Allah aşkıyla gözlerini kaybeden genç kız!..

A -
A +

Hasan-ı Basri hazretlerine bir kimse gelip der ki: "Benim bir kızım var, gece gündüz ağlamaktan gözleri kör oldu efendim?"

 
 
İman eden ve imanın tadını bulan, Allahü teâlâyı çok sever. Kur’ân-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: (İman edenlerin Allah sevgisi çok sağlamdır.) [Bekara]
Abdullah-i Dehlevi hazretleri de buyuruyor ki:
"Allahü teâlâyı seven, bilmediği bir aşk ile şaşkın hâldedir. Uykusu kaçar, gözyaşları dinmez. Her işinde Allah’tan korkar, titrer. Allahü teâlânın sevgisine kavuşturacak işleri yapmak için çırpınır. Sabreder, affeder. Her geçimsizlikte, sıkıntıda, kusuru kendisinde görür. Her nefeste Allahü teâlâyı düşünür, gafletle yaşamaz. Kimseyle münakaşa etmez. Bir kalbi incitmekten korkar. Kalbleri Allahü teâlânın evi bilir."
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Ya Rabbi, kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, sevgine kavuşturacak işlerin sevgisini nasip et ve sevgini [susuzluktan yananın arzuladığı] soğuk sudan benim için daha kıymetli kıl!) [İ.Gazali]
Peygamber efendimizin, (Ya Rabbi, kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, sevgine kavuşturacak işlerin sevgisini nasip et ve sevgini susuzluktan yanan kimsenin arzuladığı soğuk sudan benim için daha kıymetli kıl!) duası, Allah sevgisinin önemini bildirmektedir. Allah’ı seven, bilmediği bir aşk ile şaşkın hâldedir. Uykusu kaçar, gözyaşları dinmez. Her işinde Allah’tan korkar, titrer. Allahü teâlânın sevgisine kavuşturacak işleri yapmak için çırpınır. Sevgi kuvvetli ise buna aşk denir. Allah’ı aşkla sevmek gerekir...
         ***
Büyük âlim ve velilerden Hasan-ı Basri hazretlerine bir zat gelip, "Benim saliha bir kızım var, gece gündüz ağlamaktan gözleri kör oldu. Çaresi yok mu efendim?" diye yalvarıp ağladı. Hasan-ı Basri hazretleri çok üzüldü... Kalkıp birlikte eve geldiler. Kızcağıza niye ağladığını sordu. Kız dedi ki:
-Efendim, ben Rabbime âşığım. Ona aşkımdan ağlıyorum. Dilimden ve hâlimden anlayan yok... Siz olmasaydınız bunu yine söylemezdim. Kör olan gözlerim için de üzülecek bir durum yok. Eğer bu gözler yarın ahirette Allahü teâlâyı görebilecekse Ona binlerce göz feda olsun, hiç kıymeti yok. Eğer ahirette bu gözler yüce Rabbimi görmeye layık değilse, ben onları niye göz diye taşıyayım? Ahirette de kör olacaklarsa, dünyada iken de kör olup gitsinler.
Hasan-ı Basri hazretleri, "Aynen devam evladım, hiç üzülme, Peygamber efendimiz (Kişi sevdiğiyle beraber olacaktır) müjdesini verdi" buyurdu...
Mübarek zat, oradan ayrılırken kendi kendine şöyle mırıldanıyordu: "Biz buraya nasihatçi ve hekim olarak geldik, şifa telkin edecektik. Hâlbuki nasihatçi ve hekimi bulmuş olarak gidiyoruz..."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.