EMP SİLAHLARI

A -
A +
1960 ile 1990 arasında ABD hükümetlerinin en büyük korkusu, Sovyetler Birliği'nin ABD'nin 50-60 kilometre üzerinde patlatacağı bir nükleer bombanın ABD çapında elektronik sistemleri yok edeceği; böylece hasar gören iletişim, ulaşım, savunma ve lojistik sistemleri yüzünden devre dışı kalan ABD ordusunun bir Sovyet işgalinin önüne geçemeyeceği ihtimali bir hayli ciddiye alınmış.
Bugün askerî stratejistler, EMP silahlarının, e-bombaların varlığının inkâr edilemez olduğunu ve 1994'ten beri bazı ülkelerin envanterinde bulunduğunu söylüyorlar. 
ABD ordusunun Cruise füzelerine takılabilen (nükleer olmayan) yüksek güçlü mikro dalga bombalarını  91 Körfez Harbi'nde sınırlı bir sahada kullandığı söyleniyor.
Dün elektrik kesintisi üzerine ahkam keserken, "Üç beş saat süren bu kesintinin aylarca devam etmesi halinde neler olabileceğini tahayyül edeniniz oldu mu?" diye sormuştum. EMP silahları ile ülkelerin felç edilebileceğini söyleyenler var, demiştim. Bu işi sadece elinde nükleer bomba ve taşıma platformu olan büyük ülkelerin yapabileceğini zannettiğim için, 50 yıllık dengeden sonra karşılıklı mutabakat olmadan büyük ülkelerin böyle bir iş yapmayacağını düşünmüştüm. Ama öyle değilmiş. Sıradan ülkeler dahi kısa menzilli füzelerle mikro dalga bombaları atabilirmiş. Terör örgütleri bu işi yapabilirmiş.
Bu işlere meraklı abinin gönderdiği notlarda başka detaylar da var:
*Elektro-Manyetik Pulse çeşitli şekillerde oluşabilir. Silah versiyonu, nükleer bomba ile çalışıyor.
*Yerden yüzlerce kilometre mesafede bir nükleer bomba patlatılıyor. Bunun meydana getirdiği elektro manyetik dalgalar, dünyanın manyetik alanı ile etkileşime girince ortaya Nükleer EMP tesiri çıkıyor.
*Bütün bunlar, normal bir nükleer patlamanın manyetik tesiri üzerine bina edilmiş kavramlar.
*Tesir sahası aşağı-yukarı, bombanın o irtifadan bakınca yeryüzünde gördüğü alan.
*Nükleer olmayan EMP silahları da var.
Bunların tesir sahası çok daha dar.
Cruise füzeleri ile atılabiliyorlar.
Onların çalışma prensibi farklı: Mikrodalga gibi bir manyetik pulse oluşturup bunu bir yöne tevcih ediyorlar.
*Eski CIA direktörü James Woolsey 12 Ağustos 2014'te Wall Street Journal'da yazmış:
"EMP Saldırısı Tehdidi Artıyor." ABD üzerinde patlatılacak bir nükleer bomba milyonlarca kişiyi öldürebilir ama hiç bir tedbir almıyoruz."
*ABD Kongresi bu konuda 2004 ve 2008 senelerinde bir rapor çıkarmış.
* Herhangi bir terörist grup da çok gelişmiş olmayan bir nükleer silahla böyle bir netice alabilir.
* Kuzey Kore'nin Rus bilim adamlarına bu konuda yaklaştıkları biliniyor.
*Bu, Kuzey Kore'nin sıkı müttefiki İran'ın da bu konulara kafa yorduğu şeklinde yorumlanıyor ki çok ilginç bir detay. Zamanında Humeyni fetva çıkarmış: Nükleer silah yasak diye.
*Ama eğer bir memleketin üzerinde elektrik devrelerini ve elektronik cihazları yakacak bir patlama olursa, o fetvaya uymayacak.
*Ufak bir yükü 200 km irtifaya çıkarmak teröristlerin ya da uyuşturucu kartellerinin yapamayacağı bir şey değil.
*Çin ve Rusya'nın bu tür taarruz planları olduğu biliniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.