MERNİS: ZAMAN KÖTÜ...

A -
A +

Geçen hafta gazetelerde sahte evrakla otomobili satılan vatandaşın haberi vardı. Habere göre, vatandaş internet üzerinden otomobilini satmak istemiş, taliplerden biri, "Ben almak istiyorum ama izin verirseniz hasar kaydını araştıracağım, şasi numarasını verebilir misiniz" demiş. Satıcı da vermiş. Ertesi gün, telefonuna gelen mesajla aracının satıldığını öğrenince otomobilini kapalı yere çekip işin peşine düşünce öğrenmiş ki, otomobili vekalet yoluyla satılmış.

Adamlar otomobil sahibi adına satış için vekalet çıkarabilecek halde. Kimlik bilgileri var, noterde vekalet çıkarırken sorulması muhtemel çapraz soruların cevabı var, sahte kimlik çıkarırken nüfus dairesinde sorulacak soruların cevabı var, sadece şasi numarası yok.

...

Dün, hep duyduğumuz usulle emekli bir bürokratı arıyorlar. Fonda telsiz sesleri.. Telefonda kararlı biri.. Arayan banka hesaplarınız risk altında, diyor.

Emekli amcamız tereddüt edince, telefondaki dolandırıcı inandırıcı olmak için o kadar mahrem bilgi sıralıyor ki, endişe etmemek mümkün değil. Ama hep benzeri hikâyelerde olduğu gibi sonu sanki "hipnoz olmuştum"la bitmiyor.

"Tamam" diyor; "ben karakola gelirim, hangi karakol ve senin adın ne?"
Dolandırıcı, "Hesabını boşaltalım da gör gününü deyip" telefonu kapatıyor.
Mağdur adayımız önce banka hesaplarını internet işlerine kapatarak emniyete alıyor. Sonra savcılığa gidiyor.
Savcının söylediği şu: 2010'da MERNİS kayıtları kopyalandı. Bu işlerde patlama var. Yapacağımız fazla bir şey yok, dosya açıyoruz, bir müddet sonra da zaman aşımından dosyayı kapatıyoruz. Çipli kimlik uygulamasından sonra azalacağını düşünüyoruz.
Ben de böyle önemli konularda (vekalet ve emlak satışı gibi) parmak izi uygulamasına geçilse nasıl olur, dedim. Sistemin işleyişini bilenler tıkanma olur, işler yürümez hale gelir dediler.
Vekalet verirken, yeni kimlik çıkarırken size bazı sorular soruluyor. Bu neticede bir emniyet tedbiri.. Fakat denildiği gibi MERNİS kayıtları kopyalandıysa bu tedbir bir işe yaramıyor.
Sadece parası olanların dert edeceği bir konu değil.. Sahte kimlikle neler yapmazlar ki, kredi alırlar, eskiden şirket kurulması yaygındı çok azaldı, örnek olayda olduğu gibi aracınızı satarlar. Kimi kimsesi olmayanların emlakını satarlar. Uğraşır durursunuz. Dururuz. Bunlar banka kaydı değil ki, banka teminat versin, sistemin açığını kapattık, doğacak bu arada doğacak zararlardan sorumluyuz, desin. Telafisi olur mu, nasıl olur bilmiyorum. Dedikleri gibi çok yaygınlaşırsa devletimiz belki o zaman seferber olur, çareler aramaya başlar.

EKONOMİ NASIL

Amerikalıya ekonomi nasıl demişler;
-Ben kazanıyorsam iyidir, kazanmıyorsam kötüdür, demiş.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.