SEVDALUK EDECEKSAN, OLACAK MEMLEKETLUN. SEN ONA BALUM DERSUN, O DA SANA KIYMETLUM

A -
A +

Anadolu, Kafkaslar ve Balkanların kültürlerinden izler taşıyan Samsun KIZILIRMAK DELTASI ile eko sistem için büyük önem taşıyor.  Karadeniz’in şüphesiz en gelişmiş şehri.

Tarihin hiç değişmeyen üç ana unsuru vardır. YER (MEKÂN), ZAMAN VE İNSAN. Bunlardan biri olmazsa geçmiş, ilmî olarak açıklanamaz.

Değişen hayat şartlarının getirdiği rekabet ortamı, ürün ve hizmetlerde olduğu gibi yerleşim yerlerini de farklılaşmaya itiyor. Kültür yalnız edebiyat, sanat ve mimari değil, aynı zamanda zanaat ve beceriler, keyif aldığımız yemekler, izlediğimiz filmlerde kısaca hayata dair her şeyde bulunur. Kültürel miras, ortak tarih ve değerlerimiz aracılığıyla insanlarımızı birbirine bağlar ve kültürel geleneklerimizin zenginliği ve çeşitliliğini de temsil eder.

ALTI BİN YILLIK BİRİKİM
Yaşadığı derinlikle önemli medeniyetlere asırlardır ev sahipliği yapmış SAMSUN. Şüphesiz bu derinlik çok görkemli bir GASTRONOMİ çeşitliliğini de birlikte getirmiş. Bölgesindeki bilinen altı bin yıllık birikim ve tecrübelerini sofralarına taşımış SAMSUN. Allah vergisi coğrafya zenginliğini ve binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış kültürlerin birikimini dünya gündemine yeniden hatırlatması ise çok önemli.  Görkemli SAMSUN coğrafyasının dünü ile bugününü buluşturmak, geçmişin değerlerini ve güzelliklerini geleceğe taşımak, bu coğrafyada yaşamış kültürleri iyi anlamak SIRADAN VE SIĞ düşüncelerden öte bir yaklaşımdır.

Yapılması gereken Samsun coğrafyasının ürettiği zengin mutfak kültürünü doğru anlamak ve gerek kültür gerekse ekonomik bir değer olarak dünya ile paylaşmaktır. Burada kurum ya da kuruluşların birleştirici, kapsayıcı rolleri çok değerlidir. Samsun bu anlamda son zamanlarda sanırım biraz talihsiz ya da farklı bir deyimle sahipsiz.  Sebepleri daha önceki yöneticilerden sonraki gelenlerin zayıflığı olabilir mi; açıkçası ben öyle gördüm, öyle duydum.

Halkın Mutfağı programı çekimleri için dört günlük bir Samsun deneyimimiz oldu. Ben daha önceleri de sıklıkla Samsun’a gittim. Bu gidişimde eski yapılanlar dışında üzerine bir şey konmadığını gördüm. Umarım bu düşünce sadece benim eksikliğimdir. Samsun’daki dört günde NİYAZİ KESİM RESTORAN, PASTA-HANE, ÇELEBİ MENEMEN, HILTON HAMPTON bir de S.S. DEREKÖY SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ beni etkileyenler. Bir de şehrin imajını kötü etkileyenler var: Mesela bir örnek KELİN YERİ MENEMEN tam bir hayal kırıklığı.

Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi ise turizm çalışmaları anlamında şehirde yok gibi ya da ben göremedim.  Diyeceğim o ki, gösterilecek gayret ve çaba “GELECEĞİ; GEÇMİŞİN DERİNLİKLERİNDE ARAMAK” olarak düşünülmelidir. Çünkü Samsun için yapılacak çalışmalar Karadeniz turizmi için de çok ama çok önemli. Böyle önemli ve değerli bir şehirde daha çok yazacak iyi şeyler bulunmalı.
Yani sizin anlayacağınız ANLAMAYA ÇALIŞMALISINIZ SAMSUN’UN VARLIKLARINI, DEĞERİNİ; YOK ANLAMAYACAKSANIZ KARADENİZ DİLİ İLE HAYDE…

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

SEVDALUK EDECEKSAN, OLACAK MEMLEKETLUN. SEN ONA BALUM DERSUN, O DA SANA KIYMETLUM

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.