SYRIZA: GAZ ALMA APARATI

A -
A +

İstisnaları tabii ki vardır ama genelde sisteme kafa tutanlar sistemin adamıdır. Yunanistan'da seçimi kazanan abinin (Aleksis), AB'ye, AB Merkez Bankası'na, IMF'ye, kafa tutması birilerinin çok hoşuna gitmiş. Bizde de Yunanlı seçmenler kadar sevinenler var.

Birisi, SYRIZA için "istikrar fetişistlerinin kâbusu" demiş.

Bir başkası, "genç, yeni ve dinamik ekip hep kazanıyor" demiş.

CHP ve MHP'nin kör topal muhalefeti yerine Çipras gibi birinin önderliğinde bir ittifak mı hayal ediyorlar, nedir. Muhtemelen bunların hayal dünyasındaki yerli Çipras ateist olmaz. Çipras benzeri biri gelecek, bunların hesabına göre istikrar kaygısıyla AKP'ye oy veren seçmene cesaret verecek ve oyları toplayacak.

...

Ben istikrarın ne olduğunu ve nasıl sağlandığını bilmiyorum. Yani bizim tercihlerimizin sonucu olduğuna aklım yatmıyor. Seçmen, bildiğin aynı seçmen. Millî iradesini şeyeden seçmen.
Daha öncesi var ama çok eskiye gitmeden 80 sonrasına bakın:
Millî irade 84'te istikrar istemiş... 87'de istikrar istemiş.

91, 95 ve 99'da istikrar istememiş. Madem seçmenin kararıyla oluyor, o zaman istikrarsızlık da onun kararıyla olmuş olur.

Üst üste üç seçimde koalisyon.. Hem de ne maceralar.

Sonra kriz olunca seçmenin aklına istikrar gelmiş. İstikrar gelmekle kalmamış, bir önceki dönemi silip atmış.

Ne diyeceğiz, buna değmiş buna değmemiş hesabı yaparak 84, 87 millî irade tecelli etti ama sonraki üç dönemde etmedi mi diyeceğiz.
...
Yunanistan'da olup biten her şeye göz ucuyla baktım. Detaylarından habersizim. Göz ucuyla bakanlar bile şunu görüyor: Bu abiler az kazanıp çok harcamak istiyor. Bizim eski KİT'ler gibi yiyelim, içelim, yatalım, aradaki farkı (açığı) birileri kapatsın diyor. Şimdiye kadar öyle böyle idare etmişler. 2008'den sonra "Ayağınızı yorganınıza göre uzatacaksınız" denilince bunalıma girmişler. Aykırı laf eden adamın peşine takılmışlar. Kazın ayağının öyle olmadığını 6 ay içinde anlarlar. Rahatlamış da olurlar. Sonra yine hizaya girerler.

...

Çocuksu bir fantazim var. Seneler önce sanki yeni bir ittifak kurulacakmış da Yunanistan da bizim ittifaka dahil olacakmış beklentisine girdim.

Federasyon değil de konfederasyon gibi bir yapı.. Böyle derin görünümlü sığ fantezisi olanlar ne yapar? Diğer işleri detay gibi görür. Kafaya takacak, dert edilecek iş olarak görmez. Nasıl olsa 5-10 sene sonra AB'den ayrılıp bize katılacaklar. Arada ne yaşadıklarının, üç beş günlüğüne kimin gelip kimin gittiğinin ne önemi var. Kafa tuttukları AB Merkez Bankası'nın onayına muhtaç olarak düşe kalka gidecekler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.