Gastronomi turizmi bilinci gelişmeli

A -
A +

Anadolu özelinde gastronomi temalı gezi programları her ihtiyaca göre seyahat çabalarının artmasında önemli rol oynarlar. Programların içeriğinde bölge restoranlarının adres, isim ve yiyecek, içecek fiyatlamalarına daha fazla yer verilmesi her ekonomik kesimden insanın kendine ait bir şeyler bulmasını kolaylaştıracaktır.

Ülkelerin mutfaklarından bahsederken ülkelerin coğrafik yapısı, hayvan ve bitki çeşitliliği, bu çeşitliliğin bölgesel dağılımı ile üzerinde yaşayanların kültür yapıları ve başka ülkeler ile olan komşuluk ilişkileri göz ardı edilemez. Çünkü bu unsurlar soframızdaki yediğimiz ve içtiğimiz her ürün açısından belirleyici etkiler meydana getirir. Bu temel gerçeklerden uzak mutfak değerlendirmeleri şüphesiz ki çok sığ kalacaktır. Diğer taraftan gastronomi konulu gezi programlarının MERAK UYANDIRMA İŞLEVİ insanların yeni tatlar deneme niyetleri üzerinde etkili olur.  
Yiyecek ve içecek temalı programların bölgeler ve yemeklerini tanıtarak yemek amaçlı seyahat farkındalığı oluşturması bu seyahatlerin gerçekleştirilme inancını yükseltir. Anadolu’nun GERÇEK gastronomi zenginliğinin yeterince bilindiğini söylemek açıkçası zor… Bu vesile ile ANADOLU özelinde yapılan ya da yapılacak çalışmalar önemli. Çünkü yemek seçimi, restoran seçimi ve dışarıda yemek yemeye ilişkin alışkanlıkların artırılmasında yemek programlarının payı aşikâr.
Dışarıda yemek yeme amacının sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve fizyolojik sebeplerden kaynaklandığını da elbette biliyoruz. Yemek amaçlı seyahatlere ilişkin bilgi, deneyim (KİŞİYLE İLGİLİ FAKTÖRLER), bütçe ve zaman (SOSYO-EKONOMİK FAKTÖRLER) az olduğunda bu seyahati gerçekleştirme niyetlerinin de azalabileceği kaçınılmaz sonuçlar.
Anadolu özelinde gastronomi temalı gezi programları her ihtiyaca göre seyahat çabalarının artmasında önemli rol oynarlar. Programların içeriğinde bölge restoranlarının adres, isim ve yiyecek, içecek fiyatlamalarına daha fazla yer verilmesi her ekonomik kesimden insanın kendine ait bir şeyler bulmasını kolaylaştıracaktır. Kaldı ki, bu seyahatler bölgelerin yemekleri yanında tabii ve kültürel güzelliklerini de ön plana çıkarması, bölgelerin mutfak kültürünü, tarihsel olgularla ilişkilendirilerek sözlü anlatımla da yansıtması, yiyecekleri tanıtmanın yanında bu yemeklerin neden bu bölgelerde tadılması gerektiği, bölgelerin, şehirlerin hatta daha küçük yerleşimlerin gastronomi turizmi içeriğine sahip olduğunun izleyiciler tarafından da algılanmasını sağlayacaktır.
Bu temel amaçlara vurgu yapıldığında inanıyorum ki, Anadolu eksenli yemek konulu gezi programları insanları yöresel yemeklere karşı meraklandıracak, yöresel yemeğe dair içerikleri ile ilgi çekecek, yemekler hakkında fikir edinilmesini sağlayacak, yöre mutfaklarının tadılmasına dair algı oluşturacak, aynı zamanda yörelerin yöresel yemek tariflerinin kayıt altına alınarak kalıcı olmalarını sağlayacaktır. Elbette bütün bu çıkarımlar insanları Anadolu’nun yemek amaçlı seyahatler ile gezilmesini teşvik edecek, bu da ülkemizi tanıma, bireysel gelişme hem de yöreler için ekonomik bir kazanıma dönüşecektir. Şüphesiz bu sonuçlar ÜRETİM, İSTİHDAM gibi ülkemizin en önemli problemlerin çözümünde araç olacaktır.
İnanmak istiyorum ki, uzunca bir süredir bizi evlerimizde kalmaya mecbur bırakan Covid-19 belasından kurtulacağız. Uzunca bir zamandır evlerinden çıkamayan insanlardaki seyahat isteğinin yoğunlaşacağını tahmin etmek zor değil. Sizlere şahsen deneyimlediğim ama çok fazla bilinmeyen,alışılmışın dışında birkaç ‘Gastronomi Rotası’ ve o rotalardan işletme önermek isterim. Şüphesiz daha farklı işletmeler vardır ben kendi bildiklerim arasından, seçim yapıyorum.

TOKAT, ÇORUM, SİVAS: Madımak, Alatlı Pilav, Peskutan Çorbası, Sübüra, Sivas Köftesi, Kabak Kabuğu Kavurması, Fırın Ketesi, Kelle Kebabı, Kelle Tatlısı,Tokat Kebabı, Pehli, Etli Yaprak Sarma, Erikli Yavan Sarma, Tava, Baklalı Sarma, Pırasa Sarması, Yarma Toygası, Bütün Çorba, Mercimekli Bulgur Pilav, Bat, Yufka Tatlısı, Erik Çiri, Tatlı Tarhana, Çalma Pekmez, Kuşburnu Pelveri, Köme Nivik, Çatal Aşı, Sirkeli Cacık, İskilip Pilavı (Ca Dolması), Yanuç.
Sivas Havalimanı geliş ya da gidiş olarak ve yine geliş ya da gidiş olarak Amasya ya da Ankara Havalimanı kullanılabilir.
Benim yemek yediğim noktalar:
TOKAT: SAKLIBAHÇE, İŞERİ PETROL, LİVA RESTORAN
ÇORUM: KÂTİPLER KONAĞI
SİVAS: BAŞARAN KÖFTE

TRABZON, RİZE, KARS, ERZURUM: Karalahana Çorbası, Karalahana Sarması, Karalahana Diple, Turşu Kavurması, Yoğurtlu Mısır Çorbası, İçli Tava, Hamsili Pilav, Akçaabat Köfte, Kuymak, Mıhlama, Kulimik, Hamsi Koli, Laz Böreği, Çayeli Fasulyesi, Sütlaç, Kaz Tiridi, Kaz Çektirmesi, Kavılca Pilavı, Piti, Demir Tatlısı, Taş Köfte Gottoş Aşı, Kadayıf Dolması, Tutmaç, Kasefe, Gelecoş, Kesme Çorba, Lor Sarması, Herise, Cağ Kebabı, Çaşır.
Erzurum Havalimanı geliş ya da gidiş olarak ve yine geliş ya da gidiş olarak Trabzon Havalimanı kullanılabilir.
Benim yemek yediğim noktalar:
TRABZON: KOMAROĞLU KÖFTE, BORDO MAVİ BALIK
RİZE: LİMAN LOKANTASI, ÇAYELİ LALE LOKANTASI
KARS: PUŞKİN RESTAURANT
ERZURUM: ŞENYURT CAĞ KEBAP

KAYSERİ, MARAŞ, MALATYA: Mantı, Fırın Ağzı, Testi Kebabı, Arap Aşı, Şebit Yağlaması, Nevzine Tatlısı, Patlıcan Pehli, Dolaz, Keşkek, Analı Kızlı, Keloğlan Köftesi, Ayva Yaprağı Sarması, Fasulye Yaprağı Sarması, Kiraz Yaprağı Dolması, Kâğıt Kebabı, Çir Kavurması, Maraş Dondurması, Patlıcan Tavası, Geleli Kebap, Malatya Şiş Köfte, Ekşili Aya Sulusu, Yan Yana, Mumbar, Maraş Tarhanası, Andırın Doktoru, Kolakas, Mercimek Köftesi.
Kayseri Havalimanı geliş ya da gidiş olarak ve yine geliş ya da gidiş olarak Malatya Havalimanı kullanılabilir.
Benim yemek yediğim noktalar:
KAYSERİ: ALTINDEDE, GUBATE RESTORAN
KAHRAMANMARAŞ: PAÇACI REMZİ, YAŞAR PASTANESİ
MALATYA: HACI BABA KERVANSARAY

ŞANLIURFA, DİYARBAKIR, MARDİN: Çiğ Köfte, İçli Köfte, Basalla (Ekşili Köfte), Cılbır, Pestil, Yapıştırma, Aluciye, Kibbe / Mercimekli Köfte (Bello), Üzlemelipilav, Almuk, Kengel Çullama, Çağla Aşı, Etli Köfte (Çiğ Köfte), Kıyma Kebabı,  Kazan Kebabı, Meftune,  Börk Aşı Soğan Sarması, Bostana, Zeytun Bostanası,  Koruk Salatası, Şıllık, Zingil, Burma Kadayıf, Baklava.
Şanlıurfa Havalimanı geliş ya da gidiş olarak ve yine geliş ya da gidiş olarak Mardin Havalimanı kullanılabilir.
Benim yemek yediğim noktalar:
ŞANLIURFA: CEVAHİR HAN, ÇULCUOĞLU BAKLAVA & RESTAURANT
DİYARBAKIR: HANCI RESTAURANT, LEVENT BURMA KADAYIF, KEBAPÇI HACI HALİD
MARDİN: CERCİS MURAT KONAĞI

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Gastronomi turizmi bilinci gelişmeli

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.