Dino'nun mutluluk resmi-Ahmaklığın silüeti

A -
A +

Abidin Dino "mutluluğun resmi"ni çizememiş. Ahmaklığın resmi çizilebilir mi? Alametlerine dair notlar var da açık tarifi yoktur. Mesela son günlerde  7-8 yaşında evlenilir mi evlenilemez mi tartışmalarına sebep olmak, konu olmak ahmaklık alametidir.
Ben bir de basiretin tarifini merak ederim. Basiret nedir?

* * *

Terör örgütü listesinde olsun-olmasın Orta Doğu'daki, Asya'daki, Afrika'daki örgütlere hiç sempati ile bakamıyorum. Eğer Müslümanlık adına ortaya çıkmışlarsa Müslümanların başına bela olmuşlar, bağımsızlık vesaire adına ortaya çıkmışlarsa kendi soydaşlarına düşmanlarından daha çok zarar vermişler.

Türkiye'de azımsanamayacak kadar İhvan sempatizanı vardır. İhvan'nın 70 yıllık mazisine bakınca örtülü açık, bilinen bilinmeyen kayda geçmiş geçmemiş faaliyetlerinden insanlık için artı değer olarak ne çıkıyor? Soydaşları, dindaşları için ne çıkıyor? Hep huzursuzluk, muhalefet, bazı yerlerde kan barut bazı yerlerde yokluk-kıtlık..gözyaşı..

Yaser Arafat'ı da anlayamazdım. Bir zamanlar Filistin'in sembolüydü. Öldükten sonra bazılarının kafaları karışır gibi oldu. Neye ve kime hizmet ettiği bu kadar yıl sonra netleşti mi? Bir diğer örgüt Hamas..Hamas kelimesini duyunca sizin aklınıza ilk ne geliyor, neyi çağrıştırıyor.

Bunlar mazisi eski olanlar. Çoğu artık dünya kamuoyunun vicdanında legalite de kazanmış. Legal olunca başımızın üstünde yeriniz var diyecek halimiz yok.

Bir de yenileri var.. El Kaide..Türevleri..Yeni yetme IŞİD..Onların geldiği bölgede kalanlar..Bazılarının sadece ismini biliyoruz.

Biz bunlara karşı net bir tavır sergileyemedik. Belki bazılarını manivela gibi kullanma hevesimiz oldu (ki çoğu büyük devlet yapar) ama hevesimizi kursağımızda bıraktılar. Türkiye'de zihni yapısı El Kaide ve IŞİD'le örtüşen insanlar da var. Şiddete başvurmaya meyilliler diyemem ama var.
Selefiliğin ne olduğunu, dün nerede durduğunu bugüne kadar nereye geldiğini isimleri değişik olsa da hangi bölgelerde hangi isim altında ne gibi faaliyet içinde olduklarını bilenler azdır. Türkiye'nin devlet olarak böyle bir derdi de olmamış. Üniversiteleri kafa yormamış. Aslına bakarsanız iyi ki  bu konuda yormamış. Milletin kafasını daha çok karıştırırlardı. İlahiyatçı deyince insanlarn aklına ilk gelen şey kendi dini olmuyor. Çoğu dinimizle ilgili kavramları müsteşrikler gibi kulllanıyor, onların penceresinden bakıyor fakat onlar kadar işinin ehli ve samimi değil.

Gidin, İngilizlerin arşivlerinde Selefilikle ilgili çok sağlıklı notlar bulabilirsiniz. Bu notlar süzüle süzüle devlet erkanının yararlanabileceği hale getirilmiştir. Aslını bilirler işlerine gelen taraflarını işlerine geldiği gibi kullanırlar. Şiiliği bilirler, Aleviliği bilirler. Biz hem aslını bilmiyoruz hem işimize gelecek şekilde kullanamıyoruz. Hazırlığımız da yok. Bir sabah kalkıyoruz..Adı IŞİD olan kanlı bir çete..Kamuoyu hazırlıksız..Allahüalem devlet de hazırlıksız. Hazırlıksız olunca kararlaştırılmış bir pozisyon olmayınca, altenatif hareket tarzları önceden tespit edilmeyince savrulma oluyor. Göç yolda dizilir başlığı altındaki konulardan değil bunlar.

Öncesinde ne yaptıysak yaptık koalisyon kararından sonra açık tavır koysaydık başımız daha az ağrırdı. Bugün bile mümkün olsa da parlamento ortak bir kararla bu tarz örgütlere karşı olduğunu, mücadele edilmesi gerektiğini kamuoyuna deklare etse ağrımız hafifler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.