En zor iş, din kitabı yazmaktır!

A -
A +
"En zor iş insanlara İslâm'ı anlatmaktır. İyi bilmeden bir meseleyi söylerse, her kelimesinden mesul olur. Dediği doğru olsa içinde ufak bir menfaat yatıyorsa, her dediği zehirdir!.."
 
 
İslâm büyüklerinin vecîz sözleri pek çoktur. Bugün onlardan bir demet sunmak istiyoruz sizlere...
* Bir din büyüğü, talebesine yaptığı nasihatte buyurdu ki: Şu üç şeye dikkat et: 1- Paraya, mala, mülke gönül bağlama. 2- Öyle hayat sür ki, kimse senin yüzünden cehenneme girmesin. Kimse senin davranışına bakıp da Ehl-i sünnetten çıkıp dine hizmetten soğumasın. 3- Yanına kim üzülerek gelirse o kimse yanından neşe ile gülerek çıksın. Onu ferahlandır. 
* Her Müslümanın gâyesi, "bir insanı daha, ateşten nasıl kurtarabilirim" olmalıdır.
* Din büyüklerini üzmekten, kedinin arslandan korkması gibi korkmalıdır. Bu korku nimettir. Eğer olmazsa felâkettir. Eğer biz onlara sahip çıkmazsak, yani onların sözlerine, yazılarına göre hareket etmezsek, onlar da yarın âhirette bize şefaat etmezler... 
* Çok ibâdet yapsan da tövbe et. İnsan ibâdet yaparken de günâh işleyebilir. İbâdetini beğenmek günâhtır.
* Müslümanın, Müslüman kardeşine "Benim dediğim doğru, sen peki diyeceksin" demesi çok ayıp ve çirkindir. Kibirli olduğunu gösterir. Marifet zorla değil, isteğiyle peki, dedirtmektir.
Şu beş şeyin kıymetini bilmelidir: Doğru îmân, Ehl-i sünnet olmak, evliyâyı tanımak, dine hizmet, saliha bir hanım.
* İslâmiyete uymayan bir kişinin yazdığı din kitabı zehirdir, çok zararlıdır. Bunun için rastgele din kitabı okuyanın îmânı bozulur. Bundan haberi bile olmaz.
* Eskiden, bir mümin, Allah dostu bir zatın, dünyanın öte ucunda olduğunu işitse bütün varını satıp yol parası yapıp ondan ilim ve feyiz alması için huzuruna giderdi. Allah adamlarına o kadar değer verirlerdi. Şimdi de o büyüklerin kitaplarına çok kıymet vermelidir.
* Mümine sert bakmak da kul hakkına girer. Ayrıca gıybet, kalp kırmak ve su-i zan da, kul hakkıdır. Bundan kurtulmanın tek yolu, hak sahibinden helâllik dilemektir. Haklı olsak bile yine de gidip "Sen haklısın, arkadaş beni affet" demeliyiz.
Mühim olan kalbin temizliğidir. Kafayı çok bilgi ile işgal etmek değildir. Bir Allah adamının bir tek kelâmı ile bir insan hidayete erer. Lakin bir cahil ve habisin sözü ile felâkete düşer. Kalbin nurlanmasının nişanı icraattır.
* En zor iş din kitabı yazmaktır. Veyahut insanlara İslâm'ı anlatmaktır. İyi bilmeden bir meseleyi söylerse, her kelimesinden mesul olur. Dediği doğru olsa içinde ufak bir menfaat yatıyorsa, her dediği zehirdir. Yine her söylediği doğru ve hak da olsa, biraz gururlanarak söylerse dinleyenlere hiç faydası olmaz.
* Şu üç kimsenin hakkına riâyet etmeli, gevşeklik göstermemelidir: Anne-baba. Üstad. İşveren...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.