İnsanın en büyük düşmanı!

A -
A +
Bağdat'ta yetişen ve kabr-i şerîfi Bağdat’ta olan Ebül Hüseyin Nurî hazretleri, bir gün;
“Kardeşlerim! Allah'ın sevgisine kavuşmak, bu nefis engelini aşmakla olur” buyurdu.
Kendi de uğraşırdı.
Nefsine söylenirdi.
Zaman zaman;
“Ey nefsim! Senelerdir hevâ ve hevesine uydun. Rabbinin emirlerine karşı geldin. İstediğin gibi yedin, içtin, uyudun... Ama artık kendi isteklerini bırakıp Rabbine ibâdet yapacaksın!” derdi.
● ● ●
Bunu hep yapardı.
Nefsini azarlardı;
“Ey nefsim! Çok iyi biliyorum ki sen ahmağın birisin. Çünkü hep ateşe götüren işlerin tâlibisin... Ne yapsan, sonunda pişmânlık oluyor. Bıraksam cehennem ateşinde yanacaksın. İşte ey nefsim, sen bunun için ahmaksın” derdi.
● ● ●
Bir gün sevdiklerine;
“İnsanın en büyük düşmanı, kendi nefsidir. Dînin her bir emrinde bu nefsi kırmak vardır ve nefis kırılırsa netîce hayır olur” buyurdu.
Sordular:
“Nefsi nasıl kıralım efendim?”
Buyurdu ki:
“İstişare edin, zîra nefis, istişare etmek istemez. ‘Ben de biliyorum’ der. Yolda bir mümine rastlarsanız önce siz selâm verin. Müsafaha ederken önce siz uzatın elinizi... Kırıldığınız kimseden önce siz özür dileyin. Öfkelenmeyin, çok çalışın, tembel olmayın ki, bunlar da nefsi kırar.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.