Gastronominin can damarı bakanlıklar

A -
A +

Göz en iyi şahittir. Bütün yaptıklarınız göz önünde olduğu sürece en iyi örneklerden biri olabilirsiniz. Bakanlar kurulu açıklandı, herkes kendince olumlu ya da olumsuz yorumlar yaptı. Şüphesiz ki ben mutfak penceresinden bakıyorum. Gastronomi sektörü özelinde iki bakanlık özellikle çok önemli.  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı. Gastronomi açısından her iki bakanlık da hayati önem taşıyor. Her iki bakanlık üretimden ve var olan kaynakların, değerlerin sürdürülebilir olmak kaydıyla doğru anlaşılması, anlatılması ve satışından gelen güçler.

Gastronominin can damarı bakanlıklar
Türk turizm sektöründe 25 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan ETS Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Ersoy, kurduğu Voyage Otelleri, Didim Tur, Maxx Royal Belek ve Maxx Royal Kemer gibi kalıcı ve değerli markalarıyla turizm dünyasında önemli bir yerde. Kruvaziyer sektörüne yatırım yaparak Türkiye’yi bu sektörde de görünür kılma başarılarına sahip. Açıkçası kabinede de mesleği ile en çok örtüşen bakan kimliğine sahip. Çünkü bu ülkenin şu anda elinde tuttuğu açık ara en önemli ve görünen ekonomik değeri kültür ve turizm. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu yüksek potansiyel için yapılması gereken tek şey, iyi yönetmek. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ersoy’un geçmiş iş tecrübeleri ve başarıları, açıkçası beni çok umutlandırdı. İnanıyorum ki gastronomi alanında da ülkemiz değerlerinin ve potansiyelinin farkında olacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabinesinde, gastronomi açısından bir diğer önemli bakan Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olarak açıklandı. BİM, Turkcell ve Albaraka'nın yönetim kurulu üyelikleri var. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi, Başkent Üniversitesi işletme yüksek lisansı, Celâl Bayar Üniversitesi İktisat Bölümünde doktora; gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanlarında serbest girişimcilik yapmış.
Medeniyetin tarım devrimiyle başladığını söyleyerek bu bakanlığın önemine bir vurgu daha yapmak isterim. Çünkü tarımın keşfinden sonra insanlar yerleşik hayata geçme ihtiyacı duydu ve bugünkü anlamda kent yerleşimleri böyle doğdu. Tarım, önemini hiçbir zaman kaybetmeyecek bir faaliyet. Çünkü hayatın temel kaynağı, beslenmenin temeli tarım ve hayvancılık.

Gastronominin can damarı bakanlıklar
Her iki bakanlık için de yapılması gereken kaybettiklerimize ağlamak yerine var olanları yaşatmak. Görünür bir büyüklüğe ulaşma isteğimizle çalışma kalitemiz ve performansımız örtüştüğünde gelecekten umutlanabiliriz. İnanıyorum ki,  Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı mutfak alanında sağlıklı gelişme haritasının çıpaları olacaklar. Popüler kültürden olabildiğince uzak, ülkemizin gerçekleri çerçevesinde oluşturulacak bilincin yeni bir örnek ve umut kaynağı olacağını biliyoruz. Çünkü bu gücümüz ve birikimimiz var. Unutmayalım; gelecek, doğal ve kültürel kaynakların korunmasıyla mümkün. Konu geleceğimiz olduğunda geleceği konuşabilmek için, geçmiş pratiklerden yola çıkılmalıdır. Üretim, üretimin işlenmesi ve işleme bilgisinin aktarılması ve paylaşma, binlerce yıllık bir gelenektir. Anadolu bu geleneklerin beşiğidir.

SARI BURMA ORTA ANADOLU SIYIRMA EGE TIRTIL TOKAT
Bu tatlı farklı bölgelerde farklı isimlerle bilinir.

Gastronominin can damarı bakanlıklar
Malzemeler:

1 adet yumurta
Yarım çay bardağı süt
1 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
Un (aldığı kadar)
250 g ince dövülmüş ceviz
200 g tereyağı

Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu

HAZIRLANIŞI:
Öncelikle tatlımızın şerbeti hazırlanır. Su ve şeker bir tencereye konularak karıştırılır. Kaynamaya başladığı andan itibaren 15 dakika daha kaynatılarak limon suyu ilave edilir. Beş dakika daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. Ceviz ve tereyağı dışındaki bütün malzemeler birlikte karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilecek şekilde yoğurulur. Hazırlanan hamur 10 eşit parçaya ayrılır, 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra ilk hamur alınır ve oklava ile yarım cm inceliğinde açılır. Dövülmüş cevizden 2 çorba kaşığı kadar açılan hamurun üzerine serpiştirilir. Ceviz dökülmüş hamur baştan başlayarak oklavaya sarılır, oklavaya sarılmış hamurun 2 ucundan iki elle aynı anda tutularak ortaya doğru büzüştürülüp oklava yavaşça sıyırarak çıkartılır. Diğer kalan hamurlara da aynı işlem tekrar edilir. Bütün bu işlemlerin sonunda hamurlar açmadan, dikkatlice bir tepsiye dizilir. Üçer cm genişliğinde dilimlenir. Tereyağı bir tavada iyice kızdırılır ve hazırlanmış olan hamurların üzerlerine bir kaşık yardımıyla dökülür (Bütün hamurların yağa temas etmesi önemlidir). Hazırlamış olduğumuz hamurlar 200 derece sıcak fırında üstleri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğumuş olan şerbet üzerine dökülür. Yarım saat şerbetin çekmesi beklenir ve servise edilir.

ENGİNAR DOLMA
Ege Bölgesi

Gastronominin can damarı bakanlıklar
Malzemeler:
4 adet temizlenmiş, içi oyulmuş enginar
50 g kuş üzümü
1 bağ dereotu
1 bağ taze nane
20 gram tuz
1 yumurta
50 g un
4 adet yeşil erik
4 adet bağ yaprağı
1 adet limon
1 yaprak yağlı kâğıt

HAZIRLANIŞI:
Nane ve dereotu iyice yıkanarak suyu süzülür, ince kıyılır. Pirinç ılık suda ıslanır. Kuş üzümü ayrı bir kapta ılık suda ıslanır. Suları süzülerek pirinç, kuş üzümü, kıyılmış nane ve dereotu karıştırılır, tuzu eklenir. Enginarlar bu iç ile doldurulur. Derin bir tencereye dizilir. Enginarların yarısından bir parmak fazla olacak kadar suya, un, limon suyunun yarısı ve yumurta sarısı karıştırılıp çırpıldıktan sonra tencereye ilave edilir. Enginarların pirinç ile doldurulan kısımlarının üstüne her birine gelecek şekilde asma yaprağı kapatılır ve üzerine yine her birine gelecek şekilde erikler koyulur. Tuz ve limon suyunun geri kalanını ilave ettikten sonra yağlı kâğıt enginarların üstüne kapatılır. Su kaynamaya başlayınca çok kısık ateşe alınarak 45-50 dakika pişirilir. Pişme esnasında suyu kontrol edilir ve gerekirse ilave edilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır ve ılık servis edilir.

LAHM-İ KİRAZ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Gastronominin can damarı bakanlıklar
Malzemeler:
2 su bardağı çekirdekleri
ayıklanmış kiraz
300 g dana kıyma
3 adet domates
Yarım çay bardağı irmik
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 kâse küp küp kesilmiş
kızarmış ekmek

HAZIRLANIŞI:
Çekilmiş olan dana kıymamıza irmik, reyhan, tuz, karabiber ilave edilip yoğrulur. Hazırlanan harçtan küçük misket köfteler hazırlanarak, 180 derecelik fırında 15 dakika pişirilir. Bir tencereye küçük doğranmış soğanlar eklenerek, zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurulur. Kabukları soyulmuş ve doğranmış domates, salça ve fırından aldığımız köfteler ilave edilerek su eklenir. Kaynamaya başladığı andan itibaren tencerenin kapağı kapalı biçimde kısık ateşte 20 dakika daha kaynatılarak kirazlar ilave edilir. Tuzu ve karabiberi eklenip, 5 dakika daha tencerenin kapağı açılarak kaynatılır. Kızarmış ekmeklerden 2 çorba kaşığı servis tabağının altına yerleştirilip, üzerine hazırlamış olduğumuz yemeğimizden bir kepçe konularak servis edilir.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.