Devlet relansmana muhtaç mı?

A -
A +
Bir sabah kalktık, aaa yeni bir haber: Süleymanşah Türbesi nakledilmiş. Karakol tahliye edilmiş.
Bir vatandaş olarak kendi penceremden bakınca şunu söyleyebiliyorum. Çok akıllıca bir iş yapılmış. Daha önce ne olmuşsa olmuş, ne yanlış yapılmışsa yapılmış bu saatte makarayı başa sarmanın faydası yok.. Bugün yapılan iş çok doğru bir iş.
Türbeyi ve karakolu korumak için seferber olsan her şeye rağmen risk.. Zayiat olabilir, karakolu korumaya diye gidersin (ki gitmek lazım) takılır kalırsın.. Gitmesen itibar kaybı olur. Nakil, yok yere bataklığa girmemek için çok kestirme bir çözüm. Pratik bir karar. Karara takılmadım. Sunumuna takılıp kaldım.
Halbuki böyle bir karar uygulandıktan sonra yarım sayfalık bir açıklama ile kamuoyuna duyurulsaydı daha heybetli bir devlet üslubu olurdu. Şu sebeplerle böyle bir karar aldık, dün gece gereği yapıldı.
Bu kararın nasıl yerine getirildiğinin hikâye edilmesi, görüntüler, zırhlı araçlar, uçaklar, komuta merkezleri, öbür merkez, merkezden fotoğraflar.. Böyle bir sunuma niye ihtiyaç duyulur ve ne umulur.
Bu, bizi bize anlatmaktır. Diğer devletler de bilsin duysun desek.. Onlar zaten biliyordur.
Amerika ne yapacağımızdan ve nasıl yaptığımızdan haberdardır. Veya olmuştur.
İngiltere haberdardır.
Rusya haberdardır.
...
Bu sunum muhalefet için ise hiçbir hâl ve şart altında, "Yerinde bir karar" deme ihtimalleri yoktur.
...
Türbeyi nakletmez yerinde koruma kararı alırsın bu memleketin evlatlarını heba ettiler derler.. Türbe uğruna Suriye batağına saplandılar derler.. Nakil kararı alır ve uygularsın vatan toprağını terk ettiler derler. Aralarında değerlendirme yapmadan ulu orta konuşurlar. Konuştular.
Vatan toprağı terk edilmiş. Cihan harbinden sonra Suriye, Irak gitmiş.. her sene yaşasın Osmanlı yıkıldı cumhuriyet kuruldu diyerek kutlama yapıyoruz türbe arazine ağıt yakıyoruz. Bu arazi statü olarak "elçilik binası hükmünde".. Elçilik binasını bir semtten bir başka semte taşıyınca vatan toprağı satılmış mı oluyor?
...
Dikkat ediyorum tedirginliklerimizden biri de PYD veya başka gruplarla işbirliği yaptılar, şu ülkelere de haber verildi şayiaları.. Bu söylentiler bizi niye rahatsız ediyor. Büyük devletlerin böyle kompleksleri olmaz. Olmaması lazım.
Millî gelirimiz bu kadar yıl içinde üçe katlandı ama alışkanlıklarımız aynı kaldı. Bakış açımız aynı oranda genişleyemedi.
Abartılı vurgular hep zaaftır.
Mesela Türkiye yıllarca demokratik laik sosyal hukuk devleti olduğunu bağırıp durdu. Demokratik olan bir ülke ayrıca niye demokratik olduğunu her seferinde hatırlatma ihtiyacı duysun ki.. Neyin altı çok çiziliyor ve özellikle vurgulanıyorsa tam o noktada bir ağrı sızı var, demektir.
Çocuklar kuş resmi yapınca altına kuş yazarlar. Ressamlar yaptıkları kuş resminin altına "bu kuştur" yazmaz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.