Kilis, zeytinyağıyla lezzete imzasını atıyor

A -
A +

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle Kilis Valiliğinin “Hasadı Tadıyoruz ‘’ sloganıyla düzenlediği Kilis Zeytinyağı tanıtım toplantısında çok şaşırdım. Misafirleriyle tek tek ilgilenen Sn. Vali Recep Soytürk’ün Kilis’i, Kilisli ruhuyla anlatması yapılan işlerin büyüklüğünün tesadüf olmadığını gösteriyor. 

Şef Yunus Emre Akkor’un ‘’Kilis Mutfağına Övgü Menüsü’’ ile hazırlanan öğle yemeğinde zeytinyağının kullanımı ile ilgili önemli unsurları keşfettiğimiz program sonrası Sayın Recep Soytürk, Yunus Emre Akkor ve Hazer Amani ile keyifli bir röportaj yaptık.

Sayın Vali’m konuşmalarınızdaki Kilis ruhundan çok etkilendiğimi itiraf edeyim. Sizdeki Kilis sevdası nereden geliyor?

Biz kamu görevlileri nereye gidersek oralı oluruz. Benim Siirt’te Vali yardımcılığım var, Siirtliyim. Posof kaymakamlığım var, Posofluyum. Kastamonu Taşköprülüyüm, Ürgüplüyüm, İskenderunluyum, Hatay Dörtyolluyum. O şehre sevdalanır, oralardaki potansiyeli görüp ortaya çıkararak halkın faydasına sunmaya çalışırım.

Kilis’te sizi etkileyen şeyleri bize anlatabilir misiniz?

Kilis’te her şeyden önce tarih var, turizm potansiyeli var, gastronomik değeri olan ürünler var. Kilis’in çok sayıda tescilli binası var mesela. Maalesef bundan pek çok kimsenin haberi yok.

Kilis, zeytinyağıyla lezzete imzasını atıyor

MİSAFİRLERİMİZ ŞAŞKINLIK YAŞIYOR

Peki Kilis turizm için yeterli altyapıya sahip mi?

Kilis’te butik otellerimiz var. Bizler yatırımcılarımızı destekleyerek altyapıyı güçlendirmeye çalışıyoruz. Tarihî binaları içine alan sokakları düzenliyoruz. Bu binaların niteliğini bozan yapıları yıkarak bu alanları orijinal hâliyle korumaya çalıştığımız düzenlemeler yapıyoruz. Camilerin, havraların restorasyon çalışmalarını tamamladık. 

Ben en çok gastronomi kısmıyla ilgilendiğim için Kilis’teki altyapıdan da söz etmenizi isteyeceğim.

Kilis’te benim için önemli projelerden biri hamamda restoran konseptimiz. Geleneksel mutfağımıza özgü yemekleri misafirlerimize sunuyoruz. Ayrıca dikkat çekici bir konu da fiyatlarımız. Örneğin Gaziantep’ten gelen misafirlerimiz hesap geldiğinde şaşkınlık yaşıyor.

Gastronominin turizm içindeki önemini anlamayan yöneticilerimiz çoğunlukta. Sayın Vali’m bu konuda da bizi şaşırtmaya devam ediyor. Şeflerimizin bu konuda görüşlerini almak istiyorum.

Yunus Emre Akkor: Şehirler enerjilerini hangi noktaya vereceklerini çok iyi saptamalılar. Gerçek değerlerini bularak, bunları desteklemeliler. Ülkemizde en önemli şey ekipleri koordine ederek doğru noktaya yönlendirmek. Vali’mizin Kilis adına yaptığı çalışmaları görünce şehrim adına umutlanıyorum. 

Hazer Amani: Dünya Gastronomi konusunda bazı şeylerin çok önceden farkına varmış. Ülkemizde son on yıldır aktif çalışmalar yapılıyor. Gastronomi alanında daha fazla kafa yormalıyız. Vali’mizin ürün odaklı çalışmaları açıkçası beni de çok etkiledi. Kilis örneğinde olduğu gibi İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde ziyaretçi sayılarını arttırıcı çalışmalar yapmalıyız.

Yunus Emre senin çalışmalarını yıllardır takip ediyorum ancak; Kilisli olduğunu açıkçası bilmiyordum. Kilis orijinal mutfağı dediğimizde aklımıza ne gelmeli?

Kilis Gaziantep’in gölgesinde kaldığı için mutfak kimliği göz ardı edilmiş. Geleneksel yemeği aromatik tatlarıyla daha dengeli yemek istiyorsanız Kilis yemeklerini tatmalısınız. Bunda Kilis zeytinyağının da katkısı var tabii ki. Zeytinyağımız aroması sebebiyle başta ağır gelse de yemeğimizin lezzetini arttırır.

Kilis, zeytinyağıyla lezzete imzasını atıyor

DOĞRU ÜRETİME YÖNLENDİRİYORUZ

Sn. Valim Kilis Zeytinyağının özel olduğunu keşfettiğinizde ürünle ilgili nasıl bir yol izlediniz?

Bizler ürünü ve çabayı destekliyor, çalışmaları koordine ediyoruz. Yağ vardı zaten; ama üretim teknikleri açısından hataların olduğunu belirledik. Daha fazla yağ almak uğruna kaliteden ödün veriliyordu. Bir genelge hazırlayarak üreticileri doğru üretim yapmaya yönlendirdik. Erken hasatla soğuk sıkım uygulandığında yoğun aroması, baharatlı tadı ve kokusuyla eşsiz bir lezzete ulaşan Kilis Yağlık Zeytini ödüllü bir zeytinyağına dönüştü. Üretici kalitenin ve satış fiyatının arttığını gördü, zeytine ve zeytinyağına bakış açısı değişti. Kendine has özellikleriyle coğrafi işaret tescili alan Kilis Zeytinyağı Berlin Global Olive Oil Awards 2020 ile San Remo Masters of Olive Oil 2020 Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’ndan da altın madalyalarla döndü; ancak yeterince tanınmıyoruz. Bugünkü etkinliğimizin amaçlarından biri de şeflerimizin yağımızı tanıması ve mutfaklarında tercih etmesi.

Hazer senin damak tadına güvendiğimi bilirsin. Kilis zeytinyağını tattık, ne düşünüyorsun?

Okul arkadaşım Kilisli olduğu için her sene bana erken hasat Kilis zeytinyağımı getirir. Kilis zeytinyağının meyvemsi, çimensi, roka acılığı içeren aroması benim en sevdiğim özelliği.

Yunus Emre sence Kilis zeytinyağı daha çok soğuk yemeklerde mi kullanılmalı?

Kilis Zeytinyağını burnuma buram buram gerçek zeytinyağı kokusu gelsin istiyorsam özellikle soğuk yemeklerde tercih ediyorum. Biz babaannemin yemekleriyle büyüdük. Biraz da onun Kilis yemeklerinde kullandığı yöntemlerden öğrendiklerime göre karar veriyorum.

ÜRETİCİ, VERİMİNİ ARTIRARAK ÜRETSİN

Sayın Vali’m Kilis’te zeytinyağı dışında öne çıkaracağınız özgün ürünler var mı?

Şehrimizin orijinal olan ürünleri ve yemekleri için coğrafi işaretlerini alacak şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özgün olan Kilis karası üzümümüz var. İpekyolu Kalkınma Ajansımız ile bir çalışma yaparak yeni bir tesis kurulmasını sağladık. Ürünlerin doğru biçimde paketlenerek pazarlanmasının sağlanması için çalışıyoruz. Üretici verim alsın ve artırarak üretmeyi sürdürsün istiyoruz. Hasancalı köyümüz iklimi sebebiyle Maraş biberi üretimine ve kurutmaya çok uygun. Buradaki nem oranından dolayı alfatoksin üretmiyor. Pul biberini işlerken Kilis zeytinyağı kullandığımız için pul biberini orijinal bir ürün hâline getiriyoruz.

Sayın Vali’m konuşmalarınızda sürekli Kalkınma Ajansına temas ettiniz. Bunun sebebi nedir?

Bu ajanslar projeler üretmek ve bulundukları bölgeye katma değer katmak için varlar. İKA Gaziantep, Kilis ve Adıyaman illerine hizmet veriyor. Ajansta çalışan arkadaşlarımızın yetkinlikleri sayesinde önemli projelere imza atabiliyoruz. 

Kalkınma Ajanslarının öneminin siz Sn. Vali’m tarafından üstüne basarak belirtilmesi ajansın Gaziantep gibi baskın şehir varken Kilis’e değer katacak projeler geliştirmesi çalışmaların tüm şehirlerde denge gözetilerek ilerlediğini gösteriyor. Bu da önemli bir başarı. Son olarak ne söylemek istersiniz?

Halkımızı Kilis’e, Kilis’e ait özgün ürünleri tanımaya ve tatmaya, tarihi güzelliklerini keşfetmeye davet ediyoruz.

Kilis Valisi Sn.  Recep Soytürk önemli bir iş başarıyor. Ülkemizin diğer valileri de şehirlerinin sahip olduğu potansiyeli yüksek katma değerlere dönüştürmek için coğrafi ve kültürel konumunu bu ürünlerle bütünleştirebilirse üreticilerinin yüksek kâr marjlarıyla farklı pazarlarda yer almasını sağlayacaklardır eminim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.