Kalbin rızkı din ilmidir...

A -
A +
Kişi kitap okumaz ise, rızıksız kalır. Kişinin manevi rızkı olmayınca da, günâh işlemeye başlar. Günâh işledikçe de kalbi kararır, artık haram işlemek ona normal bir iş gibi gelmeye başlar.
 
Bütün üstün sıfatların ve fazîletlerin aslı ilimdir. Aynı şekilde bütün kusur ve aşağılıkların anası cehalettir. Hadîs-i şerîfte, (Allahü teâlâ bir kulu aşağılamak isterse, ona ilim nasip etmez) buyuruldu. Allahü teâlâ bir kulunu yüceltmek isterse ona faydalı ilim verir, her ilmi herkese vermez. Allahü teâlânın aşağı kimselere vermediği ilim, iman ve marîfet yani Allahü teâlâyı tanıma ilmidir.
İlim başlı başına hayırdır. Çünkü ilim sahibi, haram ve helâli, dinin emir ve yasaklarını bilir ve bunlara aykırı iş yapmaz. İlim sahibi kendisinin kusurlarını da bilir. İlim sahibi, merhamet ve gufranı bol olan Allahü teâlâya döner ve ilmiyle amel ederse nûr üstüne nûr olur.
Câhil ise böyle değildir. Kişi, cahilliği sebebiyle her an harama, küfre düşmekle karşı karşıyadır... Kalbin rızkı din ilmidir. Kişi kitap okumaz ise, rızıksız kalır. Kişinin manevi rızkı olmayınca da, günâh işlemeye başlar. Günâh işledikçe de kalbi kararır, artık haram işlemek ona normal bir iş gibi gelmeye başlar. Bu hâle düşenin kalbi de ölür. Yâni kâfir olur dinden çıkar. Hadîs-i şerîfte, "Küçük günâha devam, büyük günâha sebep olur. Büyük günâha devam da küfre sebep olur" buyuruldu.
Harama, küfre düşmemek için dinimizi iyi öğrenmek lâzımdır. Bunun için de muteber bir ilmihâl kitabından her gün hiç olmazsa birkaç sayfa okumayı alışkanlık hâline getirmek lâzımdır. İslâm büyüklerinden birine talebeleri sordular:
- Efendim, her zaman sizi görüp, sohbetinizde bulunmak, mübârek sözlerinizden istifade etmek mümkün olmuyor, bizim hâlimiz ne olacak?
Bu zat talebelerine şöyle cevap verdi:
- Beni görmek isteyen, sohbetimizde bulunmak isteyen, kitaplarımızı okusun. Ben satırlar arasındayım.
"El mükâtebe nısful mükâleme" yâni okumak konuşmanın, sohbetin yarısıdır, buyurulmuştur.
          ***
Kişi ilmi ile amel ediyor, Allah rızâsı için Müslüman kardeşine muhabbet besliyor ise, ahirette büyük nimetlere kavuşur. Ahirette, bazı kimselerin hesabı, Sırattan geçmeleri o kadar süratli, o kadar kolay bir şekilde olacak ki, bunlar farkında bile olmayacaklar. Melekler bunlara soracaklar:
- Siz bu mertebeye nasıl kavuştunuz?
Onlar şöyle cevap verecekler:
- Biz dünyada sadece Allah rızâsı için birbirimizi severdik. Biz birbirimize gösterdiğimiz muhabbet sebebiyle bu derecelere kavuştuk.
Müslüman, her yaptığını Allah için yapmalıdır. Şu bir hakikat ki, bunu idrak ve elde etmek Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarına, ihlâs ile yönelmeye bağlıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.