DOLAR

A -
A +

Bir başkadır benim memleketim
Soru: Cumhurbaşkanı Merkez Bankası Başkanı'na iltifatlar yağdırsaydı dolar kuru ne olurdu?
Değişen bir şey olmazdı.
Dolar bütün para birimleri karşısında değer kazanıyor. Önemli para birimlerinden oluşan sepet karşısında son 11 yılın zirvesini görmüş.
Peki Merkez Bankasına, Ey Merkez Bankası demenin bize ne faydası oldu/olur?
Şöyle bir faydası olabilir: İşlerin buraya geleceği, biraz daha ileri gideceği öngörülmüştür. TL'nin değer kaybını, Merkez Bankası üzerinden faiz lobisine bağlamakta fayda görülmüştür. Seçmen tabanı tahkim edilmiş olur. Bizim ahali soyut düşmanları sever.
Trafik canavarı gibi.
Enflasyon canavarı gibi.
Her bayram yollarda katliam yaşanır, müsebbibi trafik canavarıdır.
Eskiden enflasyon canavarı vardı.
Şimdi faiz lobisi canavarımız olacak.
"Vukuatı canavara havale etmek" köylü refleksidir. Hatta kırsalda kurt sürülerine yüzyıllar boyunca davar kaptırmış olan köylülüğümüzün bilinç altında geliştirdiği bir savunma refleksi de olabilir.
....
Örtülü ve nur topu gibi bir devalüasyonu kucağımızda bulduk. Netice itibariyle Türküz doğruyuz ve çalışkanız. İç ve dış düşmanlarımızın, canavarlarımızın ve lobilerimizin haddi hesabı yoktur. Lobiye bağlayıp geçelim ve takılmayalım.
Sanayi, tarım ve ihracat gibi işlerden pek hazzetmeyen Türk ekonomisinin ana motoru inşaat sektörü ve lüks ithalat kalemleri. Finans sektörü de uzun zamandan beri bu iki kalemi fonlamaktan başka bir şeyle uğraşmıyordu.
Özellikle inşaatta aşırı yüklenmeden dolayı balonun şişmekte olduğu sağda solda konuşuluyordu.
Uzun zamandan beri iyi karlar getiren inşaat sektörü yağsız motor gibi hararet yükseltip güçten düşmeye başlamıştı. Peşine taktığı bankaları ve milyonlarca tüketiciyi terse düşürecek sinyaller veriyordu.
Bu piyasaları hareketlendirecek yegane enstrümanın kısmi bir devalüasyon olduğunu söyleyenler vardı. Bunun karşısındaki engel ise kendisini güçlü TL'ye göre konumlandırmış Merkez Bankasıydı.
Diyorlar ki, zayıflatılmış lira yüzünden özel sektör dış borç ödemesinde bocalayacak. Dış kredi dümeniyle kendi sermayelerini çevirenler niye zorlansın.
Yeniden yüksek faizli, bol enflasyonlu ve kısmen daha canlı Özal ekonomisine doğru yelken açılacakmış gibi görünüyor.
Seçime giderken bu örtülü devalüasyon ameliyatına karşı sabit ve dar gelirli tabandan itirazlar yükselecektir. Türkiye demokratik laik ve hukuk devletidir.
Yani gidip faiz lobisine hesap sorsunlar. Eğer soramıyorlarsa soracaklara oy versinler.
...
Bu arada siz de Ayten Alpman'dan "Memleketim" şarkısını dinleyin.
Havasına suyuna taşına toprağına..
...
Bir başkadır benim memleketim.
Lay lay lay

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.