"Rûme kuyusunu kim alır?.."

A -
A +
O günlerde susuzluk baş göstermişti. Eshab-ı kiram çok sıkıntı çekiyordu... Medîne-i münevverede bir Yahûdî'nin, suyu gayet tatlı olan ku­yusu vardı.    Bugün, Hazret-i Osman'ın şehit edildiği gündür. (656)  Hazret-i Osman (radıyallahü teâlâ anh), Peygamber efendimizin "sallallahü aleyhi ve sellem" damadıdır. Cennet ile müjdelenen on kişinin ve halifelerin üçüncüsüdür. Hilmi ve hayâsı pek fazla idi. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Ümmetimin en merhametlisi Ebu Bekir, dinde en sağlam olanı Ömer, en hayâlısı Osman, en iyi hüküm vereni ise Ali’dir.) Resulullah efendimizin iki kızıyla evlenmek şerefine kavuştuğu için Hazret-i Osman’a "Zinnureyn" yani "iki nur sahibi" denir... Rukayye validemiz vefat edince, Hazret-i Osman, Peygamber efendimizin diğer kızı Ümmü Gülsüm validemizle evlenmişti. Fakat o da vefat edince, Peygamber efendimiz, Hazret-i Osman’ın büyüklüğünü anlatmak için, (İki kızımı onunla evlendirdim. Bir kızım daha olsa, onu da Osman’a verirdim) buyurdu... Bir gün Hazret-i Osman’a, "Siz bu makama nasıl eriştiniz?" diye sorulunca şöyle cevap verdi: -Rabbim, gizli açık her şeyimi biliyor. Ben de, Kur’an-ı kerimi sağıma, Resulullah’ın sünnetini soluma aldım, yani hükümlerine uydum. Ne dereceye ulaşmışsam, bunlar sayesinde oldu...             ***
Hazret-i Osman bütün malını-mülkünü Resulullah için feda etti. Mesela, Tebük gazvesinde kendi ticaret malından üç bin deve, 70 at, onbin altın getirdi... Resulullah efendimiz, "Mescidimizi genişletene, Cennette daha iyisi vardır, Cennet onun içindir" buyurunca, etrafındaki altı arsayı satın alıp mescide ekledi...
O günlerde susuzluk baş göstermişti. Eshab-ı kiram sıkıntı çekiyordu... Medîne-i münevverede bir Yahûdî'nin, suyu gayet tatlı olan ku­yusu vardı. Resûlullah efendimiz buyurdu ki: 
-Rûme kuyusunu kim alır, kendi kovasını Müslümânların kova­sı ile berâber tutarsa, Cennetteki kovası bundan hayırlı olur...  Hazret-i Osmân hemen gidip, kuyu için Yahûdî ile pazarlık etti. Adam, kuyunun tamâmını satmaktan kaçındı. Hazret-i Osmân da, yarısını aldı. Nöbet ile, bir gün onun bir gün Yahûdî'nin olacaktı... Hazret-i Osmân nöbetini sebîl ve sada­ka etti. Yahûdî ücretle satardı. Müslümânlar da hazret-i Osmân'ın nöbeti geldiğinde, iki günlük su alırlardı. Yahûdî'nin nöbe­tinde kuyuya uğramazlardı. Yahûdî'nin pazarı kesata uğrayınca, diğer yarısını da satmak zorunda kaldı. Hazret-i Osmân da zaten böyle bir haber bekliyordu, hemen kabul etti. Yarı hissesini Yahûdî'den oniki bin dirheme almıştı. Diğer yarısını da sekiz bin dirheme aldı. Tamâmını sebîl etti... Şu uzun ramazan günlerinde suyun kıymetini daha iyi anlıyoruz değil mi? Allahü teala şefaatine nail eylesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.