Seçenekler bir bir tükeniyor

A -
A +
Masallardaki gibi ayağınıza takılan şişeden bir cin çıkıp, "Dile benden ne dilersen" dese bu günlerde ne dilersiniz?
Samimi olmak lazım, herkes önce kendi derdine yanar ama şişeden çıkan cin, "İki şey isteyebilirsin, biri de ülken için olacak" derse o zaman insanların aklına gelen ilk şey ne olur?
Ben söyleyeyim size, halim selim boynu bükük vatandaş, "PKK'nın ortadan kaldırılmasını, terörün bitmesini" ister.
Çünkü bizim zihnimize kazınan bu. Bu günlerde öncelikli tek derdimiz var o da terör.
Peki nisan'da, mayıs'ta, haziran başında terör yoktu, o zaman önceliğimiz neydi?
...
Şöyle bir devlet aklı ve istişare heyeti hayal ediyorum:
Emekli hariyecilerden, devlet umuru görmüş her kesimden ve düşünceden yüksek bürokratlardan, elini eteğini çekmiş siyasilerden, askerlerden, yurt dışı ile irtibatı olan akademisyenlerden bir heyet toplansa.. Ve onlara denilse ki, "Bizim sıkıntımız ne, herkes içinden geldiği gibi anlatsın. Bizim düşüncemize yüzde yüz ters olabilir. Kırıcı olabilir. Burada anlattıklarınızdan sorumlu değilsiniz. Saçma da olsa rahatça fikirlerinizi seslendirin. Rahat edeceksiniz ayağa kalkarak ve sahnede dolaşarak konuşun. İsterseniz öfkelenerek konuşun ama yeter ki konuşun.."
Bu saatten sonra konulan teşhisin bize faydası olur mu?
Kabullenme imkânı olur mu?
...
Epey zamandır şöyle bir zanna kapıldım: Çok alternatifli düşünen heyetlerimiz yoktur.
Daha doğrusu düşünen heyetimiz yoktur.
Sadece söyleneni yapan heyetlerimiz var, karargâh gibi.
Halbuki devlet katı da olsa, arama toplantılarında usulüne uygun olarak ters, düz, saçma, her ihtimali inanarak seslendiren insanların olması lazım.
Hepsinin aynı renk, aynı ses tonu aynı boy, aynı mizaç, aynı inançta olması bir avantaj değil ki.
İnsanlar farklı bir şey söylemeye.. Hatta farklı düşünmeye korkuyor.
Soruyorum: Terör biterse her şeyin yoluna gireceğine inananlardan mısınız?
....
Dostlar ve düşmanlar ikilemine kilitlenen bir kamuoyu sağlıklı düşünemez. Tabii ki düşmanlarınız var ama biz de onların düşmanıyız.
Her geçen gün seçenekler azalıyor.
* * *

Dipnot niyetine: Bu konudan bağımsız olarak dün Cizre'ye yürüyen heyetle ilgili haberlere takıldım. Heyet her kasabada, kavşakta durduruldu. İçlerinde milletvekilleri var, bakanlar var.
Eğer gerekçe can güvenliği ise, biz can güvenliğinizi sağlayamayız deyip, buna rağmen gitmek istiyorsanız buyurun denilebilirdi.
Durduran polis, asker.. Durdurulan bakan, milletvekili.. Bakan milletvekili ama diyerek söyleyeceğiniz şeyler varsa şöyle bir çelişki de var, demektir. Bakan ve milletvekili olmalarına engel bir hal varsa gereği yapılmış olması lazımdı. O bakanları anayasa gereği kabineye aldık deniliyorsa anayasanın gereğinin üstünde ne var?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.