Ölen askerin 2. oğlunu okutma vakfı

A -
A +
Niyazi Bey (Özdemir) 70'li yıllarda Almanya'daydı. Orada uzun sayılabilecek öğrencilik dönemi geçirdi. Kendisinden zaman zaman hatıralarını dinlerdik, çoğu bizim için ibretlikti.
Dün akşam vakıf konusu açılınca bir arkadaşım dedi ki: Niyazi Bey'den duymuştum. Almanya'da öğrenci iken 100 yıl önce kurulan bir vakfın notlarına rastlamış. Vakıf, Prusya Savaşı'nda ölen askerlerin ikinci erkek çocuklarını okutma vakfı imiş.
Vakıf senedinin ilk maddesi bu.
Niyazi Bey, o dönemde bizde kurulan bir vakıftan da örnek vermiş. Senedin ilk maddesi: "Türklüğü yüceltmek ve.." diye başlıyor.
...
Biz böyle muğlak muallak, ölçülemeyen, mukayese edilemeyen hedeflerden ve söylemlerden çok hoşlanıyoruz.
Adamların vakıf senedinin ilk maddesi o kadar net ki, acabası kayırması, kollaması, birilerini öne çıkarması mümkün değil. Şu savaşta ölen askerin  ikinci erkek çocuğu.. Böyle netlikler eski vakıf senetlerinde var ama yeni nesil Türk'ün işine gelmez.
...
Biz cumhuriyetten sonra bütün vakıf mallarını talan etmişiz. Kalanları da güya bu çatı altında toplamışız. Merak eden varsa kolay erişilebilecek bilgiler var. İnternet üzerinden bile size yetecek kadar bilgiye erişebilirsiniz.
80'li yıllarda tekrar bir vakıf furyası başlamış. Aslında bu furyanın özeti mevzuat boşluğundan faydalanmak. Özal'ın yadigârıdır.
Faydalanalım derken suyunu çıkarmışız, ortalık vakıftan geçilmiyor.. Çoğunun sadece adı vakıf. Hepsinin kendine göre davası kutsal.
Ardından vakıf üniversiteleri furyası başlamış. Kimi prestij için, kimi para kazanmak için, kimi başka amaçla açmış.
80'lerin bankerlik firmaları gibi bu üniversiteler ortalığı sardı. Üç beş sene sonra çoğu kapanır, ayakta kalanlar ne iş yapar bilmiyorum.
İster kamu ister vakıf olsun herhalde üniversite denilebilecek yer sayısı üçü beşi geçmez.
Bizim mahallede iki sene önce otomobil servisi olan bina şimdi üniversite.. Varın gerisini siz hesap edin.. Veya etmeyin. Biraz daha sayıyı çoğaltın. Liseden çok üniversitemiz olsun. Bu vatan evlatlarına 2. sınıf insan muamelesi yaptılar, üniversiteye bile almadılar. Siz hepsini alın.


Bizim mahalle

Ben de havuz haberlerini sevmeye başladım.. Koalisyon lobisi köprü yolunu kesti, diyor. Mahkeme köprünün bağlantı yolları inşaatını durdurmuş. Onun haberiymiş. Daha koalisyon kurulmadan lobisi 3. köprüye engel olmaya başlamış! Hainler.
...
Filan ülkede bir gazetede ülkemizle ilgili bir karikatür yayınlanmış. (Bana göre esprili siyasi bir karikatür) bu ne cüret ve ne çirkeflikmiş.
Burada da enteresan bir zihin yapısı var: Biz herkese sövelim, sayalım, saydıralım.. Ama kimse bize laf etmesin. Espri bile yapmasınlar. Ortalama Türk'e, abi sen onlara sövüp sayıyorsun onlar bir şey deyince niye kızıyoruz, dedim.
Onlar hak ediyor dedi.
...
Koalisyon lobisi dedi mi sorgulanmaz. Faiz lobisi gibi. Mesela yol yapımı esnasında bir ihlal var mı, sorusu sorulmaz. İşin içinde vay hainler var. Kamuoyunun belli bir kısmı için o konu kapanmıştır: Hainler inşaatı durdurdu. Arkasında koalisyon lobisi var. Acaba bu haberin arkasında kim var?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.