Kendinizi işe alır mıydınız?

A -
A +
Kariyer sitelerinden hoşlanmam. İş ararken, işe girerken, mülakata giderken şuna buna dikkat edin gibi nasihatler bana oldum olası lüzumsuz gelmiştir. Bir konuyu araştırırken kariyer sitelerinden birinde böyle bir başlığa rastladım. Bakış açısı ilginç geldi. Zaten cazip olan tarafı soru kısmı. (Kendinizi işe alır mıydınız?) Açıklama kısmı bile lüzumsuz.. Ama sorudan sonra göz atmaya değer.
Özel sektör için özenti de olsa böyle siteler var. Kamu için neden yok? Çünkü oralarda iş görüşmesi yok.
...
Eğer işveren olsaydınız kendinizi işe alır mıydınız? Kendi nitelik ve tecrübenize sahip biriyle çalışmak ister miydiniz?
Diyelim ki iş görüşmenizi yapan kişi sizin hakkınızda sizin kadar bilgiye sahip, sizinle ilgili her konuya hakim. Mesela etrafta kimse yokken nasıl çalıştığınız, işinize karşı takındığınız tavır, şirket müşterilerine karşı tutumunuz, her gün işiniz dolayısıyla muhatap olduğunuz kişilerle ilişkiniz...
Bütün bunları göz önüne alın ve şu soruyu cevaplandırın: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?
Potansiyel işveren olduğunuzu düşünürseniz bazı temel soruların cevabını almak isteyeceksiniz. "Son işinizde ne kadar çalıştınız?" Bu soru sizin bir işe bağlılığınızı ve işten ayrılma sebebinizi gösterecektir. Sizi işe alacak kişiler, onların işlerine yarayacağınızdan, problemleri çözeceğinizden ve şirkette uzun süre kalacağınızdan emin olmak ister.
Kısaca size güvenmek isterler.
"Kariyeriniz istikrarlı bir yükselme gösteriyor mu?" Bu soru da çalıştığınız firmaya kattıklarınızı ve istikrarınızı bulma amaçlı kendinize soracağınız bir sorudur. Eğer içinde bulunduğunuz durum istediğiniz gibi değilse, yani kariyer hedeflerinizde başarıyla ilerleyemiyorsanız bunu akla yakın bir şekilde açıklayabilir misiniz?
"Net bir üslupla yeteneklerinizi, özelliklerinizi söyleyebilir misiniz?" Bu tarz bir açıklama kendinizi işverene pazarlama açısından çok önemlidir. Sizi diğerlerinden ayıran ve özel kılan özellikleriniz ve yetenekleriniz sorulduğunda ikna edici ve gerçek bir cevap verebiliyor olmalısınız.
"Espri anlayışınız var mı yoksa kendinizi çok mu ciddiye alırsınız?" Gülümseme, gerilimi azaltır, hayal kırıklığını hafifletir ve zor durumlarda size yardımcı olur.
"Son çalıştığınız işvereniniz sizin hakkınızda ne çeşit bir referans mektubu yazacak?" Referans mektubu iş arama sürecinde önemli unsurlardan biridir. Son çalıştığınız insanların sizi nasıl tanımladıkları yeni işiniz için sizi değerlendirenler açısından büyük önem taşır.
Bunların hepsi; işverenin, işletmenin ününü, ürünlerinin ve hizmetlerinin kalitesini emanet etmeden önce sizde ilk kontrol edeceği şeylerdir. Bu sebeple işveren gibi düşünün ve iş başvurularınızda kendinizi buna göre dürüstçe değerlendirin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.