MAVİ ÇİZGİ

A -
A +

Eskiden kırmızı çizgilerimiz vardı. Bu bir benzetmeydi, hassasiyetlerimizi anlatmak içindi vs.. ama ben bu çizgilerin nereden geçtiğinden çok kimin tarafından çizildiğini hep merak ederdim.
Kuzey Irak'ta kırmızı çizgimiz, eğitimde, Kıbrıs'ta, anayasada, medyada vs.. İnsan aciz.. Çizgileri kimin çizdiğini bilmeyince bir ulviyet atfediyor... Sonra değişen şartlar çizgileri sağa sola kaydırınca aklı karışıyor.
Aynı şekilde sıradan kavramların bazıları da bizim için önemliydi. Misal: Üniter deyince gözlerimiz dolardı, federal deyince yüzümüzü buruştururduk.. Peki niye, deyince boynumuzu bükerdik.
...
Federasyonla üniter devlet arasındaki en büyük fark ne?
Bazıları federal devletlere iyi gözle bakmaz.
Üniter yapıları kutsallaştırır.
Sebebini de çok rahat açıklayamazlar. Aman ağzından yel alsın misali parçalanma korkusunu ima ederler.
Almanya federal bir cumhuriyet.
Amerika öyle.
Fransa öyle değil.
Üniter yapı bir üstünlük ise buradan bakınca Fransa hangi vasıflarıyla yahut avantajlarıyla Almanya'dan üstün oluyor.
Bu üstünlükte üniter yapılarının payı ne?
KOKU
Fatma Girik bir dönem Şişli Belediye Başkanlığı yaptı.
Sonra televizyoncu oldu. Memduh Ün, başkanlıktan sonra televizyonculuğa soyunan Fatma hanım için şöyle bir şey söylemişti: Hep emretmeye alışmış, bu alışkanlığını bu programda da devam ettiriyor.
Kaç sene sonra normal hayatına döndü bilmiyorum.
Ama fark ettiğim bir şey var.
Bir ağaya 30 yıl kahyalık yapmış bir adamı belediye başkanı yapsanız.. attığı her adımda kahyalığının izlerini görürsünüz. Bütün melekeleri ağasına her an hesap vermek zorunda olan bir adamın kalıbına oturur.
30 yıl memuriyetten sonra başkan veya bakan olanla, 30 yıl ticaretten sonra olanın tavırları hep farklıdır.
Yokluktan gelenle.. Varlık içinde büyüyenin farklı olduğu gibi.. Zenginliğin de fakirliğin de 40 yıl kokusu çıkmazmış dedikleri şey bu galiba.. Memurluğun da çıkmaz.. Tüccar kökenli bir ailenin memur çocuğunun da..
Eğitimleri aynı da olsa.. 5-6 genci yan yana dizdiğiniz zaman hangisinin esnaf çocuğu, hangisinin memur çocuğu, hangisinin varlıklı aileden geldiği, hangisinin yokluk içinde büyüdüğü fark edilebilir.
Çok para, üzerinden bir nesil geçmeden insanları varlıklı yapmıyor.
....
Katmanlar arası geçişlerdeki sarsıntının az olması için asgari standardın yükselmesi lazım. Gelişmiş ülkelerde hep verilen örnek vardır. Hamburgercide çalışanla yüksek memurun hayat standardı mukayese edilebilir. Hamburgercinin dudaklarını uçuklatacak bir fark görülmez. İkisinin de arabası vardır. İkisinin de bahçeli evi vardır. İkisi de tatile gidebilir.. Ama öbürü daha iyisinde oturur, daha iyisine binebilir, daha iyi yere gidebilir vs.
Bizde de köftecide çalışan adam diğerleri ile mukayese edilebilir hâle gelirse geriye detaylar kalır.
İYİ HÂKİM
İYİ SAVCI
İyi öğretmen, iyi doktor deyince bir şeyler anlayabiliyoruz.
İyi hâkim, iyi savcı yahut başarılı bir hâkim başarılı bir savcı deyince ne anlamalıyız?
İyi doktora gidebilirsiniz, iyi öğretmeni tercih etmenin bir yolunu bulabilirsiniz..
İyi hâkime iyi savcıya gitme ya da tercih etme şansınız var mı?
YÜZDE 25
Türkiye'nin topladığı vergilerin yüzde 25'i akaryakıt vergilerinden geliyormuş.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.