Eşsiz bir harmonidir Konya’da mutfak

A -
A +

Sırtınızı ahşap ya da kerpiç duvara yaslayıp hemen önünüzde uzanan boşluklara baktığınızda, sarı bir denizin içinde kaybolur gidersiniz, bilin ki o bir buğday tarlası ya da size göz kırpan bir yeşil denizdir ve Konya’nın neredeyse bütün varlığıdır. Selçukluların Orta Asya’dan başladığı yolculuğu süresince uğradığı her yerden mutfak geleneğine kattığı değerlerle birlikte şekillenen mutfak kültürleri, eşsiz bir harmonidir aslında ve bu harmoni Konya’da taçlanmıştır. Çok daha öncelere gidip Çatal Höyük de düşünüldüğünde aslında Konya, Türkiye’nin sadece buğday ambarı değil mutfak kültürünün de merkezi sayılabilir. Dünya 11. yüzyılda mutfak kültürüne karın doyurmak olarak bakarken Konya’da mutfağı bir kültür ve eğitim unsuru olarak gören anlayışa yönelik itibar “AŞK VE ERDEM” ile gerçekleştirdiği mesleğine saygınlık kazandıran ATEŞBAZ-I VELİ HAZRETLERİ için o dönemde yaptırılan türbedir. İşte şaşırmamız için Selçuklu sarayında verilen bir ziyafetten bilgiler: “Elvan taam u biryanlar ve dane ve müza’fer ve kaz ve tavuk çevirmeleri ve arı girdeler ve tennur aşları ve mümessek ve muattar şerbetler birle dökülüp yenildi. Ve içildi. Ve etraftan gelen elçiler ve sadat ve ulema ve fuzela han yiyip dağıldılar.”
Peki bu ihtişamdan sonra Konya mutfak konusunda niçin bu kadar sessiz. Bunu daha çok Konya’nın yöneticilerine sormak lazım. Birçok mutfak hareketini bitiren, gelişmesini bilerek ya da bilmeyerek engelleyenlere sormak lazım.
Konya’da tamamıyla kendi çabası ile son beş yıldır şehri mutfak anlamında Türkiye’nin gündemine sokan bir işletmeyi anlatmak isterim: LOKMAHANE...
Kendi anlatımlarıyla “Lokma pek çok tarikatta, yenilen rızkın, nimetin adıdır. Bu tasavvufi ahlakta nimete şükür ve saygı vardır, asla tamah yoktur. Bulunca paylaşmak, olmayana da vermek, kardeşine, sevdiğine, dostuna, misafirine ikram etmek bir Anadolu geleneğidir. “TANRI MİSAFİRİ” kavramıyla ifadesini bulan Anadolu’nun bu kadim geleneği Anadolu Selçuklusunda, Osmanlıda da hem dinî hem örfi motifler olarak köklenir ve bu güzel haslet Anadolu’nun her yöresinde her beldesinde her köyünde hep yaşanır. Lokmahanemiz siz dostları misafir etme zevkini paylaşmak, bir şükre ortak olmak, canlara ikram etmek ve sizin de dostlarınıza bir ikramda bulunmanızı sağlamak için kurulmuştur” sözleri ile kendilerini ifade ediyorlar. Lokmahane menüsünde Anadolu Selçuklu ve Osmanlı kültürleri ile yoğrularak oluşmuş Konya ev mutfağına ağırlık verilmiş. Eski Konya ev mutfağı çok zengin. Hamur işleri ağırlıklı olan bu mutfakta etli ve meyveli yahniler, erişteler, çeşitli BÜTÜMETLER, SEBZELİ BÜTÜMETLER (ORTALAR), HOŞAFLAR, KOMPOSTOLAR, ŞERBETLER, TİRİTLER, SÜNDÜRMELER, PAPARALAR, HELVALAR VE KAYGANALAR da bu zenginliğe katkı sağlar. ETLİ DOLMALAR, KURU DOLMALAR, ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMALAR, VİŞNE TİRİDİ VE ÜZERİ BALLI HÖŞMERİM TATLILAR, KATMERLER say say bitmez bu mutfağın zenginliği. Karatay’da LOKMAHANE ve yeni yeri Meram’da LOKMAHANE ÇARŞI isimleri ile Konya mutfağının ev yemekleri ve çarşı yemeklerini en geleneksel pişirme teknikleriyle misafirlerine sunuyor. İşletmenin yüzü olan HARUN DÖNMEZ, ömrünü işine vermiş bir mutfak sevdalısı ne yazık ki çok az bu insanlardan. Hâlbuki o kadar çok ihtiyacımız var ki...
Kontrolsüz, benimsenmemiş, standardı olmayan yanıltıcı reklamlarla güçlendirilmiş hizmet ve üretimlerin, tüketici açısından doğuracağı sonuçlar açıktır. Çözüm “MARİFET İLTİFATA TABİDİR” sözünde yatmaktadır. Doğru yapılan uygulamaların tüketiciler ile paylaşılması insanlarımızı daha iyi, daha özel, daha sağlıklı, lezzetli ve estetik hizmetlere kavuşturacaktır. Günümüz şehir hayatında, doğru bilginin paylaşılması mutfak bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, yerellik ve evrensel davranış kültürünü geliştirme yolunda bütün aktörlerin, kanaat önderlerinin rol almasını sağlamak artık zarurî bir hâl almıştır. Yiyecek ve içecek sektörü herkesin kişisel düşünce ve hareketlerini serbestçe uygulayacağı bir arena değildir. LOKMAHANE ülkemizde yerel bazda faaliyet gösteren işletmeler için en iddialı modeldir. Şehrin mutfak kültürünü omuzlarında taşıyan Lokmahane için ve bırakın Konya’yı, yakınındaki şehirlerden bile yol değiştirip gidilmeye değer.

İFTAR MENÜSÜ
Divle Obruk Peyniri
Hatay Kırma Yeşil Zeytin Pastırma
Hurma
Çorba
Tarhun Çorbası
  Ana Yemek
Bütümet
Salma Bulgur Pilavı
 Tatlı
Höşmerim

Eşsiz bir harmonidir Konya’da mutfakEşsiz bir harmonidir Konya’da mutfak

Eşsiz bir harmonidir Konya’da mutfak

Eşsiz bir harmonidir Konya’da mutfak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.