BULMACA KARESİ

A -
A +
O bildik gazetelerden birinin bulmaca sayfası.. Yukarıdan aşağıya 3. sütun; soru:İslam düşmanı bir pakt?
Cevap: NATO...Bulmacayı hazırlayana kardeşim senin derdin ne, diyen olsa nasıl bir açıklama yapar.Hadi o yapamadı o gazetenin sorumlusu nasıl açıklar.Hadi o da geçiştirdi, tek merkezden gazete yönetenler bu işlere nasıl bakıyor?"NATO düşman biz de onun müttefikiyiz" mi oluyor.Bu zihniyet insanları mağdur ediyor.Böyle satırları inanarak sokuşturmakla görev icabı sokuşturmak arasında fark var.Bu kadronun hayranlıklarının ve nefretlerinin bir formülü yoktur. Mesela aynı ekip M.Ali Cinnah'a hayrandır. Pakistan'ın bağımsızlık önderi, kurucusu, emperyalizme kafa tutan kahraman olarak görürler. O bulmaca sayfasına ara sıra bakmak lazım. Ya sormuşlardır ya soracaklardır: Pakistan'ın kurucusu, büyük Türk dostu Müslüman önder?
....

2000 krizi öncesinde İmarbank batıyor söylentileri üzerine parasını oradan çekip Adabank'a yatıran yüzlerce insandan bir ikisiyle karşılaşmıştım. Oysa ikisinin sahibi de aynıydı. Bu yeni kitle para pul konularında çok uyanık. Üç kuruşluk parasını oradan çekip oraya yatırmayacak kadar uyanık.. Fakat para ve imar dışında kalan konulara kafaları basmıyor sanki.Bu memlekette dengeler öyle ya da böyle kısa süre sonra değişecek. Tabandaki masum mazlum görünümlü insanların büyük bir kısmının dost düşman konularında, dava mava, bağımsızlık, emperyalizm, hainler, gafiller.. tasnifinde kafası karışacak. Çoğu yeniden çok rahatlıkla formatlanır ama önemli bir kısmı fire verir. Kendini boşluktan aşağı bırakılmış gibi hisseder.Ne yapalım, bu kadar derdin arasında bir de onları mı düşüneceğiz? 
FASİT DAİRE DENEYİ
Şimdi kısır döngü diyorlar ya, onun deneyi:5-6 tane fareyi simit şeklindeki şeffaf cam bir kabın içine koymuşlar. Kap kapaklı.. İçindeki farelerin geri dönme imkânı yok.Ya hep birlikte yürüyecekler ya da duracaklar. En öndekinin yürüme şansı var o da bir tur attıktan sonra en arka sıraya geçmiş oluyor.Deney şöyle:Tek sıra hâlinde dizilen farelerin en arkadakinin kuyruğuna azıcık acıtacak bir mandal takıyorlar, kuyruğuna mandal takılan fare can havliyle öndekinin kuyruğunu ısırıyor, kuyruğu ısırılan öndekinin, öndeki kendi önündekinin derken ısırma işlemi baştakine kadar gidiyor ve başlıyorlar tur atmaya.. Hiç durmadan dönmeye. En arkadakinin kuyruğundan mandal çıkarılınca herkes önündekinin kuyruğunu bırakıyor ve duruyor. Mandal takılınca aynı işlem; öndekinin kuyruğunu ısırma ve yürüme işlemi devam ediyor. Taa ki mecalleri kesilinceye kadar yürüyorlar.Bu deneyin adı fasit daire deneyi imiş.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.