TABİATTAN SUNULAN HEDİYE: DÜZCE

A -
A +

Milattan önce 1400’lü senelere uzanan tarihiyle beraber Düzce’de ilk hüküm süren uygarlık Hitit uygarlığı. Türk hükmü altına girmeden Bizans tarafından yönetilen Düzce, Osmanlı dönemi ile birlikte 1323 yılında fethedilmiş. Şehrin yer aldığı coğrafi bölge, en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde bulunuyor. Bu durum şüphesiz kültür alanında zenginliği de beraberinde getiriyor. Osmanlı döneminden itibaren nüfus yoğunluğunun az olması sebebiyle bölgeye çok fazla göçmen iskân edilmiştir. Özellikle toplu olarak yerleştirilen göçmenler kendi kültür ve toplumsal yapılarıyla yaşamaya devam etmişler. Coğrafya sebebiyle Anadolu ve İstanbul arasında bir geçiş noktası olması da cabası. 

GEZİP GÖRÜLECEK ÇOK YERİ VAR
Düzce, küçük bir şehir olmasına rağmen Türkiye’nin en popüler şehirlerinden biri. Yemyeşil yaylaları, görülmeye değer tarihî varlıkları, mağaraları, gölleri ve mesire alanları ile dikkat çeken Düzce’de gezip görülecek çok yer var. Mesela bunlardan biri CENEVİZ KALESİ. Akçakoca’ya bağlı Hacı Yusuflar Mahallesi’nde yer alan Ceneviz Kalesi, şehrin önemli tarihî yapılarından biri. Cenevizliler tarafından inşa edilen tarihî kale, muazzam bir deniz manzarası sunuyor. Doğu Roma ve Helenistik Roma dönemlerinden kalma olan bu kale, hem tabiat hem de kültür turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahip. PÜRENLİ YAYLASI, Düzce’nin GÖLYAKA ilçesinde yer alıyor. Bu yayla da şehrin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri olurken, özellikle kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktası oluyor. Yaklaşık olarak 1.400 rakıma sahip yayla, kuş sesleri eşliğinde huzurlu saatler için ender bölgelerden biri. 

TABİATTAN SUNULAN HEDİYE: DÜZCE
KUŞ CENNETİNE SAHİP

MELEN ÇAYI, Düzce’nin CUMAYERİ ilçesine bağlı Dokuz Değirmen köyünde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık olarak 26 kilometre uzaklıkta olan Melen Çayı, yemyeşil tabiatıyla ön plana çıkarken macera dolu bir rafting sporu yapma imkânı da sunuyor. Kısacası adrenalin dolu su sporlarının tam yeri... EFTENİ GÖLÜ, Düzce’nin GÖLYAKA ilçesine bağlı hamam üstü köyünde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık olarak 16 kilometre uzaklıkta bölgenin tabii güzellikleri arasında yer alan bu göl,  birbirinden farklı kuş türüne ev sahipliği yaparak kuş cenneti olarak da biliniyor. Eşsiz manzarasıyla dikkat çeken bölgede bir de manzarayı ve kuşları izleyebileceğiniz bir gözlem kulesi bulunuyor.
AYDINPINAR ŞELALELERİ TABİAT PARKI ise merkez ilçeye bağlı Aydın Pınar köyünde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve muhteşem tabiatıyla öne çıkan tabiat parkındaki şelale farklı dökülme şekliyle dikkat çekiyor. Ardı ardına beş şelale kümesi olarak dökülen şelale, eşsiz görüntüsü ile şaşırtıyor. 


ZENGİN MUTFAĞIYLA ÖNE ÇIKIYOR
Düzce, Türk kültürünün çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ildir. Bu zenginlik tabii ki mutfağa da yansıyarak lezzetli tatların ortaya çıkmasına vesile olmuş. Peki Düzce’de ne yenir? BUĞULAMA, ÇERKEZ TAVUĞU, MAMALİKA, MAMURSA, SEBZELİ KAYGANA, AKCAKOCA MELENGÜCCEĞİ TATLISI, DÜZCE KÖFTESİ, ŞIRA, KÜLBASTI, FINDIK, DAĞ ÇİLEĞİ VE REÇELİ mutlaka tadılması gereken lezzetlerden... Düzce ilinin yemekleri arasında en çok hamsi ile yapılan yemekleri meşhur ama mevsim malum. Aynı zamanda Düzce mutfağı, çok ünlü olan Çerkez mutfağından da bolca esinlenmiş. 
Kahvaltı için ise muhteşem adresler verebilirim: 
¥ TAÇ TARIM ÜRÜNLERİ ÇİFTLİĞİ; kahvaltı için bütün ürünler kendi üretimleri. Katkısız, tamamen doğal. Adres: Merkez Mahallesi, 81100 Cumayeri/Düzce 
Telefon: 0 539 332 62 10. 
¥ Bir diğer yer ise NEHİR EVİ RAFTİNG,  Melen Çayı kenarında özellikle kalabalık ve lezzetli gözlemeleriyle ünlü yanına da mis gibi bir yayık ayran… Adres: No. 158, Gölormanı köyü yolu, 81100 Gölormanı köyü/Düzce Merkez Telefon: 0 380 532 40 41. 
¥ Öğle yemeği için RUMELİ KEBAPÇISI; 1933 yılından bu yana hizmet veriyor. Meşhur ıslama köftesi burada denenebilir. Hem yöresel yemekler bulabileceğimiz hem de et yemekleri yiyebileceğimiz şirin bir lokanta. Tarihî dokusunu bozmadan kuşaktan kuşağa aktarılmış.  
¥ GİZLİ BAHÇEM & İKBAL SOFRASI – SÜNDÜZÜN YERİ;  Melengücceği tatlısı Akçakoca’nın meşhur bir tatlısı. Düzce demek biraz da mutfak anlamında bu tatlı demek, ayrıca enfes pancar böreği yapıyorlar. Adres: Yukarı Mahalle Yöresel Pazar, Gören Caddesi, Yukarı Mahalle 81650– Akçakoca 
Telefon: 0543 90 39 90
Bu kadar rafine lezzetleri ve ona sahne olan tabii güzelliği bir arada bulunduran DÜZCE ayrı güzel, ayrı hazine…  Unutmayalım göç sadece yaşanan bir fiziki mekânın değiştirilmesi değil, sosyal yapının bütün unsurlarını da dönüştüren önemli bir sosyal olgu. Evlerini, eşyalarını, sevdiklerini bırakan insanların yanlarında getirebildikleri tek şey belki de zihinlerindeki mutfak mirası. Yani kültürlerinin en büyük parçası yemeği getiriyor göç edenler. Düzce bu düşüncenin tezahürü. Doğal güzellikleri ile de muhteşem bir şehir mutlaka seyahat takviminizde olmalı.

TABİATTAN SUNULAN HEDİYE: DÜZCE

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.