Anketler arasındaki uçurum neyin habercisi

A -
A +
Zaman zaman anketler yayınlanıyor,  sonuçlar arasında uçurum var.
Klasik yağlı ballı açıklaması muhtemelen şöyledir: Efendim onlar yönlendirme amaçlı. Halk yönlendirilmiş oluyor tabii. Biz halktan değiliz ve asla yönlendirilemeyiz. Halk yönlendirilir.
HDP barajı aşacak deyince halk yönlendirilmiş olur, aşma ihtimali yok deyince yönlendirilmiş olmaz.
Neyse ne amaçla olursa olsun -bana göre- ilk defa bu seçimde anketler arasında bu kadar fark görüyorum. İnsan kendi kendini de yönlendiremeyeceğine göre katıksız sonuçlar karar vericilerin önünde vardır.
Bu şirketlerden birine göre AKP oyu yüzde 50'nin üzerinde. CHP 23, MHP 14, HDP yüzde 8.6. HDP barajı aşamıyor, bir önceki seçime göre AKP'nin oy oranı artmamış olsa bile Güneydoğu'daki bağımsızlar AKP'ye kalacağı için milletvekili sayısı 375'e yükseliyor. Alın size başkanlık.
İkincisine göre:
Oy oranları aynı sırayla 47, 25, 14, 9..
HDP yine barajın altında.
Üçüncüsüne göre:
AKP yüzde 40, CHP 27, MHP 18, HDP 10.1. Bu abiler HDP'yi kıl payı ile barajın üstüne çıkarmış.
Milletvekillerini de tahminen şöyle dağıtmışlar:
AKP 243, CHP 133, MHP 116, HDP 58..
Dördüncü şirketin anketinde ise;
Oy oranları sırasıyla 39, 29, 17, 11..
Buradan da tek başına iktidar çıkmıyor.
...
30 Mart'ta cemaatin hayallerini anketten saymazsak böyle bir uçurum yoktu. Üç eksiği ve iki fazlasıyla sonuçlar biribirine yakındı. Bir tek cemaatçi abilerin ve ablaların yüzde 20 beklentisi vardı.
30 Mart'ta terazinin bir kefesine cemaat oturtulunca yolsuzluk ve hırsızlık iddialarına rağmen millet iktidardan yana tavır koydu. Nedense o yapı millete daha karanlık geldi. Bu medya gücüyle, medyanın kamuoyunu yanıltmasıyla açıklanabilecek bir sonuç değil.
...
Medya gücünü sahiplenerek kontrol etmek o kadar kolay değil.
Olmayan DM yazışmalarından suikast haberi çıkaran zihniyetin kime hizmet ettiğinden hâlâ emin değilim.
Düzmece veya orijinal veya az yamultulmuş evraklarla masondu değildi, demişti dememişti  haberleriyle -bu saatte- neyin amaçlandığını da anlayamıyorum. Bu yüce devlet bu evraklara 35 sene sonra mı erişmiş. Ordusuyla, MİT'iyle, diğer kurumlarıyla 35 sene boyunca takip ettiği yapıyla ilgili özel bir notu bugün ele geçirmişse tut kuyruğundan gitsin.. Hep ellerinde idi ama bugün yayınlama ihtiyacı duymuşlarsa daha vahim. Milyonlarca insanın dünyasını ahiretini karartma pahasına her türlü yapı ile her türlü ortaklığa girebildikleri anlamına gelir. Bu devlet zihniyeti bana güven vermez.
...
Anketlere dönersek.. beni etkilemiyorsa kimi etkileyecek? Bana göre bu seçimin en önemli sorusu HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı..
HDP barajı aşarsa AKP ucu ucuna iktidar olur. Salt çoğunluk için ya iki eksiği kalır ya üç beş fazlası olur.
HDP baraja takılırsa milletvekili sayısı 2011'den biraz eksik olur. 299-310 arası.
İktidar partisinin oy oranının yüzde 40 veya biraz altında olacağını düşünüyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.