Eyyy Fuller

A -
A +
Amerikalılar da çocuk gibi adam..Bir dedikleri bir dediklerini tutmuyor. Dün zalim Esad diyorlardı bugün Esad'la barışmanın vakti geldi diyorlar.
Akılları başlarına yeni gelmiş. Ya da gitmiş.
CIA'nın Eski Türkiye Şefi Graham Abi (Fuller), 'iyi muhalifler' aramak yerine iç savaşa son verilip Esad'ın görevde kalmasının bölgeye istikrar getirecek tek yol olduğunu söylüyor.
Bizim politikamıza da burnunu sokmuş: Suriye'de eski düzene dönmek kendi politikasının esiri olan Türkiye'nin de işine yarar, diyor.
Kendilerinin de yanlış yaptığını kabul ediyor.

* ABD ve diğer bölgesel devletler, yerine kimin geçeceğiyle ilgilenmeden, dışarıdan küçük bir desteğin Esad'ı devirmeye yeterli olacağını düşünerek kumar oynadı.
...
* Bu kumar tutmadı ve Esad önce içerideki silahlı muhalefete, ardından da ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve diğerlerinin desteklediği yabancı silahlı muhaliflere karşı iktidara tutunmak konusunda dikkat çekici biçimde hünerli olduğunu gösterdi.
...
* ABD veya bir başka Batı ülkesinin istihbarat servisleri, Suriye'deki ihtilafı bizim istediğimiz biçimde manipüle edebilecek türden karmaşık bir stratejik ve taktiksel kavrayışa sahip değil. Bu ihtilaflar, dış güçlerin ikna edici biçimde kontrol edemeyeceği türden.
Washington'ın sadece bombalar fırlatmak ve bazı grupları desteklemekten başka yönteminin kalmamasının sebebi de bu.
...
* Evet, Suriye'ye demokrasi getirmek hoş bir şey olurdu fakat şu an deneyimlerimizden de biliyoruz ki, diktatörleri güç yoluyla, özellikle de dış güç yoluyla devirmek, nadiren barış ve daha iyi bir liderlikle sonuçlanıyor. Zaten ABD esasında başından bu yana, Suriye'de demokrasi vizyonundan ziyade Esad'ın İranlı müttefikini devirme hevesiyle hareket ediyordu.
...
* Esad'ın Şam'daki iktidarının teyit edilmesinden Rusya ve İran çıkar sağlamayacak mı? Kesinlikle evet. Peki bu, böyle bir seçeneği yanlış kılar mı? Bunun yerine Esad'dan kurtulma amaçlı beceriksiz girişim çerçevesinde kötü adamlara para akıtmaya devam mı etmeliyiz?
Bu dönüşün bize de faydasının olacağını söylüyor:
"Suriye'deki ihtilafa son vermek ve eski düzene geri dönmek, Bağdat'ın IŞİD'i Irak topraklarında kurutma amaçlı politikalar geliştirmesini kolaylaştıracaktır. Esad'ı devirme yönündeki başarısız hamlesinin uzun zamandır esiri olan Türkiye de Suriye'deki düzenin yeniden tesis edilmesinden kazanç sağlayacaktır; sığınmacı akışı kesilecek ve son dönemde güçleri artan Kürtlerle ciddi müzakerelere geri dönme şansını bulacaktır."
* Londra'daki Kraliyet Birleşik Hizmetleri Enstitüsü'nden Aaron Stein de Mısır politikamızı kafaya takmış. Katar bile U dönüşü yaptı, diyor.
Graham Abi'nin değerlendirmeleri bana çok hasmane gelmedi ama diğerinin detaylarında küstahlık var. Bizi hor görüyor. İsteyen detaylarına google üzerinden erişebilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.