Seçimi tekrarlayınca sonuçların değişeceği garantisi mi var?

A -
A +
Seçimin tekrarı neden zaruret oluyor?
Farzedelim seçime gidildi, sonuçlar da üç aşağı beş yukarı bugünküne benzer oldu. O zaman ne diyeceğiz?
Kimin ne istediğini, hesabının ne olduğunu bilmiyoruz. Tahminler var..
Davutoğlu şöyle bir hesap yapıyor, diyorlar.
Cumhurbaşkanı'nın hesabı başka diyorlar.
MHP muhtemel bir erken seçimde oylarını arttıracak bir hesabın içinde diyorlar. 
Böyle tahminler herkesi samimiyetsizlikle itham etmek, zan altında bırakmak olmaz mı?
Yani hepsinin birinci önceliği kendi pozisyonu ve şartları mı?
Efendim komşu coğrafyamız, vatanın acil çözüm bekleyen işleri deniyorsa acil hâller için mevzuatta hükümler var. Seçim bile ertelenebiliyor.
....
Bir taraftan milletimizin takdiri, bu sonuçların başımızın üstünde yeri var deyip, öbür taraftan ve el altından, "Sayın millet bu sefer bu işi başaramadın. Yediğin haltı suratına vurmayıp incelik gösteriyoruz. Seçimi tekrarlayacağız, hatanı telafi et" diyoruz.
Seçim diyen sizsiniz.
Sonra bir seçime kutsiyet izafe edip millî irade, Balkanlar, Kafkaslar, aziz dava diyen de sizsiniz.. Veya Bahçeli.
Seçimden sonra milletin önemli bir kısmının oyu ile parlamentoya gelenleri reddeden de sizsiniz. Veya Bahçeli.
Onlara oy veren seçmen değil mi?
Kutsanmış tanımıyla millî iradenin bir parçası değil mi?
Seçimi tekrarladınız, aynı parti oylarını arttırarak tekrar geldi.. Ne olacak? Yine mi yok sayacaksınız. Yine mi seçimi tekrarlamak zaruret oldu diyeceğiz.
Yoksa hele bir seçime gidelim, biz onları baraj altında bırakmanın yolunu biliyoruz hesabında mıyız? Ortalık karışacak beklentimiz mi var?
Bir samimiyetsizlik kokusu var.. Kimden yayılıyor bilmiyoruz. Bu gidiş iyi gidiş değil. Hükümet kuracak iki partinin her bakımdan anlaşması şart değil. Asgari şartlarda belli bir süre için bir araya gelecekler. Bu sürenin asgarisi birçok bakımdan iki senedir. İki sene sonra şartlara bakılarak bir erken seçim kararı almak kaydıyla hükümet kurulur. Eğer niyetimiz halis ise.. Başka hesaplarınız varsa biz tahmin etmenin dışında ne yapabiliriz, işin aslını nasıl öğrenebiliriz?
Belki hükümetin kurulma aşamasında o onu dedi bu bunu verdi, vermedi, şu bakanda ısrar edildi, yukarısı reddetti haberlerinden sonra bir tahmin yürütebiliriz. Başka bir hesabımız varsa hem hükümet kurma çalışma ve görüşmeleri esnasında hem de sonrasında ortaya çıkar. Millete sempatik gelir mi onu bilemem. Sunumunu becerebilir miyiz onu da bilemem.
Bildiğim tek şey bu ince hesaplar her zaman risklidir. Kaybetmeyi göze alıp B planı yapmamışsanız işiniz zor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.