Gıybet edenlerin sevapları yok olur!

A -
A +
Gıybet etmek, ibâdetlerin sevâbını yok eder. Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibâdet yapıp da, bunun sevâbını yok etmek, akılsızlık, cahillik ve ahmaklık değil midir?
 
 
Dinimiz, insanları birbirine düşüren, birbirine düşman eden, nice ocakları söndüren gıybet, dedikodu gibi hastalıkları şiddetle menetmektedir. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmin Hucurat sûresi, 12. âyet-i kerîmesinde, sû-i zandan kaçınmayı emretmekte, insanların birbirini çekiştirmelerini menetmekte, gıybeti ölü kardeşinin etini yemeye benzetmektedir. Resulullah efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) gıybet etmenin cezası ile ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:
"Gıybet edeni, Allahü teâlâ on şeyle cezalandırır: Rahmetinden uzak eder... Meleklerden uzak eder... Taatini, iyiliklerini yok eder... Resûlullahın ruhunu ondan çevirir... Allahü teâlâ ona gadap eder... Ruhunu teslim ederken, onu baş aşağı eder... Kabir azâbını şiddetli eder... Ölüm zamanında amellerini sevapsız bırakır... Cehenneme yakın eder... Cennetten uzak eder."
Yine bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
"Gıybet, insanın sevâbını, iyi amellerini, ateşin kuru odunu yaktığı gibi yakar."
Gıybet bütün dinlerde yasak idi. Meselâ, Allahü teâlâ, Mûsâ aleyhisselâma vahiy eyledi ki; "Gıybet edip tövbe eden kimse, Cennete en son gidecektir. Gıybet edip, tövbe etmeyen kimse, Cehenneme en önce girecektir."
        ***
İsâ aleyhisselâm, bir gün arkadaşlarına şöyle sordu:
-Ne dersiniz, eğer siz dışarıda uyumakta olan bir kimseye rastlasanız, rüzgârdan bu kimsenin avret mahallinin birazı açılmış olsa, siz onu örter misiniz?
-Evet, örteriz.
-Hayır! Bilakis, siz, açılmamış kısmını da açarsınız.
Onlar, Hazreti İsâ'nın bu sözlerine hayret ettiler ve;
-Sübhânallah! Biz, açılmamış kısmını nasıl açarız? dediler.
Hazret-i İsâ buyurdu ki:
- Yanınızda birisinden söz açıldığında, onun kötü davranış ve huylarından bahsettiğiniz zaman, avret mahallerinin kapalı kalan kısımlarını da açmış olursunuz...
        ***
Gıybet, hem Allah huzurunda ve hem de insanların hakkı olması bakımından çok büyük mesuliyeti mûcib bir hata ve büyük bir günâhtır. Gıybet edenlerin dili, kıyâmet günü feci bir manzara arz ederek bütün mahlukat arasında mahcup ve rezil olacaktır.
Gıybet etmek veya gıybet edeni dinlemek çalgıdan ve oyundan daha büyük günahtır. İbâdetlerin sevâbını yok eder. Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibâdet yapıp da, bunun sevâbını yok etmek, akılsızlık, cahillik ve ahmaklık değil midir?
Akıllı insan zararını, kârını bilen kimsedir. Bunun için, akıllı insan kendisine hem dünyada, hem de âhirette zararı olacak bu gıybet illetinden uzak durur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.