"Küçük Çoban"ın verdiği ibretlik cevaplar!..

A -
A +
Abdullah bin Mübarek, koyun otlatan bir çocuk görür.  "Ona bir mesele öğreteyim" niyetiyle, yanına gider...
 
Abdullah bin Mübarek hazretleri, İslam âlimlerinin büyüklerindendir. Bir yerden geçerken, koyun otlatan bir çocuk gördü. Kendi kendine; "Zavallı çocuk!.. Bu yaşta çobanlık yapıyor. Yaşı ilerleyince Allahü teâlânın ibadet ve marifetine nasıl kavuşur?" diye düşündü. Ona bir mesele öğretmek niyetiyle yanına gitti. Aralarında şu ibretli konuşma geçti:
- Söyle bakalım evladım, Allahü teâlâyı bilir misin?
- Kul sahibini nasıl bilmez!..
- Peki, Allahü teâlâyı ne ile biliyorsun?
- İşte şu gördüğün koyunlar ile. Şöyle ki: Bu birkaç koyun çobansız işe yaramaz. Bunları koruyacak, suyunu otunu verecek ve tehlikelerden koruyacak biri lazım... Bundan anladım ki, bu âlemdeki her şeyi; insanları ve cinni, bu hayvanları yaratan var! İşte bu koyunlar o yaratıcıya delalet eder.
- Allahü teâlâyı nasıl bilirsin?
- Hiçbir şeye benzetmeden bilirim.
- Böyle olduğunu nasıl bildin?
- Yine bu koyunlardan... Ben çobanım. Onların koruyucusuyum. Onlar benim korumam ve tasarrufum altındadırlar. Onlar benim ne düşündüğümü ne yapacağımı bilemez. Onlara dikkatle bakıyorum. Ne onlar bana benzerler ve ne de ben onlara benzerim. Buradan, bir çoban koyunlarına benzemezse, Allahü teâlânın elbette kullarına benzemeyeceğini anladım: “Ona benzeyen bir şey yok. O her şeyi işitir ve görür.”
- Maşallah, iyi söyledin. İlimden bir şey öğrendin mi?
- Ben bu sahralarda, nasıl bir ilim öğrenebilirim?
- Peki başka neler biliyorsun?
- Üç ilim bilirim. Gönül ilmi, dil ilmi ve beden ilmi... Gönül ilmi şudur ki; bana kalb verdi. Kendini tanımak ve sevmek yeri yaptı. Bu kalb ile Onu bileyim. Onun sevdiklerine gönülde yer vereyim. Sevmediklerine yer vermeyeyim ve böylelerinden uzak olayım... Dil ilmi şudur ki; bana dil verdi. Dili zikretmek, Onun adını söylemek yeri yaptı. Bununla Onu hatırlayıp adını söylemeyi, Ondan bahsedilmeyen sözden onu korumayı, böyle sözden uzak olmayı istedi... Beden ilmi şudur ki, bana beden vermiştir. Onun ile kendine hizmet olan her şeyi yaparım. Hizmet olmayan şeyi ise bedenimden uzaklaştırırım.
- Maşallah evladım sana. Bana bir diyeceğin var mı?
- Ey efendi! Âlim olduğun yüzünden belli oluyor. Eğer ilmi Allah rızası için öğrendiysen insanlardan istemeyi kes! Yok, dünya için öğrenmişsen, Cennet arzu ve isteğini kalbinden çıkar.
Abdullah bin Mübarek hazretleri "Küçük Çoban"ın verdiği ibretlik cevaplar karşısında oradan gözyaşları içinde ayrılır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.