Mardin sıra dışı bir mekana kavuştu: Başarıyla harmanlanan gastronomİ öyküsü

A -
A +

Başarıya ulaşmak için ısrar etmek, pes etmemek ve çabalamak şart. Sevgili Ebru ve Fatih Demir çifti de inanarak ve çok çalışarak masal şehir Mardin’de yeni bir gastronomi öyküsü yazıyor.

AMAROT 1890, başarı kelimesinin gastronomi anlamında ülkemizdeki en kısa karşılığı. Anne, eş, şef, işletmeci, sosyal girişimci olmak ve yaşadığın toprakları sevmek, saygı duymak… Elbette en zoru bütün bunları bir kadın olarak sürdürmek ve başarmaktır. Söylenecek çok şey var ancak bazen sayfa yetmez, kalem tükenir bazen de ANLAMAK, ANLATMAKTAN daha doğru gelir. Sevgili Ebru BAYBARA DEMİR kardeşimi son 25 yıldır takip ediyorum. Bugün masal şehir Mardin’de gastronomi kelimesinin tam karşılığıdır Ebru ve can dostum Fatih DEMİR. Sevgili Ebru’nun arkasında dağ gibi bir adam ve ben bu adamı çok severim. Şimdilerde Mardin için yeni bir gastronomi hikâyesi yazıyorlar. Biliyorum ki en az Mardin’deki tek adresim CERCİŞ KONAĞI kadar başarılı olacak. Birikimse birikim, yerellik ise yerellik, heyecansa heyecan, estetik ise estetik ve illa ki lezzet… Aslında bunlar Ebru-Fatih DEMİR için  standarttır. Sevgili Ebru sosyal içerikli projelerle neredeyse ülkenin her yanına koşuyor. 

Mardin sıra dışı bir mekana kavuştu: Başarıyla harmanlanan gastronomİ öyküsü

ÇABASIZ BAŞARI OLMAZ

Bence başarının temel unsurlarından biri ısrar etmek. Çünkü yeterince söyler ve yaparsanız birilerinin duyacağından, birilerini uyandıracağınızdan şüpheniz olmasın. Keşke gastronomi anlamında her şehirde bir Ebru olsa. Başarı, elde edilmesi istenen herhangi bir şeyi elde etme veya o şeyin kendisi anlamını taşıyor ama bunun için yorulmadan, küsmeden, sırtını dönmeden çaba göstermek gerek. Ebru-Fatih çifti Mardin öncelikli olarak çaba gösteriyor. Açıkçası DEMİR ailesi olmadan Mardin bilemiyorum… Benim için zor, çünkü kısa zaman dilimlerinde Mardin’i anlamanın başka bir yolunu bilmiyorum. İnersin Mardin’e gidersin CERCİSE iki üç saatlik yemek deneyiminiz uzun bir Mardin yolculuğuna döner. Peki ya ZAMAROT 1890 hikâyesi. Öncelikle bu hikâye Anadolu’nun kadim bir şehrinde yazıldı. Malum yüksek seviyede bir restoran fikri sığ düşünceli birçok insan için yoğun tereddütler doğurabilir. Anadolu için yaşadığın toprağa inanma fikri devreye giriyor sonuç ZAMAROT 1890. 

Mardin sıra dışı bir mekana kavuştu: Başarıyla harmanlanan gastronomİ öyküsü

SIRA DIŞI BİR MEKÂN

Şüphesiz başarı hikâyelerinin birçok gizli kahramanı vardır. Hepsinden bahsetmem bu satırlara sığmaz ama bir isimden bahsetmem lazım ki o isim de Ayşe ÇETİN yani 89 Mimarlık. Ülkemizde doğru yapılmış yiyecek içecek işletmelerinin mimari anlamında arkasında çok sık görürsünüz bu ismi. Ben sevgili Ayşe’yi uzun yıllardır tanıma şansı buldum. 2011 de tanıştık, Berlin’de ortaklarımızla açtığımız HONÇA restoranını tasarlamış ve şahane bir iş çıkarmıştı. O zamandan bu yana da birçok işine tanık olma şansım oldu. ZAMAROT 1890 hikâyesi alanlarında çok başarılı iki muhteşem kadının sofralara konan yüzü denilebilir. Mimari, kültür, estetik, hikâye ve lezzet hepsini bir arada bulacağınız bir sonuç yani sizin anlayacağımız BEŞİ BİR YERDE. Eski anlamlı bir binanın ruhuyla ete kemiğe bürünmesi.  Çevreci, duyarlı, derinliği olan bir hikâye ZAMAROT. Ben açıkçası Mardin ve ülkemizin sıra dışı bir mekâna kavuştuğunu düşünüyorum. Artık Mardin’de bir değil iki adresim var. Başarıya ulaşmak, istenilen şeyin zorluk derecesine göre çalışmak gerektirir derler, başarmak istediğimiz şey küçük bir şeyse az, büyük bir şeyse çok çalışmak gerekiyor. Birçok filozof, şair ve de yazarın ilgi alanı olan başarı üzerine birçok özlü söz söylenmiş. Ben de gastronomi alanında bir başarı sözü söylemek isterim ZAMAROT 1890. Bu arada ZAMAROT; zümrüt demek, küllerinden yeniden doğmak demek. Yüzlerce, belki binlerce başarı öyküsü vardır öyle ya çevrenizde ne kadar başarılmış iş varsa her birinin arkasında bir öykü vardır. İnanarak ve çok çalışarak bu öykülerden birinin sahibi olabilmek mümkün. Ne mutlu bana bu başarı öykülerinden birisi çok sevdiğim iki insan tarafından yazıldı. Biliyorum bu öykü hiç bitmeyecek çünkü Ebru-Fatih DEMİR çifti her daim yeni başarı öyküleri yazacak. Yolun açık olsun ZAMAROT 1890 yolunuz açık olsun sevgili dostlarım.

Mardin sıra dışı bir mekana kavuştu: Başarıyla harmanlanan gastronomİ öyküsü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.