeniköy höyüklerinin oluşturması çok önemli ve bu açıdan kilit rol üstelenen merkezlerden birisi. Kazısı yapıldı ama maalesef üçte biri kazılmadan sular altında kaldı. Şimdi suların gelgit yaparak ortaya çıkardığı mezarlar bu açıdan oldukça önemli. Yani yerleşim içinde biz mezar olduğunu biliyorduk ama yerleşim içinde bir mezarlık olması ayrı bir durum. Burada şu an en az üç tane sanduka, bir çevrik mezar var."

Keban Barajı Gölü’nde suların çekilmesiyle tarihi höyükler ortaya çıktı

HÖYÜKTEN ÇIKARILAN ESERLER MÜZEDE SERGİLENİYOR

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel de Çemişgezek'teki Pulur Sakyol Höyüğü'nde baraj göleti su tutmadan önce arkeolojik kazılar yapıldığını anlattı. Bu höyükten çıkarılan eserlerin müzede sergilendiğini aktaran Öncel, "Arkadaşlarımızla birlikte bu iki höyüğün durumunu görmek, yerinde incelemek için alana geldik. Burayla ilgili neler yapılabilir, ne yapmamız gerekiyor onların üzerinde çeşitli düşünceler ürettik" ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...