"Kritik dönem"i kim tercüme edecek?

A -
A +

Kritik bir dönemden geçiyoruz ne demek? Kritik bir dönemden geçiyoruz aman dikkatli olun. Ne yapacağız dikkatli olup?
Eskiden bu tabirin karşılığı, "milli birlik ve beraberliğe en fazla muhtaç olduğumuz bu günlerde" idi. 70'lerde çok kullanılırdı.
Bu telkin kimin yarasına merhem oldu?
Milli birlik ve beraberliğe muhtacız dedik 12 Mart oldu, 12 Eylül oldu, 12 Eylül'den sonra kapalı ekonominin duvarları yıkılıp Batı'ya entegre edildi. Ne olacak şimdi kapalı ekonomiye mi döneceğiz?
Sonra 12 sene kadar kararsız bir devre geçirdik. Yalpaladık demek daha doğru. Sonra yeni bir sürece girdik. Bu yeni sürecin adını koyabileniniz var mı? Siz adı üzerine düşünedurun bana sorarsanız bu sürecin de sonuna geldik. Sonra yeni bir sürece gireceğiz yine heyecanlananlar olacak. Bu günlere Yeni Türkiye dersek, bir sonraki döneme ne diyeceğiz, ne diyeceksiniz? Yeninin yenisi olmaz. 2. Yeni Türkiye de olmaz.
Fransa gibi olsaydı 2., 3. cumhuriyet der, geçerdik.
...
Geçen gün bir HDP adayını ekrana çıkardılar. İslamcı olarak tanıttılar. Aday da, "O tabirden hoşlanmıyorum.. Baklavacı börekçi der gibi İslamcı diyorlar" dedi.
İtirazı ve benzetmesi yağlarını eritti.. İçi boş kavramlardandır. Doldurulabilse ne olurdu, herhalde Hamas gibi, İhvan gibi, yapıların bir benzeri olurdu. Bizdeki İslamcıların önemli bir kısmının dinle pek ilgileri yok. Çoğu dini akidelere uymaz. Asmaya kesmeye düzen kurmaya taliptir. Bu kadar sene içinde evrile evrile en fazla IŞİD'in light versiyonu olabilirlerdi. Para, pul, inşaat, komisyon işlerine bulaştıktan sonra o sevdadan da vazgeçtiler. Yeni dönem, zihnen bu kategoride olanların, onların hemen dışındaki halkanın ve halkaya sempati duyanların şoka girecekleri bir dönem olacak.
Geniş toplum kitlelerinin sempati duyduğu kavramları da lağım çukuruna daldırıp daldırıp çıkardılar. Artık kullanamaz olduk. Sultan Hamid dönemi demeye korkar oldum. Osmanlı demeye korkar oldum. Tarihimiz, ecdadımız bile diyemiyorum. Bu terminolojiyi steril hâle getirmek zaman alacak. Ara dönemde hangi dille konuşulur bilemiyorum.
Biz usulen seçim şöyle olursa, AKP'nin oyu düşerse, HDP barajı aşarsa, MHP oylarını arttırırsa, aman efendim bu arada terör tırmanırsa, anayasa değiştirecek sonuç çıkmazsa vesaire diyoruz. Sürecin sonlanması seçim sonuçlarına bağlı değil. 40 yolu varsa bu yollardan birisinin maliyetini azaltır veya arttırır o kadar.
Kritik bir dönemden geçen halk değil.
İş olacağına varacak.
Bu kadar sene sonra İran bile dünya ile barışırken bizim içimize kapanacak hâlimiz yok. Böyle bir şansımız da yok.
Hazır İran demişken ambargo kalktıktan sonra para girişi ve ticaret hacmi bakalım adamların sosyal hayatında ne gibi değişikliklere sebeb olacak? Belki ambargo döneminde kayıt dışı ticarette sağa sola kaptırdıkları paralarının peşine de düşerler. Adamlara tahkim yolu açılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.