Petrolün varili 8 dolara da düşse bize ekmek çıkmaz

A -
A +
Küsuratlara takılmıyoruz:
Benzinin satış fiyatı 5 lira..Bunun 5'te 4'ü vergi. Pompa fiyatlarının nasıl oluştuğuna dair çok detaylı malumat merak edenler için çeşitli sitelerde var.
Bizi ilgilendiren tarafı kamuoyundaki beklenti. Hep bir söylenti dolaşıyor ya.. Petrolün varil fiyatı 50 dolara düşebilir, söylentisi.
Vatandaş da düz mantık kuruyor. 100 dolar iken ben litresini 5 liraya alıyorsam 50 dolara düşerse 2.5 liraya alırım. Aslında onlar da biliyor alamayacağını..Bizim vatandaşın böyle uyanık br tarafı vardır. Ümidsiz vakalarda bildiği halde bilmiyorumuş gibi yapar. Soruyormuş gibi yapar.
OECD ülkeleri arasında benzinden en çok vergi alan ülkeyiz.
Verginin de vergisini (fiyata önce ÖTV ilave edip sonra ondan dahi KDV alan) tek ülkeyiz.
Başka..Buradan gelecek olan paraya muhtacız. Kamu olarak önemli gelir kalemlerimizen biri. Benzin istasyonları vergi dairelerinden daha pratik, daha şipşak..Toplayıp parayı götürüp hazineye veriyor.
...
Bir vatandaş hesap yapmış: Efendim 2010'da petrolün varil fiyatı 80 dolar iken benzin 3.7 liraya satılıyordu. Yine 80 dolara düştü, pompa fiyatları neden hala 4.7 lira, diyor.
O zaman dolar 1.4 liraydı..Onu geçtik maktu vergiler her sene belli bir oranda arttırılmıyor mu? Fiyatlar sabit kalsa dahi yüce devletimiz bu vergileri -en az- her sene enflasyon oranında arttırmak zorunda. 
Ara not: Bu hesapla benzinin varili değil 80 dolar, 8 dolar olsa da vergiler aynı kaldığı müddetçe litre başına en az 3.7 lira ödemek zorundasınız. Zorundayız. Problem benzin değil, vergiler. 
Bizde vergi mükellefi yok. Dolaylı vergilerle çarkı çeviriyoruz. 
...
Fıkra: Sendika başkanı toplu iş görüşmesinden çıktıktan sonra kapı önünde bekleşen işçilere müjdeyi vermiş.
-Arkadaşlar bundan sonra sadece çarşamba günleri çalışacağız!
Arka sıradalardan biri bağırmış:
-Her çarşamba mıııı?
....
Bu iş böyle..Benzin bedavaya yakın olsun, emekli maaşları tıkır olsun, sağlık hizmetinden para alınmasın, vergi mükellefi de olmayalım diyorsak..Petrol üreten ülke olacağız. En az 40-50 sene yan gel yat moduna geçebiliriz.
Öyle bir imkan yoksa vergi mükellefi olacağız, olmamız lazım diyeceğim ama burada vergi mükelleflerine eziyet ediliyor.
Bir taraf veriyormuş gibi yapıyor, öbür taraf alıyormuş gibi yapıyor..Uyanıklar aradan sıyrılıyor, namuslu iş yapmak isteyenler eziliyor.
En iyisi biz adaletsiz dolaylı vergilere razı olalım. Varsın benzin pahalı olsun bizimle uğraşmasınlar.
....
Amerikan filmlerindeki sahnelere özenerek, "Senin vergini ben veriyorum" triplerine girmeyin. Verdiğiniz aldığımız birşey yok. Yükü çekenler belli, nemalananlar belli..Hadi bir hesaba oturalım denilse boçlu çıkacağımız belli. Devlet hazinesini havuz gibi düşünün kimi bir çay bardağı koyup 3 çay bardağı boşaltıyor, kimi 3 koyup iki alıyor, kimi koymadan kovayla alıyor..Bu düzen 80 senedir böyle. Sadece isimler ve oranlar değişir. 
Öyle gür sesle benzin neden 5 lira demeyin..Acaba niye 5 lira diyebilirsiniz. Ben bazen 7'ye de dayansa olur diyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.