Halkla iç içe ne demek?

A -
A +

Halkla kaynaşmak, halkla iç içe olmak, halkın arasına karışmak, halktan biri gibi olmak, halkın gönlünü kazanmak.. Bu tabirlerin tam olarak karşılığı ne?
Anadolu'da bir kasabaya gittin.. Önemli adamsın. Meydanda toplananlarla sarıldın, kucaklaştın, bir kısmını öptün.. O sıcakta ulaşabilen de seni öptü.. Onlar evine dağıldı sen de başkente döndün.
Bu iyi adam örneği.
Kötü adam kim?
Anadolu'da bir kasabaya gittin.. (Anadolu şart değil, İstanbul'un da her semti Anadolu gibi) toplananların hiçbiri ile yüzgöz olmadın. İşini yaptın, söyleyeceğini söyledin, bir iki toplantıya katılıp evine döndün.
İkisi arasındaki fark ne? Senin imkânların farklı, adamlarınki farklı.
Senin yaşadığın yer, çevre farklı adamlarınki farklı. Oysa geldiğin yer aynı.
Bu fark ortadan kalkmıyor ki.
Bu tabirlerin 950'lerde bir anlamı vardı.
60'ta, 70'te, 80'de bir anlamı vardı. Halkın yüzde 70'i köylerde yaşıyordu. Küçük, dışa kapalı bir dünyaları vardı. Hep aldatılmışlardı. Devlet kurumları hep emir veriyordu. Hizaya sokuyordu. Jandarma üzerinden irtibat kuruluyordu. O zaman kasabaya, köye giden vali, "Halkım, canım amcam.. Babaanne nasılsın, öpeyim annnecim" dediği zaman insanlara yetiyordu. Şimdi çok kimse bu anlamda çok şeyden haberdar. Halkın içine girmek, halktan biri gibi olmak, sarılarak öperek, el sallayarak, sakallı amcanın yanına oturup hâl hatır sorarak olacak iş değil.
Eğer amaç halkın çoğunluğu gibi aynı şeylere sevindiğini, üzüldüğünü, aynı şeyleri dert ettiğini göstermekse.. O da bayramda kurbanını kesiyor, o da bizim gibi yokluktan gelmiş, ne görmüşse sonradan görmüş.. O da ramazanda orucunu tutuyor vs. dedirtmekse bunu hissettirmenin yolu artık bu değil. İhtiyaç da değil. Madem Türkiye değişti, yeni Türkiye diyoruz  -bana göre- süflileşen bu âdetleri de terk etmek lazım.
(Dipnot)
Bu ülkede seçtiği milletvekilini, belediye başkanını, yahut bunlar aracılığı ile eriştiği bir bürokratı gören seçmen ne ister. Neyi konuşur?
Tayin, nakil, oğluna iş, imar, mağduriyet arzı, şu müdürü şuradan alın, buraya filan gelsinden başlayan benzeri talepler.
Amerikalı bir seçmen, milletvekilinden senatörden ne ister.
Almanya'daki seçmen, mebusundan benzeri bir talepte bulunur mu?
Talepler benzeşmeden görüntüyü benzetmenin faydası yoktur. Bu fark az gelişmişlik farkı değil. Sahte veya göstermelik olan bir şey var.
....
Başka ülkelerde devlet müjde vermez. Hadi müjdemi isterim Torba Yasa da promosyon da var.. MTV'ye af da var.. Hemşirelere itibari hizmet de var demez. Bu krallıklarda, padişahlıklarda olur. Duyduk duymadık demeyin diyerek duyurulur. Padişahımız efendimiz affetti, ihsan etti, bahşetti.. Krallığın sembolik olduğu yerlerde de olmaz.
(Dipnot bitti)
...
Sarıldığın anda senden bir şey isteyen (ki isteği çoğu zaman meşru değildir, ya imtiyazdır, ya iltimastır) demokrasicilik oynanmaz. Mutabakat olmaz. Denetim olmaz. Herkesin iki yüzü olur. Resmî muhasebe defteri ile fiili defter tutan esnaf gibi olur. Resmî yüzü, sahte yüzü, gerçek yüzü.
Bu da insanlarda karakter zaafına sebeb oluyor. Maskeli balo.
..........
15 Eylül'e kadar izin yapacağım. Görüşmek ümidiyle.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.