Hariciyenin fantastik SAM'ı (Tank var think yok)

A -
A +

Hafiften Sam Amca'yı çağrıştırsa da havalı bir kısaltma doğrusu. Bizim hariciyenin Stratejik Araştırmalar Merkezi anlamına geliyor.
Devletin resmî think-tank kuruluşu. Öngörücü. Değerlendirici. Bir bakıma uzun vadede olabilecekler için ikaz tablosu.
Buraya kadar şık duruyor. Fakat ekibine bakınca ilginç bir durum gözleniyor. Hemen hepsi profesör, doçent filan.
Tesadüf mü?
Türk dış politikası uzun zamandan beri akademisyenlerin elinde şekillendiği için çok da önemli bir detay değil aslında.
Şimdi bu kuruluş neden dikkat çekiyor onu izah edeyim müsaadenizle.
IŞİD ile yatıp kalkıyoruz. Ortadoğu'da kan gövdeyi götürüyor. Büyük olaylar patlamak üzere. Dünya bir araya gelmiş ordu toplamanın derdine düşmüş. Hudutlarımız enfekte olmuş. Dış ticaret büyük kayıplara uğramış. Memleketin her köşesine milyonlarca mülteci yığılmış. PKK ve IŞİD kafa kafaya gelmiş. Peşmerge topukları yağlamış. Harp gelmiş kapıya dayanmış.
En mühimi ise bizzat hariciyenin konsolosluğu basılmış.
Bu güruhun (IŞİD) ani yayılması nasıl öngörülemedi ve gözden kaçırıldı?
Şimdi Genelkurmay izahat vermez. Eh Hariciyeye de sorulmaz. Milli İstihbarat da söylemez. Umuma açık rapor tanzim eden ve bunları internetten yayınlayan dışişleri bakanlığına ait think-tank kuruluşumuz olduğuna göre onlara sorabiliriz herhalde.
SAM Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Ortadoğu'nun bugünkü vaziyetine dair esaslı bir öngörüsü olmuş mudur acaba?
Sitelerinde göremedim.
Pdf formatında yayınladıkları 2014 vizyon raporunda konu başlıkları ise şöyle;
"Sorumluluk ve Vizyon-2014 Yılına Girerken Türk Dış Politikası, Komşu ve Yakın Havzalarla İlişkiler, Yüksek Düzeyli İşbirliği Mekanizmaları, Yoğunlaşan Bölgesel Ekonomik İşbirliği, Enerji ve Ulaştırma Ağlarıyla Bölgesel Bütünleşme, Artan Seyahat Özgürlüğü Sayesinde Gelişen Beşeri İlişkiler-Vize Politikası, Bölgesel İstikrara Katkı, Türkiye'nin Arabuluculuk ve Barış Girişimleri, Stratejik İlişkilerimizde Derinlik, Yeni Kıta Ölçekli Açılımlar, Afrika, Asya Pasifik, Latin Amerika, Uluslararası Örgüt ve Platformlarda Etkin Rol, Kurumsal Düzeyde İlişki Tesis Edilen Yeni Bölgesel Örgütler, Uluslararası Kuruluşlar ve Bölgesel Örgütlerde Üstlendiğimiz Dönem Başkanlıkları, Uluslararası Kuruluşlarda Üst Düzey Görevler Üstlenen Türk Yetkililer, Önümüzdeki Dönemde Ev Sahipliği Yapacağımız Uluslararası Zirve ve Toplantılar, Dışişleri Bakanlığı Kurumsal Kapasitesinin Gelişimi"
Cari meselelerle alakası olmayan akademik bültenden farksız. Galiba hocaların dış politikaya bakışları böyle oluyor.
Ne IŞİD, ne NATO müdahale beklentisi, ne de Batının peşmerge üzerinden yeni müttefiki olan PKK konularında hiçbir stratejik değerlendirme yok. Rapora bakılırsa cari dış politikanın kıyısından bile geçmemişler.
SAM. Stratejik Araştırmalar Merkezi.
Devletin resmî kuruluşu.
Tank var da ne olup bittiğine dair think yok.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.